Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Internet: levegőből és kábelen több lehetőség

Rövidesen Győr tíz közterületén használhatják a „levegőből érkező” ingyenes internetszolgáltatást a hordozható számítógéppel rendelkezők, s ha nincs gépük, akár rendelhetik is például egy sör mellé a pincértől. Egyre nő az érdeklődés a kábelnetes szolgáltatás iránt is.
A város önkormányzatával kötött megállapodás értelmében Győr tíz közterületén szerel fel olyan berendezéseket az Int-air.net Kft., amelyek révén a hordozható számítógéppel rendelkezők elméletileg korlátlanul, ingyenesen kalandozhatnak az interneten. (Gyakorlati „korlát" a gép akkumulátorának használható időtartama, s feltétel az internetezéshez szükséges kártya is.)

A szerelés folyamatos. A megyeháza környékén és a Baross úton már korábban is adott volt (s marad) ez a lehetőség. Gyárvárosban az ETO-stadion parkolója körzetében van ilyen lehetőség, május elsején már használták is.

A szükséges berendezést most telepítik az Aranypartra: a strand teljes hosszában s a túlparton is lehet majd a szabadban internetezni.
Elkezdték a szerelést a marcalvárosi aluljárónál, engedélyezés alatt van a Kuopio parki telepítés, lesz ilyen lehetőség a Dunakapu és a Széchenyi téren, valamint a Virágpiac, Radó-sziget környékén.

Akinek csak notebookja van, de a netezéshez szükséges wifi-kártyája még nincs, használatra ingyen kaphat ilyet már most a Széchenyi téri Klub 96.4 kávézóban. A kft. tervei között szerepel, hogy a városban több helyen is megteremti ennek lehetőségét. Sőt, ennél is többet.Nemsokára, ha valaki bemegy mondjuk egy sörözőbe, a pincértől az üdítő menü mellé egy netezésre alkalmas notebookot is rendelhet (utóbbit ingyen). Az Int-air.net Kft. több kávéházzal, sörözővel, hotellel is tárgyal ez ügyben – s hogy hol sikerül a megállapodás, arról nyilván feltűnően tájékoztatják majd a vendégeket.

S ha már az internetezésnél tartunk: az otthoni, nem mobil számítógéppel rendelkezők lehetőségei is nőnek. A szolgáltatók közti konkurencia egyre inkább érződik – bár az árakat tekintve még nem igazán látványosan. Érthetően azok a megoldások a népszerűbbek, amelyek függetlenek a telefonhasználati percdíjaktól. Győrben a VidaNet Rt. folyamatosan bővíti kábelnetes szolgáltatását. Jelenleg már 1300 előfizetője van, a szám egyre növekszik. A szolgáltatás a peremkerületekben indult, ahol már eleve fénykábelek épültek. A hálózat korszerűsítése folyamatos, ennek függvényében van lehetőség újabb területeken a kábelnet beindítására. Marcalváros II. városrészben például már olyan állapotú a hálózat, hogy megkezdődhettek a bekötések.

Még az idén sor kerülhet Marcalváros I. városrészre, Nádorvárosra, Adyvárosra, a Belvárosra – tart az úgynevezett alaphálózati rekonstrukció. A legközelebbi időpontban, nyáron Gyárvárosban nyílik lehetőség a kábelnet bevezetésére, az előkészületek már jó ütemben haladnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Yahoo kiszáll a Google-ból

A Yahoo Inc. pénzügyi vezetője bejelentette, hogy az internetes… Tovább olvasom