Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Jogsértő gyöngyössolymosi döntés

Jogsértő Gyöngyössolymos önkormányzatának azon döntése, amelyben a településen nem kívánatos személynek nyilvánított hat állampolgárt, köztük két újságírót - tájékoztatta szombaton az MTI a Heves Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője.

Berecz Erika erről azt követően nyilatkozott, hogy a Heves Megyei Kormányhivatal Törvényességi Ellenőrzési és Felügyeleti Főosztálya megvizsgálta az önkormányzat erről szóló határozatát.

A vizsgálat eredményeként a kormányhivatal a határozatot több szempontból is jogsértőnek találta, ezért törvényességi észrevételt tett. Az önkormányzatnak az általa megtett intézkedésről vagy az esetleges eltérő véleményéről legkésőbb május 10-ig kell a kormányhivatalt tájékoztatnia - közölte Berecz Erika.

Gyöngyössolymos önkormányzata februári ülésén nyilvánította "persona non grata-vá", vagyis nemkívánatos személlyé a Heves Megyei Hírlap két újságíróját, valamint négy helybelit.

"Gyöngyössolymos Községi Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta az előterjesztést és úgy döntött, hogy az internetes fórumokon, valamint az írott médiában megjelenő az önkormányzatot sértő nyilatkozók valamint a fórum honlapjának tartalmáért felelősök ellen polgári per indítását megfontolja. Az alábbi személyeket PERSONA NON GRATA nemkívánatos személynek nyilvánítja: 1. Mák János 2. Lukács László 3. Debrei Attila 4. Huják Ferenc 5. Juhász Mariann 6. Suha Péter" - olvasható a határozat szövege a Debrei Attila által működtetett, debrei.hu címen elérhető helyi közéleti weboldalon.

Suha Péter, a Heves Megyei Hírlap munkatársa korábban az MTI-nek elmondta, kolléganőjével Juhász Mariannal együtt ők csupán a szakma szabályai szerint az érintettek megkérdezésével beszámoltak a faluban történtekről.

Egyrészt arról, hogy feljelentés nyomán vizsgálat indult az előző önkormányzati ciklusban született szerződések miatt. Ugyanakkor egy másik esetről, amelynek során összetűzésbe került a polgármesteri hivatal épületében Szolcsák Gyula a község független polgármestere és Mák János, aki szintén függetlenként aspirált a faluvezetői posztra, ám alulmaradt.

Akkor Mák János azt állította, hogy egy jegyzőkönyvet kívánt elolvasni, ám a polgármester ezt látva távozásra szólította fel és lökdöste - sorolta a határozatot kiváltó lehetséges okokat az újságíró.

A határozat ellenére továbbra is be fognak számolni a közvélemény tájékoztatása érdekében a Gyöngyössolymoson történtekről - hangsúlyozta akkor az MTI-nek Suha Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor a Facebookon - Húsvéti üzenet

Sorsszerűnek és rendeltetésszerűnek érzi a kormányfő, hogy a köztársasági elnök húsvéthétfőn írhatja… Tovább olvasom