Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Katasztrófa a lakáshitel-piacon?

A devizahitelezés visszafogása – amit az MKB mellett már a Volksbank is bejelentett – katasztrofális hatásokkal járhat a lakáshitelezésben.

Az idei első hat hónapjában ugyanis az engedélyezett hitelek számának 80, összegének pedig közel 90 százalékát tette ki a deviza. Ugyanekkor a lakáscélú hitelek összegének már csak nyolc százaléka volt állami támogatású, szemben az előző év 15 százalékos arányával.

A különböző adatok együttes áttekintése alapján nyilvánvalónak tűnik, hogy a visszaszoruló devizát aligha lesz képes pótolni a forint. A forinthitelek ugyanis a korábbi devizahiteleknél jóval drágábbak, így a lehetséges adósok köre biztosan szűkül. Ugyanerre hat a szigorúbbá váló adósminősítés, de az elvárt önerő bizonyosan bekövetkező emelése is. A vizsgált időszakban a KSH adatai szerint egy ügyfél részére a finanszírozók átlagosan 6,3 millió forint összegű hitelt engedélyeztek, ami 15 százalékos éves dinamikát jelent.

A lakáscélú hitelek futamideje tovább nőtt, az első félév végére már elérte a 15 évet. A lakásépítés és újlakás-vásárlás esetén a futamidő 18 év körül állandósult. Ez azt jelenti, hogy a hitelképes kör kiszélesítéséhez sok tartalék ezen a téren sincs igazán (a meghosszabbodó futamidővel csökkenthetők az adós terhei - esetleg éppen a még elviselhető szintig).

Nem túl megnyugtató ugyanakkor az sem, hogy 2008 első félévében a lakáshiteleknél csökkent a problémamentes, és nőtt a külön figyelendő minősítésű állományarány. Tény viszont, hogy az állomány több mint 88 százaléka még mindig bonyodalom nélküli volt, az átlag alatti, illetve kétes hitelek pedig mindössze egy százalékot tettek ki. Az idei első hat hónapban egyébként összesen 71 ezer lakáshitelt engedélyeztek a bankok, jelzálog-hitelintézetek és takarékok - közel 450 milliárd forint értékben.

Az MKB devizahitelezést leállító bejelentését egyelőre csak a Volksbank követte. A Raiffeisentől viszont megtudtuk: továbbra is folytatják a devizahitelezést, ezért a meglévő hitelszerződések és hitelkeretek megújítását is lehet devizában kezdeményezni, de ezen belül az eurót részesítik előnyben.

Olvasóink írták

 • 6. öregúr 2008. október 16. 18:30
  „Nekem a BANK ne sírjon,nem vagyok rá kíváncsi!Felvetten kétmilliót,de három és felet kell visszafizetnem.Mit akarnak tőlem!A nyereséget elzsebelték szónélkül,akkor a kárt is osszák meg magukközött.Mindenhol vannak elemzők,spekulánsok,szakértők .El kell őket bocsájtani,nyereséget megvonni,leépíteni stb,mint máshol.”
 • 5. Luc 2008. október 16. 16:03
  „Most már csak azt mondja meg valaki,miért kell nekem -aki soha nem tőzsdéztem,´csak´ lakáshitelt vettem fel- tönkremenni azért,mert valaki/k rosszul csinálták...”
 • 4. csocso 2008. október 16. 10:05
  „nem mohok, hulyek.... :-P”
 • 3. nagyaattillla 2008. október 16. 09:44
  „habár itthon sok közgazdászt képeznek, talán ha 1 %-uk ért tényleg is a gazdasághoz, a magyar oktatás pár terület kivételével (orvoslás, mérnökképzés) egy nagy nulla.

  A tőzsdékrőlk szólva nem törvényszerű az ekkora bukás, pusztán sok a remegő kéz, a programozott piacradobás, csak idő kérdése volt a mostani válság, ami még csak most kezd űtmenni pánikba, eddig még volt valami remény, most viszont az egész nyugati (Kínával, Japánnal, Usaval, EUval, oroszországgal) együtt tönkre fog menni, a következményeket még senki nem képes megmondani, szar lesz, de végig kell csinálni.”
 • 2. Józanul gondoljodó 2008. október 16. 07:49
  „A tőzsdézés önmagában is egy teljesen a virtualitásra épülő nagy közös JÁTÉK, aminek a lényege, ki tud időben kiszállni!!
  Ehhez nem kelll túl sok ész, meg ahhoz sem, hogy előbb, vagy utóbb valaki veszíteni fog...és az sajnos a kisbefektető!!”
 • 1. Okonómia 2008. október 15. 21:51
  „Mi a csudának képez pl. Magyarország ( a világ többi országához hasonlóan) ennyi közgazdászt??? Számarányukhoz képest eléggé gyenge a teljesítményük, avagy túlzottan MOHÓK, mint azt a mellékelt ábra mutatja???!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lerántották a leplet a C-vitaminról

Rövidülnek a nappalok, lehűl a levegő, kezdődik a megfázás és az influenza szezon. Sokan kezdenek el… Tovább olvasom