Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Iszapömlés - Újabb adásvételi szerződéseket kötöttek

Tíz nappal a lakásvásárlásról szóló első adásvételi szerződés megkötése után újabb hat családnak sikerült új otthont találni a vörösiszapömlés által sújtott térségben - közölte az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka hétfőn az MTI-vel.

Benkovics Zoltán elmondta, hogy négy károsulttal a központ jogi munkacsoportja már aláírta a használt lakás megvásárlásáról szóló szerződést, két család pedig hétfőn írja alá a dokumentumokat.

Hozzátette: az újbóli értékbecslést kérő károsultakkal várhatóan szerdára zárják le az egyeztetést, de még sokan vannak, akik gondolkodási időt és harmadik értékbecslést kérnek.

Hangsúlyozta, hogy végleges adatok hiányában még nem lehet összesíteni, hányan kérnek új lakást. Hétfőig a károsultak közül 77-en új építésű ház, 82-en használt lakás vásárlása mellett döntöttek.

A külterületeken zajló munkálatokról a parancsnok elmondta, hogy két szállítási út kiépítését kezdték meg, ezeken az elöntött mezőgazdasági területekről összegyűjtött vörösiszapot szállítják a kijelölt új deponálóhelyekre.

Közlése szerint öt új lerakóhelyet jelöltek ki a szennyezőanyagok számára Devecser és a kolontári gát között. Ezek a lerakók a Darázs-hegy alatt, a kolontári halastónál és a lovardánál, a devecseri húsüzemnél és a Szentkúti úton találhatóak, a külterületekről összegyűjtött vörösiszapot csütörtöktől már ide szállítják.

Kolontáron újabb négy sérült házat semmisítettek meg a bontásra ítélt ingatlanok közül, hétfőn további két lakóépületet bontanak el - mondta Benkovics Zoltán, hozzátéve: Somlóvásárhelyen befejezték az elöntött telkek megtisztítását, Devecserben pedig a szennyvíztisztító környezetében lévő árokrendszert tisztítják, kedden ezzel is elkészülnek.

A sérült X-es kazettánál a gát mozgásának érzékelésére számítógépes rendszert építenek ki, a tesztelés megkezdődött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár Csaba: a Demokratikus Koalíció Platform az MSZP-t erősíti

Az MSZP Demokratikus Koalíció Platformja nem akar új pártot alapítani, hanem a szocialista párt erősítését, a Fidesszel szemben álló demokraták széles koalíciójának megteremtését kívánja elérni. Tovább olvasom