Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Januárban útnak indul Magyarország első műholdja

Magyarország első műholdja, a Masat-1 startlehetőséget kapott az ESA Vega hordozórakétájának első küldetésében.
Magyarország első műholdja, a Masat-1 startlehetőséget kapott az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétájának első küldetésében, amely Kourou-ból indul 2012. január végén.

A Masat-1, amelynek neve a magyar és a satellite szavakból származik, egy kisméretű, úgynevezett pikoszatellit. A fejlesztés közel négy éve folyik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán, az Elektronikus Eszközök Tanszéke és a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék együttműködésében - olvasható a műhold fejlesztői csapatának keddi közleményében.

A CubeSat szabvány szerint készült 10x10x10 centiméteres kocka alakú műhold legfeljebb 1 kilogramm tömegű lehet. Építése elsősorban oktatási célt szolgál, pályára állását követően gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra. A fedélzeten elhelyezésre került egy fél-aktív mágneses stabilizáló rendszer, ennek segítségével a Földről távirányítással lehet a szatellit orientációját befolyásolni.

Ez év októberében "merült fel annak a lehetősége, hogy részt vehetünk az Európai Űrügynökség új, alacsony pályás hordozórakétája, a Vega missziójában, és a reméltnél korábban, akár már január végén pályára állhat Magyarország első műholdja. Ez természetesen jelentős többletfeladatokkal járt, mivel a tervezettől eltérő hordozórakétára a tesztek jelentős részét és a dokumentációt is kevesebb, mint egy hónap alatt újra el kellett végezni. Ezt sikeresen, határidőre teljesítettük, így több európai ország műholdjával közösen felkerülhettünk a Vega rakétára. Természetesen a műholdunk sikeres pályára állítása nem kockázatmentes egy első küldetését teljesítő rakétával, így fenntartjuk az alternatív start lehetőségét, amelynek anyagi hátterét még biztosítanunk kell a jövőben. A Masat-1 tartalék példánya 2012. őszén startolhat orosz Szojuz-rakétán" - írják a fejlesztők.

A műholdat november elején szállították ki Hollandiába, az ESA technológiai központjába, ahol az Európai Űrügynökség szakemberei megvizsgálták, hogy műszaki szempontból megfelel-e a hordozórakéta és a CubeSat szabvány követelményeinek. Ezt követően az integrációra Toulouse-ban került sor a múlt hét folyamán, ahol a végső tesztelések is sikeresen zárultak.

"Így a Masat-1 útnak indulhat Kourou-ba, a start helyszínére 5 másik nemzet kis műholdjával együtt" - hangsúlyozza a közlemény.

Olvasóink írták

 • 9. machers 2011. november 16. 21:28
  „8. fortuna54 2011.11.16. 19:31
  Gondolom a világhírű holland műholdjaitok nagy büszkeséggel töltenek el.”
 • 8. fortuna54 2011. november 16. 19:31
  „Remélem nem itt hollandiában lövik ki.Azért veszek egy erös bukósisakot.”
 • 7. pappe 2011. november 16. 11:41
  „Egyébként klassz a dolog. De a nevével én sem vagyok megelégedve. Miért? Mert fele magyar = Ma(gyar), fele angol = sat(ellite). Tehát helyese és teljesen angolul úgy lett volna jó, hogy HuSat (Hungarian-Satellite), avagy teljesen magyarul úgy, hogy MaMűh (Magyar Műhold). Ennyi.”
 • 6. irrelevant 2011. november 16. 00:30
  „Nyilván nem lesz haszontalan a dolog, de még ha nem létszükséglet, akkor is valahogy jó érzés, hogy végre Magyarország is "képviseltetve van" odafent. Biztosan nagy eredmény a fejlesztőknek, gratulálok a munkájukhoz, és sok sikert kívánok a pályára állításhoz.”
 • 5. load 2011. november 15. 23:57
  „Jó neve van.
  Maszat.”
 • 4. nitrocircus 2011. november 15. 23:12
  „Masat:D”
 • 3. demeter 2011. november 15. 21:49
  „itt a lehetőség, hogy utasokat küldjünk vele! nem dobjuk össze rá a pénzt?”
 • 2. bojtár 2011. november 15. 21:16
  „1. Dwatson 2011.11.15. 20:31
  köszönöm válaszod :)én is erre gondoltam
  Magyar műhold,sajnos a gondolattól is nevetnem kell:)pedig lehetne nekünk is.”
 • 1. Dwatson 2011. november 15. 20:31
  „Kis ország kis műhold-mégeggyel több űrszemét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogost gázoltak halálra az M7-esen

A baleset az M7-es autópálya 38-as kilométerénél a Budapest felé tartó sávban, Kápolnásnyék és… Tovább olvasom