Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

KDNP a bejegyzett élettársi kapcsolat-törvény módosításáról

A KDNP arra kéri a köztársasági elnököt, hogy fontolja meg a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló, hétfőn elfogadott törvénymódosítás aláírását, illetve kérjen előzetes normakontrollt az erről szóló törvényről. A KDNP meggyőződése, hogy az elfogadott szabályozás nem felel meg annak az alkotmányos elvnek, amely a házasság intézményét védve, különválasztja attól az új élettársi formát - fogalmazott Semjén Zsolt, a párt frakcióvezetője a levélben.
A KDNP álláspontja szerint a törvénymódosítás nem felel meg a témában korábban elfogadott alkotmánybírósági határozatoknak. Az Ab rámutatott, hogy sem a névviselés szabálya, sem az örökbefogadás eltérő szabályozása nem jelent olyan lényeges elemet, amely a bejegyzett élettársi kapcsolat és a házasság érdemi különbségét megalapozzák - emlékeztetett Semjén Zsolt. A KDNP szerint az ügyben társadalompolitikai aggályok is felmerülnek. Úgy vélik, hibás lépés megfelelő hatásvizsgálat nélkül a házassági szabályokra hivatkozva bevezetni az özvegyi jog és özvegyi nyugdíj intézményét úgy, hogy annak pénzügyi és társadalmi kihatásai nem ismertek. Ezek alapja a tartós életközösség elismerése és az a társadalmi szolidaritás, hogy a közvetlen hozzátartozó halála ne jelentsen az özvegy számára a lelkieken túlmenő, elviselhetetlen terheket. Ez a feltétel a bejegyzett élettársi kapcsolatnál nem biztosítható, közjegyzőnél bármikor könnyen kijátszható - közölte Semjén Zsolt.

Olvasóink írták

  • 1. tricse 2009. április 21. 19:10
    „macska legyek ha értem minek ez a sok hűhó semmiért

    Ha már elmennek az élettársak a közjegyzőhöz bejelentkezni,meg papírokat aláírogatni akkor miért nem mennek az anyakönyvi hivatalba összeházasodni oszt kész!

    Valaki magyarázza már meg ezt nekem!

    Ja és én élettársi kapcsolatban élek 14 éve és mégse értem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádemelés jöhet a monorierdei vonatbaleset ügyében

Lezárták a Monorierdőn tavaly októberben történt négy halálos áldozatot követelő vasúti szerencsétlenség nyomozását. A rendőrök vádemelési javaslatot tesznek a vonatvezető ellen. Tovább olvasom