Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és áram ára

Jövő év január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és áram ára - ismertette a kormány döntését Lázár János

Jövő év január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára - ismertette a kormány döntését a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön Budapesten, újságírók előtt. Lázár János közölte azt is: jövő szerdán hagyja jóvá a kormány az E.ON gázüzletágának megvásárlását; kormányzati ellenőrzés alá kerülnek a stratégiai és a kereskedelmi gáztározók.

A gáz- és áramár csökkentéséről a kabinet végleges döntést hozott - nyomatékosította a politikus, jelezve, hogy mindez 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyformán, és már csak "apró technikai részletek maradtak nyitva". A családok megtakarítása éves szinten százezer forintos nagyságrendű lehet - tette hozzá, közölve, hogy az árcsökkentés nyilvánvalóan főképp a kereskedőket - amelyek kivétel nélkül nyugati multinacionális vállalatok - fogja hátrányosan érinteni.

Kérdésre elmondta, dolgoznak azon is, hogy a piaci fogyasztókat megvédjék attól, hogy az energiacégek rájuk hárítsák a lakossági árcsökkentésből fakadó kiesésüket.

Lázár János emlékeztetett, ma az említett csaknem négymillió otthon 76 százaléka gázzal fűt, így kiemelten fontos az árcsökkentés, amely a távfűtés árára is kedvező hatással lesz.

Kitért arra is, hogy például Németországban egy havi fizetésnek körülbelül hat százalékát költik rezsire a családok, Magyarországon ez az arány húsz százalék.

2002 és 2010 között a szocialisták mintegy 200 százalékkal növelték a gáz és az áram árát, és ezzel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ma több millió ember komoly szegénységgel, kilátástalansággal és szociális problémákkal küzd - mondta az államtitkár.

Giró-Szász András kormányszóvivő felidézte, hogy a kormány szerdai ülésén határozott az árcsökkentésről, amelynek érdekében felkérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot a koncepció kidolgozására.

Lázár János közölte továbbá: december 12-én, azaz jövő szerdán hagyja jóvá a kormány az E.ON gázüzletágának megvételéről szóló megállapodást, az üzlet pedig még az idén megvalósul. Szavai szerint ezzel az üzlettel jelentősen növekszik Magyarország energiabiztonsága, és megerősödik a kormány szerepe az energiaellátásban.

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója múlt pénteken írt alá szándéknyilatkozatot az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re.


A Miniszterelnökséget irányító államtitkár csütörtökön újságírók előtt arról is szólt: a kabinet megtette a szükséges lépéseket, hogy kormányzati ellenőrzés érvényesüljön az ország stratégiai és kereskedelmi gáztározói felett, ami szintén lényeges az energiaellátás biztonsága és a lakossági ellátás szempontjából.

Az intézkedéssel kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy egyrészt gáztartalékkal rendelkezzen az állam a hideg időkre és az esetleges gázellátási problémák idejére, másrészt a kereskedelmi és a stratégiai tározók segítségével olyan időszakban tud a kormányzat gázt vásárolni a lakosságnak, amikor adott esetben külföldön olcsóbbak az árak.

"Ezen lépések összességében teszik azt lehetővé, hogy tízszázalékos gáz- és áramárcsökkentés legyen, amely (...) az első ilyen lépés 22 éve, vagyis hogy egy kormány nem növeli a gáz árát a lakosság számára vagy a villamos energia árát, hanem csökkenti" - mondta Lázár János, aki azt is megjegyezte, hogy az energiaügyek területen több más lépés is zajlik, példaként említette, hogy Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter ezekben a napokban írja alá Oroszországban a Déli Áramlathoz való csatlakozás szándéknyilatkozatát.

Jövő szerdán hagyja jóvá a kormány a gázüzletág megvásárlását

December 12-én, azaz jövő szerdán hagyja jóvá a kormány az E.ON gázüzletágának megvételéről szóló megállapodást, az üzlet pedig még az idén megvalósul - közölte a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön.

Lázár János szavai szerint ezzel az üzlettel jelentősen növekszik Magyarország energiabiztonsága.

