Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

KDNP: közérdek a diplomások biztos nyelvtudása

Közérdek, hogy mindenki biztos nyelvtudás birtokában fejezze be felsőfokú tanulmányait; a szabályozáson lazítani egyet jelent az igénytelenséggel - közölte Hoffmann Rózsa, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője, volt államtitkár szerdán az MTI-vel.
A kormánypárti politikus arra reagálva írta ezt közleményében, hogy Hiller István, az MSZP oktatási kabinetvezetője előzőleg sajtótájékoztatón azt javasolta: a kormányzat hirdessen "amnesztiát" azoknak, akik nyelvvizsga hiányában nem vehetik át diplomájukat. Javaslatuk szerint mindenki, aki a 2015/16-os tanév végig lezárja a tanulmányait, azzal a bejegyzéssel kapná meg oklevelét, hogy "nyelvvizsga nélkül".

Hoffmann Rózsa megengedhetetlennek nevezte, hogy a jövő értelmisége ne beszéljen legalább egy idegen nyelvet; értékelése szerint az emberi kapcsolatok, továbbá - a világban való érvényesüléshez nélkülözhetetlen - kulturális, gazdasági és politikai együttműködések egyre bővülő idegennyelv-tudást igényelnek.

A politikus álláspontja szerint a nyelvismeret hiánya különösen megengedhetetlen a diplomások esetében, ezért jogosnak tartja a 2006-ban bevezetett szabályozást, amely a diploma átvételét a nyelvvizsga megszerzéséhez köti. Ennek fellazítására reagálva "különösen szemforgatónak" minősítette, hogy éppen azok állnak elő az ötlettel, akik - szerinte történetesen helyesen - annak idején így intézkedtek.

"Nem azon kell gondolkodni, hogy a fiatalokat hogyan kíméljük meg az idegen nyelv elsajátításához szükséges erőfeszítésektől, hanem ösztönözni, és ha kell, segíteni őket, hogy a tudást megszerezhessék" - fogalmazott a kisebbik kormánypárt képviselője, megjegyezve, hogy noha kevesen éltek a diplomamentő programmal, az is ezt a célt szolgálta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havi 1,2 milliós jövedelmet felejtett el bevallani Matolcsy

A jegybankelnök meglepő magyarázattal állt elő arról, miért nem írta be a milliós pluszbevételét a… Tovább olvasom