Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Huszonkilenc pontos a kormányzati akcióterv

Huszonkilenc pontban sorolta fel a kormánya által javasolt intézkedéseket Orbán Viktor kedden a parlamentben az első gazdasági akciótervet ismertetve.

A miniszterelnök napirend előtt közölte: a terv két fő gondolatra koncentrál, az új gazdasági rendszer kialakítására és a kölcsönös felelősségvállalás bevezetésére.

A kormányzati akcióterv hét intézkedést tartalmaz a jelentős adócsökkentés és az adózás egyszerűsítése érdekében - mondta.
Az első javasolt intézkedés, hogy a cégek nyereség után fizetendő társasági adóját 19-ről 10 százalékra csökkentsék évi 500 millió forintos nyereség alatt. A következő lépés az egykulcsos családi jövedelemadó bevezetése, amelyre két év alatt állna át az ország úgy, hogy ennyi idő alatt 1,3 millió munkavállalót vonnak be az adórendszerbe, és ennyi idő alatt kivezetik a rendszerből az adójóváírás intézményét - folytatta.

"Ennek az adórendszernek mindenki nyertese lesz, az átállás pedig fokozatosan, a teherbíró képességnek megfelelő ütemben történik majd" - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy így meg fog szűnni az, hogy az adórendszer hazugságra épül.

Hangsúlyozta, az egykulcsos adózás és a családi elvű adózás rendszerét egyesítő előterjesztést fognak tenni.

Orbán Viktor a kis- és középvállalkozásokat terhelő adók közül tíz, úgynevezett kisadó eltörölését javasolta "egy mozdulattal".

A negyedik javaslat - folytatta -, hogy vezessék be az adórendszeren kívüli, adózás alá nem vont kereset fogalmát. Lehetővé tennék, hogy aki adózott jövedelemből másnak magánszemélyként munkalehetőséget biztosít, azután már a munkát végzőnek ne kelljen még egyszer adót fizetnie.

Ötödik intézkedésként jelentette be, hogy a vérszerinti egyenes ági rokonok közötti vagyonmozgás - élők és holtak között egyaránt -, az adózott jövedelemből való foglalkoztatás, valamint a gyermekekről való gondoskodás adózási szempontból kerüljön az állam hatókörén kívülre. Egyenes ági, vérszerinti leszármazott esetében államnak sem illeték-, sem adóbeszedés érdekében semmi keresnivalója nincs - mondta.
Hozzátette, azt a gondolatot javasolja elfogadásra, hogy "majd az adótörvény pontos szövegénél kialakítandó, a minden évi költségvetési helyzet ismeretében meghatározandó összeg erejéig" tekintsék úgy, hogy egy, kettő, illetve három gyermek után bizonyos munkával megkeresett jövedelem nem eshet állami elvonás alá.

Orbán Viktor bejelentette: azt is indítványozza, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó esetében 16 százalékos legyen az adókulcs.
Közölte: a hatodik pont azzal függ össze, hogy a beruházások során ma 51 engedélyt kell kérni, "ezeknek egyharmadát az állam, illetve a kormány eltörli".

A kormányfő hetedikként azt javasolta, hogy az egyszerűsített alkalmi foglalkoztatás jelenlegi feltételeit helyezzék hatályon kívül, és térjenek vissza a korábbira, amely kevésbé volt rossz, majd kezdjék meg egy új kialakítását.

Nyolcadik kezdeményezése a miniszterelnöknek az, hogy ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak ne kelljen vállalkozóvá válnia; kilencedikként pedig azt indítványozta, hogy adják vissza az embereknek a szabad gyümölcspárlat-készítéshez való jogot. Utóbbit nagy taps fogadta a Ház részéről, többen hangosan nevetni kezdtek.
A következő bejelentése az volt Orbán Viktornak, hogy fogadják meg a történelmi egyházak és karitatív szervezetek kérését, és tegyék újra áfamentessé az adományozást.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy javasolják: a kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeit jelentősen könnyítsék.

Tizenkettedikként említette a miniszterelnök a Széchenyi-kártyaprogram kibővítését, 50 millió forintig emeljék fel, és lehessen beruházásra, pályázati önerő céljára is felhasználni.

Külön előterjesztést készítenek az Országgyűlés és az ország teljes nyilvánossága számára az európai uniós források radikális átrendezéséről a kis- és közepes vállalkozások javára.

Az állam 120 milliárd forintot takarít meg "saját magán"; Orbán Viktor ezzel kapcsolatban négy intézkedést sorolt fel: költségstop az állami és költségvetési intézményekben, a közszféra bérkiadásainak átalakítása, a költségvetési kiadások felülvizsgálata az alapoknál és a tárcáknál, külső megbízások és feladatkiszervezések teljes körű felülvizsgálata.

A miniszterelnök azt is javasolta - annak érdekében, hogy véget érjen az pazarlás és az a korábbi igazságtalanság, amelyben a kormányzás minden terhet az emberekre próbált hárítani -, hogy a hatvan napon túli végkielégítések és egyéb, béren felüli juttatások - mint szabadságmegváltás, titoktartási pénz - a költségvetési szférában legyenek megadóztatva 98 százalékkal.

A fenti elv alapján említett további hét pont között szólt arról, hogy havi bruttó kétmillió forintos fizetési plafont vezessenek be az állami költségvetési szférában, beleértve ebbe a Magyar Nemzeti Bankot is.

Folytatásképpen elmondta: az állami vagyonkezelés területén át kell térni a bértömeg-gazdálkodásra, és közölte, elrendeli a bértömegcsökkentés legalább 15 százalékos mértékét, ami 48,2 milliárd forintos megtakarítást jelent. Ez azt is magába foglalja - fűzte hozzá -, hogy az állami vállalatoknál jelenleg működő száz igazgatóság számát tízre csökkentik, így a testületek létszáma 319 főről 60-ra csökken; a 636 felügyelőbizottsági helyből pedig 450 marad.

