Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Itt a vége a Liliomkertnek? - bíróság előtt a káptalantóti piac tulajdonosa

Felhagyott az átminősítési eljárással Harmathy Ildikó, a káptalantóti Liliomkert termelői piac tulajdonosa. Természetkárosítás miatt bíróság elé kell állnia.
Felhagyott az átminősítési eljárással Harmathy Ildikó, a káptalantóti Liliomkert termelői piac tulajdonosa, akinek októberben természetkárosítás miatt bíróság elé kell állnia.

A Liliomkertet - amely termelői piacként működik, de egyben a Balaton-felvidék egy különleges turisztikai látványosságává nőtte ki magát hat éves működése alatt - a sümegi építési hatóság döntése értelmében 2011 novemberében el kellett volna bontani, visszaállítva a falu határában lévő terület eredeti állapotát szántóként, mivel a hatályos törvények értelmében piac nem kaphat működési engedélyt mezőgazdasági besorolású területen.

Az építési hatóság nyomán a földhivatal a szántó állapot visszaállítására kötelezte a tulajdonost, akire eddig összesen 5,3 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok. Tavaly újabb bontási határozat született a Liliomkert-ügyében.

Szintén tavaly, az építési hatóság első határozata után a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának szakvéleménye alapján a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 3,75 millió forintos bírságot szabott ki a piac tulajdonosára, természetkárosítás miatt.

A természetkárosítás miatt az ügyészség vádat emelet Harmathy Ildikó ellen, akinek októberben bíróság elé kell állnia.

Ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: a szántó nem természeti elem, hanem az ember által alakított környezet, tehát a természetkárosítást nem követte el.

A Liliomkert sorsáról a tulajdonos elmondta: tavaly, miután egyeztetést folytatott a szakminisztériummal, úgy tűnt, hogy a terület átminősítésével megoldódik a több mint kétszáz árusnak helyet biztosító piac sorsa, ám mégis felhagyott az átminősítéssel, mivel a gazdák helyzete szinte reménytelen.

"Nem dobok ki 20 millió forintot feleslegesen, amikor a gazdák a rossz termőföld-használati törvény miatt tőkeszegények, támogatásokat pedig nem kapnak" - fogalmazott a tulajdonos.

Kifejtette: a spekulánsok miatt a termőföld ára felment, a kis termelők kiszorultak a rendszerből, saját tőkéjük nincs, pályázati forrásokhoz pedig nem jutnak hozzá. A biológus-mérnök számításai szerint egymillió, egymillió-kétszázezer hektár termőföld műveletlen ma Magyarországon, ezeket kellene a családi gazdaságokban elosztani. Hozzátette: szeretne ehhez a munkához hozzáfogni jövőre, Káptalantóti polgármestereként, ám addig meg kell nyernie az ellene indított pert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honnan tudja a trafikos, hogy nagykorú-e, aki belép az üzletbe?

Amíg a hatóság ellenőrei vásároltak, besétált trafikba egy 16 éves fiú. Eljárás lett a vége. Tovább olvasom