Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Két aláírás kell az új vényre

Magyarország - Új típusú vényeket vezetett be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár júliustól. A részletekről egy soproni patikában érdeklődtünk.

– Nagyobb méretű lett a vény, amire ráfér az az extra vonalkód is, amit a gyógyszert felíró orvos nyomtat rá egy program segítségével. A vonalkód azokat az adatokat rögzíti elektronikusan, melyeket az orvos a receptre írt, tehát többek között a beteg adatait, tajszámát, a betegség kódját, a gyógyszer nevét – közölte dr. Reisner Erzsébet, a soproni Than Károly Gyógyszertár vezetője.

A szakemberek célja az újítással a gyógyszerkiadás megkönnyítése, hiszen a patikusnak optimális esetben csak a vonalkódot kell leolvasnia, s nem kell az orvos és a beteg adatait újra begépelnie. Mostantól rákerül a receptre a gyógyszer felírását javasló szakorvos pecsétszáma és a javaslat kiállításának dátuma is. A beteg és orvos aláírásán kívül a gyógyszer átvevőjének aláírására is szükség van a jövőben. A beteg aláírásával azt igazolja a vényen, hogy megjelent az orvosnál, az átvevő pedig azt, hogy megkapta a terméket, s az ahhoz szükséges tájékoztatást is a patikustól. A szakemberek szerint az új formátumú vény lehetőséget nyújt több olyan probléma kezelésére, amelyek a régi receptek használata során felmerültek. A régiekre nehezebben fért volna rá az extra vonalkód, s az újak méretük miatt – pont egy A/4-es fele – nyomtatóbarátabbak.

A nagyobb méretű receptekre ráfér az extra vonalkód is, mutatja dr. Reisner Erzsébet gyógyszerész. Fotó: Pók Viktória
A nagyobb méretű receptekre ráfér az extra vonalkód is, mutatja dr. Reisner Erzsébet gyógyszerész. Fotó: Pók Viktória

– A páciens minden esetben megkapja a gyógyszerét. Amennyiben hibás vagy nem olvasható a vonalkód, a szöveges részt vesszük figyelembe a recepten és az alapján dolgozunk. A beteget az olvashatatlan vonalkód vagy annak hiánya miatt nem érheti hátrány – tudatta a gyógyszerész. Hozzátette: egyelőre még a régi vények is használhatóak.


Az extra vonalkódban szereplő információk

Az új recepten a vonalkód tartalmazza a vényfelírás dátumát, a tajszámot, a betegség típusát jelző BNO-kódot, a vényfelírás jogcímét, a gyógyszer helyettesíthetőségét, kódját, mennyiségét, a szakorvosi javaslatot adó orvos pecsétszámát, a szakorvosi javaslat dátumát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrség biztosítja a melegfelvonulást

A melegeknek is joguk van véleményük kifejezésére, ezért a rendőrség biztosítani fogja szeptember… Tovább olvasom