Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Jogalanyi státuszt szeretnének a Balatonnak

A Balatoni Kör kezdeményezi, hogy ismerjék el a Balaton jogalanyi státuszát, amely kiemeltebb közjogi tiszteletet, figyelmet és védelmet jelenthet a tó ökoszisztémájának - közölte Kardos Gábor, a szervezet szóvivője az MTI-vel hétfőn.
A Balatoni Kör, Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó javaslatára, a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 alkalmából fordult levélben azzal a kéréssel a magyar kormányhoz és az Alkotmánybírósághoz, hogy az erre megfelelő közjogi formában ismerjék el a Balaton önálló jogalanyi státuszát. Erre az új-zélandi Urewera nemzeti park teremtett precedenst, mely a nyugati jogrendben az első eset volt egy ökoszisztéma elismerésére jogalanyként.     

A kezdeményezők szerint már ebbe az irányba tett lépésnek számított a hazai jogalkotásban az önálló Balaton-törvény megszületése. Szemléletváltást és nagyobb védelmet hozhat, ha a Balaton többet jelent egy használati dolognál, és egy élő ökoszisztémaként tekinthetünk rá mint önálló jogalanyra, amire Európában először kerülne sor - hangsúlyozta a civil szervezet szóvivője.

Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke az MTI-nek kifejtette, a Balaton-régió hiába természeti-gazdasági egység, közigazgatásilag három régióhoz, és három megyéhez tartozik a mai napig. Ezért tartják fontosnak, hogy élve a nyugati precedens által teremtett új lehetőséggel, jogi értelemben is megfogalmazódjon a Balaton térségének egysége, törvényi felhatalmazást adva egyebek közt az egységes természetvédelem, turizmus és gazdaság szervezéséhez, és erősítve a térségben élők identitástudatát.

Szőcs Géza az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a jogalanyi státusz elismerése szimbolikus üzenet lenne, az élő ökoszisztéma megbecsülését és hatékonyabb védelmét jelentené. A státusz elnyerése egyebek mellett azt jelentené, hogy a Balaton ellen elkövetett "agresszió", például a szennyezés, szigorúbb megítélés alá eshet és súlyosabb büntetést vonhat maga után. A tó érdekeit pedig a "gyámja", egy grémium képviselné. A Balatoni Kör kezdeményezése arra is vonatkozik, hogy a jogalkotó állapítsa meg a megfelelő közjogi formulát a Balaton jogalannyá válásához - tette hozzá a miniszterelnöki főtanácsadó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A klímaváltozás miatt négy víztározó üresen áll Szabolcsban

Hiába volt az átlagosnál több csapadék tavaly októbertől az idei novemberig a térségben, a csökkenő vízkészletek miatt nem tudták feltölteni a tározókat. Tovább olvasom