Kormányzati ellenőrzés alá kerülnek a gáztározók

A kabinet megtette a szükséges lépéseket, hogy kormányzati ellenőrzés érvényesüljön az ország stratégiai és kereskedelmi gáztározói felett - közölte Lázár János csütörtökön Budapesten.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár az intézkedéssel kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy egyrészt gáztartalékkal rendelkezzen az állam a hideg időkre és az esetleges gázellátási problémák idejére, másrészt a kereskedelmi és a stratégiai tározók segítségével olyan időszakban tud a kormányzat gázt vásárolni a lakosságnak, amikor adott esetben külföldön olcsóbbak az árak.Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. machers 2012. december 09. 07:43
  „54.kokolorbi 2012.12.07. 23:15
  Tekintettel arra, hogy a spekulatív karvalytőke agybomlasztó tevékenysége nincs rám hatással, ezzel összefüggésben nem vagyok rabszolga a saját hazámban - mint pl. szegény birkamenetesek - megengedhetem magamnak, hogy saját véleményem legyen.
  Ezzel együtt -load által leírtak miatt - nem tudok veled véleményt cserélni.
  Azért segítek:
  http://www.pszaf.hu/fogyasztoknak/penztarak/nyugdijpenztar/magannyugdij/
  http://nyugdij.lap.hu/magannyugdijpenztar/11263168
  A felmerülő kérdések megválaszolásában készséggel állok a rendelkezésedre.”
 • 55. load 2012. december 08. 20:05
  „54.kokolorbi
  Amit itt leírtál, abból az látszik, hogy fogalmad nincs arról, hogy hogyan működött a manyup.”
 • 54. kokolorbi 2012. december 07. 23:15
  „53. machers 2012.12.07. 18:57
  Annak sajnos meg van az oka, hogy az államadósság miért nem csökkent. Próbálj meg visszaemlékezni, hogy a spekulatív karvalytőke mennyire értékelte le a Forintot.
  Ha te azt a pár 10 ezer forintot amit reál hozamként visszakaptak, eredménynek tekinted, akkor csak sajnálni tudlak. sokan már az elejétől tagok voltak és ők sem kaptak több pénzt. Ezt nem lehet nyerésnek nevezni.
  Számoljunk egy kicsit. Havi szinten a tagok kb 30 milliárd járulékot fizettek be. A pénztárak ebből levontak 4,5 %-ot, ami 1 350 000 000 Forintot jelentett nekik. csak arra vagyok volna kíváncsi, hogy mi került ennyibe a tagoknak. Plusz volt pofájuk 1%-ot levonni a szar befektetéseikre, ha hozott hasznot ha nem.
  Mint mondottam, az IMF által melegen ajánlott magánnyugdíj pénztári rendszer miatt államcsőd fenyegetett. Persze ezt te sohasem fogod elismerni, csak hajtogatod a kötelezőt.
  Az is roppant érdekes, hogy 2008-ban a ballibsi kormány lehetőséget adott arra, hogy a kimondottan kockázatos befektetésekbe is lehetett mnyp pénzeket befizetni és aminek a birka tagok ujjongtak és a nyugdíjukat tették kockára és láss csodát kb fél év múlva beütött a válság.”
 • 53. machers 2012. december 07. 18:57
  „52.kokolorbi 2012.12.07. 16:38
  Elég nagy gáz lenne, ha egy monopolhelyzetben lévő cég nem tudna nyereséges lenni.
  "Higgyétek el, hogy az ,mnyp rendszeren csak a magánkézben levő pénztárak nyertek, méghozzá nem is keveset."
  Nem hiszem el. Nyertek pl. azok akik reálhozam visszatérítést kaptak, illetve az a 74 000 ember, aki maradt a mnyp-ban. Itt is a visszalépőket verték át. Lásd. nyugdíjszámítás.
  Csak egy apró adalék a hozzáértésről:
  http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/sokat-buktunk-a-penztarak-allamositasan
  Azt viszont tudom, hogy a demográfiai okok miatt, egy felosztó-kirovó rendszerben bűn volt elvenni a zemberek jövőjét, amivel ráadásul az államot is 25%-ban tehermentesítették volna a nyugdíjak kifizetésénél.
  Ja, az pedig "hab" a tortán, hogy ezzel egy fillérrel sem sikerült az adósságot csökkenteni. Ergo: orbáncék az elmúlt kétésfélévben időarányosan nagyobb mértékben növelték az adósságot úgy, hogy minden adatuk lényegesen rosszabb, mint amikor Bajnaiék átadták a kormányt.”
 • 52. kokolorbi 2012. december 07. 16:38
  „50. mindigatutit 2012.12.07. 14:02
  Komolyan gondoltad ezeket a magántőkéről, vagy csak viccnek szántad? Szerintem gondold át újra.

