Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Illékony lehet a kormány stabilitása

Magyarország - Bajnai Gordon valószínű jelölésével csökkent, de nem múlt el az előrehozott választás esélye – állítja a Kisalföld által megkérdezett politológus. A leendő kormány stabilitását legalább öt tényező áshatja alá.
„Jelenleg legfeljebb annyi jelenthető ki biztosan, hogy Bajnai Gordon az MSZP és az SZDSZ testületi döntése után miniszterelnök-jelölt lesz, és a két párt frakciója április közepén a parlamentben valószínűleg megszavazza azt, hogy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal ő váltsa Gyurcsány Ferencet a kormányfői poszton" – nyilatkozta lapunk kérdésére tegnap délután Juhász Attila, a Political Capital Institute kutatási igazgatója. A politológus szerint ezzel ugyan csökkent, de nem szűnt meg az előrehozott választás esélye, hiszen Bajnai Gordon is utalt rá:

ha nem látja biztosítva a hatékony válságkezelés politikai feltételeit, azaz programjának parlamenti támogatását, akkor nem vállalja a feladatot vagy később lemond posztjáról.

A szakértő a Kisalföldnek pontokba szedte azokat a tényezőket, amelyek alááshatják a most felállni készülő kormány stabilitását.

1. Az elmúlt hét megmutatta, hogy Gyurcsány távozásával nem szűntek meg a konfliktusok sem az újra pártelnökválasztás előtt álló MSZP-n, sem az SZDSZ-en belül, sem a két párt között.

2. A Bajnai által a képviselőktől kért garancia is jelzi, hogy egy megszorító csomag szocialisták általi elfogadása kétséges, hiszen korábban az MSZP-frakció egyértelműen elutasította a szóban forgó intézkedéseket.

3. A megszorító csomag növelni fogja a kormánnyal szembeni társadalmi ellenállást, és tovább erodálhatja az MSZP szavazóbázisát.

4. A következő egy év túl rövidnek látszik a hatékony válságkezelő kormányzás szempontjából, főleg, hogy a világgazdasági válság közepette két kampányidőszakkal és az államigazgatás szokásos nyári üzemmódjával is számolnia kell az új kabinetnek.

5. A Fidesz–KDNP első nyilatkozataiból kiderült, hogy Bajnai személyét kemény, imázsromboló politikai támadások fogják érni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adóvadász revizorok prémiuma: igaz a mendemonda?

"Személyes tapasztalatom, hogy az ellenőrök nagy része belátó és racionális a munkája során. Csak… Tovább olvasom