Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Hűtlen kezelés gyanúja a Duna Televíziónál

A Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány ellenőrző testülete szerint különösen nagy értékre elkövetett hűtlen vagy hanyag kezelés alapos gyanúja merül fel két műsorkészítésre kötött szerződés esetében.
Olvasható mindez abban az MTI-hez csütörtökön eljuttatott levélben, amelyet az ellenőrző testület a közalapítvány elnökének és tagjainak címzett. A televízió csütörtöki reagálásában azt közölte, hogy vizsgálatot kérnek a két emlegetett szerződés ügyében.

Az ellenőrző testület levelében az olvasható, hogy Cselényi László, a Duna Televízió elnöke 2010 januárjában koprodukciós együttműködésről szóló szerződést kötött a Jade Dragon TV Kft.-vel és a See Walker Television Kft.-vel a nyolcrészes Egy különleges ember, című, illetve a hatrészes Sulibuli című produkciók elkészítésére. Az egyik megbízás 205 millió 200 ezer, a másik 162 és fél millió forint kifizetéséről szól. A testület levele ezután azt ismerteti, hogy ezeknek a műsoroknak az elkészítésére a fenti cégek a Mega Film Kiadó Kft.-vel szerződtek. Ezek a szerződések azonban a nyolcrészes produkció esetében 64 millió forint, a hatrészes esetében pedig 48 millió forint vállalkozási díj kifizetéséről szólnak.

A levél megállapítja, hogy Cselényi László koprodukciós együttműködés jogcímen a piacon hozzáférhető ár többszöröséért rendelte meg ezeket a műsorokat, ezzel 255 millió 700 ezer forint "szükségtelen és indokolatlan többletkiadást, azaz kárt okozott" a Duna Televíziónak. A testület levele szerint a két, műsorkészítésre kötött szerződésnél felmerül a különösen nagy értékre elkövetett hűtlen vagy hanyag kezelés alapos gyanúja.
Az MTI megkereste a Mega Film ügyvezető igazgatóját, Kálomista Gábor producert. Ő elmondta: nem tudja, milyen összefüggés van a Duna TV és a Jade Dragon, illetve a See Walker cégek között, így nem volt tudomása arról, mekkora összegre kötött a két fél szerződést. Úgy folytatta: ő a Nemzeti Filmirodánál 64 millió és 48 millió forinttal regisztrálta a készülő filmeket, s ezeket az összegeket ott el is fogja számolni.

Mint hozzátette, annak pedig ő is ugyanúgy örül, ahogyan a helyében bárki más is örülhetne, hogy a mai gazdasági viszonyok között egyáltalán azok sorában lehet, akik filmet készíthetnek.

A Duna Televízió csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy "a kurátornak az a dolga, hogy ellenőrizzen, hiszen a Duna Televízió tulajdonosi testületét, a kuratóriumot képviseli, az ellenőrző testületnek pedig az a feladata, hogy kuratóriumot felügyelje". Ezért Cselényi László, a televízió elnöke a kuratórium vizsgálatát kéri a két emlegetett szerződés ügyében, mert ezt tartja rendjén valónak.

Mint írták: a szerződések jogászok, ügyvédek jelenlétében és ellenőrzése mellett készültek, kellő biztosítékot, szigorú garanciákat tartalmaznak minden esetleges visszaélés esetére.

A Duna Televízió Zrt. a szerződéses partnereit, azaz a produceri irodákat felszólította, hogy részletesen számoljanak be a filmek költségeiről, megvalósításáról. A szerződések hibátlan teljesítését megelőzően a Duna Televízió Zrt. a szerződéses partnereket megillető díjból jelentős összegeket tart vissza a szerződések szerint. A televízió menedzsmentje is megteszi a szükséges jogi lépéseket - tették hozzá.

A Duna Televízió hétfőn és szerdán is közleményben adta hírül, hogy a szóban forgó, műsorgyártásról szóló szerződések hazai piaci árakat tartalmaznak, továbbá nyilvánosak, így a bennük foglalt teljesítés menete ellenőrizhető.

Az ügy előzménye, hogy Szabó László, a Duna TV-t felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány Fidesz által delegált tagja hétfőn ismertette a sajtó képviselőivel, hogy két produkció esetében közvetítői szerepet játszó cégeken keresztül adta tovább megrendeléseit a Duna Televízió, így az Egy különleges ember című produkció esetében a 162 és fél millió forintos szerződést 48 millióért, a Suli Buli című produkció esetében a 205 milliós szerződést 64 millióért szállította le a gyártó cég.

A delegált ismertette a közvéleménnyel először, hogy a Sulibuli című produkcióra a See Walker Television Kft.-vel szerződött a televízió, az Egy különleges ember nevű tévés műsort pedig a Jade Dragon TV Kft. nevű cég készíti. Az ügy érdekessége - fűzte hozzá hétfői sajtótájékoztatóján a kurátor -, hogy mindkét cégnek ugyanaz a székhelye, illetve ugyanazzal az ügyvezetővel szerepelnek a cégbírósági nyilvántartásban.

A hírre a Duna Televízió már hétfőn rövid közleményben reagált. Ebben azt írták, hogy a csatornának semmiféle közvetítő céggel nincs szerződése. Kifejtették, hogy a Duna Televízió kizárólag produceri irodákkal szerződött konkrét produkciókra "a szinopszisok, a rendezők, szereplők és más alkotók személyének ismeretében." A közlemény szerint szokásos hazai piaci átlagáron készülnek a Szabó László által említett sorozatok és az egyes epizódok.

A Hungária Televízió közalapítvány kuratóriuma egyelőre nem vizsgálja a Szabó László által a sajtótájékoztatón, és a hétfői kuratórium ülésén is ismertetett, több száz millió forintról szóló szerződések körülményeit.

Olvasóink írták

 • 3. mindigatutit 2010. július 02. 09:34
  „<moderálva> nem hiszem el,hogy ebben az országban mindenhol lopnak.nincs itt egy becsületes ember sem?mivé lettünk??”
 • 2. PaPa 2010. július 02. 07:04
  „Eljött a narancsos világ ezt akarta a nép! Megmondta császárunk, hogy a nép 2/3 rájuk szavazott. Azt csak én tenném hozzá, hogy a választási csalással is csak kb. 51% szavazott rájuk.
  Éljen Orbán! Éljen Orbán! Éljen Orsos! Éljen Orbán!”
 • 1. Fürgeszarvas 2010. július 02. 06:46
  „Ugyan már ! A nemzet TV-jénél ? Az nem lehet, mert ott nem ezek a " piszkos szocik" vannak zsíros állásban ! Vagy esetleg a Duna TV vezetői posztjára is pályázik egy fiatal (fideszes)" tehetség" ? Van belőlük néhány,és a húsosfazék körül bizony l egyre kevesebb a hely ! Már egymást is marják !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkobzott árukat adtak át a vámosok az árvízkárosultaknak

Csütörtökön a Vám- és Pénzügyőrség Vámáruraktárában mintegy 400 m3, több mint 85 millió forint… Tovább olvasom