  Én még emlékszem arra, amikor a fidesz először volt kormányon és a MOL állandóan panaszkodott, hogy mennyire veszteséges a gáz üzletága, mert nem engedi árat emelni, stb, stb. Az akkori kormány felajánlotta, hogy megveszi tőlik az üzletágat, amire a MOL -csodák csodája- határozottan rosszallását fejezte ki egy ilyen ajánlatért, mégis hogy gondolja ezt a kormány. Ergo, mégsem volt annyira veszteséges ez az üzletág. Ugyan ez a helyzet most is. Egyébként mitől is lenne az rossz, ha a magyar állam kezébe kerülne az energia szolgáltatás? AZ E.On jelenleg a német állam tulajdonában van, vagy legalábbis többségi tulajdonos. A másik pedig az, hogy a kitermelt komoly profit nem hagyná el az országot, hanem itthon maradna.

  Itt többen felhozták az mnyp-t. Erre a lépésre szükség volt, mert teljesen összeomlott volna a nyugdíjrendszer és akkor ezért szidnátok Vityáékat. Higgyétek el, hogy az ,mnyp rendszeren csak a magánkézben levő pénztárak nyertek, méghozzá nem is keveset.”
 • 51. zakarias3 2012. december 07. 14:03
  „34.Joebacsi70.Kösz az eligazítást!Turhás legalább megint eltakarodik egy rövid időre!”
 • 50. mindigatutit 2012. december 07. 14:02
  „Az állami ("közös") cégek alacsony hatékonysága, a szakértelem teljes leépülése (pártkatona jutalomállások) és a korrupció törvényszerű megjelenése az egykorvolt "extraprofit" többszörösét tünteti el a semmibe úgy, hogy az adott szolgáltatás a BKV + MÁV balkáni szintjére csökken.

  Tehát:

  1. Magántőke: Szigorú elszámolás, szakmai vezetés, közel nyugati munkamorál, politikamentesség, műszaki színvonal fenntartása, viszont pofátlan extraprofit, pl. 4%

  2. Állami cég: Permanens csődállapot, pártkatona jutalomállások, totális, szakmailag elképesztő dilettantizmus, sógor, szomszéd, haver bedugása egy nevenincs kreált státuszba, állami céghez köthető "munkamorál" a legutolsó emberig, megjelenő korrupció. Ellenben az egész szervezet a piaci változatához képest +50% pénzből is a csőd szélén billeg, bár a kimutatások szerint közel 0% -os eredményt hozott, tehát jaj de jó, nem a magyar emberek vérét szívja.
  Tisztelettel”
 • 49. háté 2012. december 07. 13:50
  „Az infláció mértékével!
  A győri buszokon tíz százalékkal emelkednek a jegy- és bérletárak
  A győri közgyűlés döntése értelmében 2013-tól mélyebben kell az utasoknak a zsebükbe nyúlniuk, ha fel akarnak szállni a helyi közlekedésű buszokra.”
 • 48. machers 2012. december 07. 11:54
  „46.miracle. 2012.12.07. 11:32
  Bajnaitól, orbántól, vonától, stb. függetlenül nem érdekelnek a találgatások.
  Időpocsékolás ezen rágódni és nem vezet sehova.

