Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Jöhet a negyedik mobilszolgáltató: november 22-én hirdetnek győztest

A 15 évre csütörtökön meghirdetett kétfordulós nemzetközi árverésen november 22-én hirdetnek győzteseket és a lezárása pedig december 12-én lesz.
A 900 megahertzes (MHz) frekvenciasáv frekvenciahasználati jogosultságát 15 évre csütörtökön meghirdetett kétfordulós nemzetközi árverésen november 22-én hirdetnek győzteseket és a lezárása pedig december 12-én lesz - jelentette be a Ilyés Márton, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Hivatala módszertani és piacelemzési főosztályvezetője a hatóság pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A hivatal főigazgatója, Aranyosné Börcs Janka hangsúlyozta, hogy a most meghirdetett közel 11 megahertz kapacitás biztosíthatja a mindenki számára elérhető nagyobb sebességű szélessávú mobil szolgáltatást az ország egész területén és élénkíti a piaci versenyt. A főigazgató asszony emlékeztetet arra, hogy a közelmúltban az európai joghoz igazítva megszülettek azok a jogszabályok, amelyek megteremtették a lehetőségét, hogy a 900 megahertzes frekvenciasávon újgenerációs, szélessávú mobil-adatátviteli szolgáltatások működhessenek.

A kiírás megteremtette annak a lehetőségét, hogy új szereplő is a piacra léphessen, amit a meghirdetett nagyon értékes frekvenciasáv is ösztönöz. Kolláth Gábor, a hatóság főigazgató-helyettesének magyarázata szerint egy új szereplőnek ugyanis költséghatékonyabb ezen a sávon hálózatot építeni, mint más sávokon. Ösztönözheti még az új piacra lépőt az is, hogy négy évig 50 százalékos díjkedvezményben részesül az elnyert frekvencia használati díjában.

Kolláth Gábor szavai szerint tőkeerős, stabil és átlátható tulajdonosi szerkezettel rendelkező ú szereplőt várnak a magyar mobilpiacra. Az új szolgáltatónak két éven belül kell elérnie a lefedettségi feltételeket.

A 900 megahertzes sávban több frekvenciablokk kizárólagos jogosultságának megszerzésére lehet pályázni, GSM-, IMT/UMTS, WiMAX- vagy LTE-rendszerű elektronikus hírközlési szolgáltatás nyújtására.

Az 5 megahertz szélességű "A" - egybefüggő - frekvenciablokk kikiáltási ára nettó 4 milliárd forint. Az 1 megahertz szélességű "B" frekvenciablokkokat egyenként 700 millió forintért, a 0,8 megahertz szélességű "C" frekvenciablokkot 560 millió forintért hirdette meg a kiíró. Ha az "A" frekvenciablokkot új piaci szereplő nyeri el, akkor fix összegért 3 darab 1800 MHz-es és 3 darab 2100 MHz-es frekvenciablokk opciós vételére is jogosult. Ha nem lép új szereplő a piacra, akkor az "A" blokk 5 megahertznyi egybefüggő blokkjára a piacon jelenlévő szolgáltatók pályázhatnak, de a 900 MHz-es frekvenciasávban egy résztvevő legfeljebb összesen 7,8 MHz sávszélességű duplex frekvenciatartomány jogosultságát szerezheti meg.

A nyertes pályázók három évig nem értékesíthetik tovább a megnyert frekvencia használati jogát és beruházási kötelezettségeik is vannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűvös nyár: harmadával esett vissza a budapesti strandok forgalma

Budapest hét strandjának forgalma több mint 30 százalékkal csökkent, bevételeik csaknem… Tovább olvasom