  A kérdés inkább az, hogy ebben a lépésnek mi lesz a jó a pórnépnek?”
 • 47. machers 2012. december 07. 11:40
  „Helyesen: lépésben”
 • 46. miracle. 2012. december 07. 11:32
  „ja igen ha bajnairól van szó, akkor semmi értelme a felvetésnek, nagyon LOL vagy, tudod-e”
 • 45. machers 2012. december 07. 11:22
  „43.miracle. 2012.12.07. 11:11
  A "mi lenne, ha" felvetésnek semmi értelme nincs.
  A kérdés inkább az, hogy ebben a lépésnek mi lesz a jó a pórnépnek?”
 • 44. machers 2012. december 07. 11:17
  „41.Valaki 2012.12.07. 10:41
  romcsika
  Egy dolgot ragadtál ki az egészből, arra is hülyeséget válaszoltál. Kb. erre lehetett számítani. Majd én válaszolok helyette, bár lustaságom miatt egy linket adok:
  "POLITIKAI ÜZENET
  A házi feladat tehát egyértelmű: 2015-ben előnyös szerződést kell kötni a Gazprommal. Kérdés, hogy miért volna jobb tárgyalási pozícióban az MVM vagy az állam képviselője, mint a Gazpromban korábban résztulajdonos és európai szinten 100 milliárd köbméteres nagyságrendben vásárló E.On Ruhrgas. Vagy-
  is miért tudna kedvezőbb elszámolási metódust és így alacsonyabb árakat eredményező szerződést kijárni a magyar állam, mint az E.On. Ha pedig nem tud, akkor mi értelme a gázüzlet államosításának - teszik fel a költői kérdést szakértők Orbán Viktor kőszegi kijelentésével kapcsolatban. A gáz-nagykereskedelem és -tárolás egyébként ma is az állam által szabályozott körülmények között működik, abban az állami kontroll ma is teljes mértékű. Így a miniszterelnök szavainak energiapiaci elemzők szerint kizárólag politikai értelme és üzenete van."
  http://www.figyelo.hu/cikkek/374505_az_e_on_gazuzletenek_visszavasarlasa___s_a_gazprommal_mi_lesz
  Ez a pálya nem neked való. Neked ez magas.”
 • 43. miracle. 2012. december 07. 11:11
  „Gondolom ha ugyan ezt Bajnai jelentené be, menne az össznépi önkielégülés az örömtől és bodogságtó”
 • 42. mindigatutit 2012. december 07. 10:47
  „Ez az egész "hadművelet" csak azért van,hogy ne a tandíjon csámcsogjunk.Ami állami az meg úgy xar ahogy van MÁV,BKV stb”
 • 41. Valaki 2012. december 07. 10:41
  „36. machers 2012.12.07. 09:53

  mahika, nagyon le vagy pukkanva!
  Ha a magyar állam direktbe veszi az áramot, akkor sokkal olcsóbb, mint pl. kapoji élvtárson keresztül. Ezt az olcsóbb áramot csak be kell táplálni a rendszerbe és kész! Az árcsökkentés csak az energia árára vonatkozik, a többi költségre nem. Vágod, zsír? :)))

  "1995-től 2006-ig csak a System Consulting Zrt. importált áramot ezen az útvonalon, majd fokozatosan más cégek is beléptek a piacra. Az ukrán állami nagykereskedő, az UkrInterEnergo január óta nem adott áramot Kapolyi cégének, a Mavir viszont nem adott engedélyt a magyar rendszer használatára azoknak a cégeknek, amelyeket az ukránok megjelöltek (a vitáról részletesen korábbi cikkünkben olvashat)."

  http://www.origo.hu/itthon/20090618-ismet-importalhat-aramot-ukrajnabol-kapolyi-laszlo-cege-a-system-consulting.html”
 • 40. pozdorja 2012. december 07. 10:38
  „Üdvözlöm a kétkedőket:
  http://www.penzcentrum.hu/energia/kesz_csoda_ha_lesz_meg_gazellatas_magyarorszagon.1034503.html”
 • 39. vera2012 2012. december 07. 10:27
  „Lázár János nem normális. Ha már hasonlítgatunk: Németországban átlag 180-200 euró a rezsi havonta, átszámítva 6 %-os rezsinél ez több mint 3000 (!) eurós nettókereset. Akinek 600 eurós nyugdíja van, mehet könyörögni a szociális segélyért. Persze, a kormánytagok még többet is keresnek, de rengetegen éppen hogy csak ki tudják fizetni. Ha már ilyeneket irogat, akkor informálja magát elöre. Nem nagyon kell örülni a 10 %-os csökkentésnek ilyen gazdasági helyzetben, ellensúyként a másik zsebböl veszik majd ki a dupláját. Dehát minden párt így csinál, nemcsak Magyarországon a választás elött, utána alzheimer kórban szenvednek és mindent elfelejtenek.”
 • 38. Jandex 2012. december 07. 10:20
  „26. Túrabakancs 2012.12.06. 22:52
  Mielőbb keresd fel a legközelebbi klinikát! Nyugodtan hivatkozz időskori elbutulásra! :D”
 • 37. Joebacsi70 2012. december 07. 09:56
  „Bocs, még annyit, vajon honnan ismerősek ezek a kifejezések:
  tervhivatal, állami iskolák, újra állami irányítás alá vont közműszolgáltatók, rezsibefagyasztás, hatósági ár,
  járások, közmunka, egyenlő közteher-viselés.
  Ha nem megy, segítek.
  Ez egy jobboldali, konzervatív, eseteleg polgári párthoz kapcsolhatóak ?”
56 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonnégymillióért rendelt hatástanulmányokat a minisztérium

Hatásvizsgálatokat rendelt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az elektronikus… Tovább olvasom