Huszonegyedik pontban javasolta, a pártokra jutó költségvetési támogatás mértékét még idén csökkentsék 15 százalékkal.
Mint mondta, költségvetési felügyelőket küldenek ki a jelentős mennyiségű közpénzzel gazdálkodó intézményekhez, köztük azokhoz is, amelyek eddig intézményi autonómiát élveztek.

A huszonharmadik pontként bejelentette: teljes telefon-, bútor-, gépkocsi-vásárlási és -csere stopot rendelnek el a közszférában.

Nemzeti eszközkezelő társaság létrehozását is bejelentette Orbán Viktor, hogy a bedőlt hitelek miatt a lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok kezéből.

A huszonötödik intézkedés a bankadó bevezetése: a bankok, a biztosítótársaságok és a pénzügyi lízingcégek a költségvetésbe való befizetésének mértékét emeljék 13-ról idén 200 milliárd forintra - javasolta a kormányfő. Ezzel összefüggésben bejelentette: a kormány tárgyalásokat kezdeményez a bankokkal, képviselőivel, hogy a "bankadót" milyen adóalapra vetítsék ki, milyen arányú legyen a megosztása a bankok, biztosítók, lízingcégek között. Közlése szerint a bankadót három évre vezetnék be, és ennyi idő alatt vezetnék ki a rendszerből, ennek lépéseiről meg kell állapodni a kormánynak és a bankrendszernek.

Orbán Viktor végezetül négy intézkedést jelentett be, amelyek - mint mondta - a szociális biztonságot szolgálják.

Ezek között említette, hogy a kormány meg akarja állítani a lakáscélú devizahitelek terjedését, ezért azt javasolja, hogy a jövőben jelzálogbejegyzés csak forint alapú lakásvásárlási hitel esetén legyen engedélyezhető.

Kezdeményezte továbbá: vezessék be a másodlagos élelmiszer-vizsgálatot, hogy "ne áramolhasson be Európa élelmiszer-hulladéka akadálytalanul Magyarországra".

Az utolsó két pont között Orbán Viktor felkérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy a közüzemi díjak emelésére rendeljen el moratóriumot, és kezdeményezzen tárgyalást az ármegállapítás új rendszeréről az érintett vállalkozásokkal.

Végül közölte: a kormány 2010. december 31-ig meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot, és egyúttal tárgyalásokat kezdeményez az adósok és a hitelezők között a bajba jutott lakáshitelesek jövőjének rendezéséért. Ezzel kapcsolatban elmondta, tudomása van arról, hogy a hitelező intézetek nem támogatják ezt az előterjesztést.

Szólt arról, hogy elmaradt az a vita, hogy a lakáshitelek esetében a jelzálog-intézményt milyen felfogásban akarják érvényesíteni Magyarországon: angolszászban vagy kontinentálisban. Előbbi szerint semmi akadálya, hogy a bajba jutott kölcsönfelvevőt kitegyék a lakásából, míg utóbbiban ez nem szokás.

Ezért azt javasolta, folytassák le a vitát: ebben a kabinet azt az álláspontot fogja képviselni, hogy a kontinentális megközelítést teremtsék meg az országban.

Olvasóink írták

 • 10. janika 2010. június 10. 13:32
  „Mikor is lesz Magyarországon Kánaán? Öreg " meir"?”
 • 9. meir 2010. június 09. 17:15
  „Orban megszivat benneteket rendesen!!!!
  mar most tonkretette azt a gazdasagi felemelkedest,-(Bajnai fele)-amirol az osszes nyugati gazdasagi sajto olyan elismeroen szolt,Magyarorszagot allitva peldaertekkent a tobbiek ele az EU ban!!
  O.V. csak koszonhet Bajnai-nak!!! ha akkor az nincs,Magyarorszag ma ugyan ott tart ahol a Gorog-ok!!”
 • 8. Fürgeszarvas 2010. június 09. 12:05
  „Populizmusról írnak a nyugati gazdasági lapok Orbán beszéde után - és nem tévednek most sem !”
 • 7. .Atis 2010. június 08. 21:11
  „Ez megint 1 jó húzás O.V. a minimálbérért dolgozó kispénzű embereket még egy kicsit sanyargassuk meg,a felső középtől felfelé meg újabb kedvezményeket adjuk! KOMOLY!!! Na ezt "ELKÚRTUK" Polgártársak! A bankok ugyan úgy át fogják a hitelesekre terhelni azt amit ADÓznak,még nagyobb szarban leszünk!!! Tegnap még a csődről károktak,ma meg cselesen ígérnek fűt-fát,de ha mögé nézünk látjuk hogy mindez csak a tehetősebb ,és a 2s állampolgároknak kedvez! MI MAGYAROK MEGINT CSAK A BŰNBAKOKAT KERESTÜK,ÉS A BŰNÖSÖK HELYETT,EZZEL A VÁLASZTÁSSAL,NEM ŐKET,HANEM AZ EGÉSZ ORSZÁGOT BŰNTETTÜK MEG!!!”
 • 6. adalfold 2010. június 08. 19:30
  „aki nem veszi észre, az teljesen vakított.

  minimálbér megadóztatása
  egykulcsos szja

  mind a kisember elleni, adóját relatív és abszolút is növelő intézkedés.

  TESSÉK MÁR FELNŐNI.

  (nincs kétharmad, 53% van.)”
 • 5. adalfold 2010. június 08. 19:26
  „és az államkassza adóbevétele is kevesebb lesz, mert nyilván

  a multimilliomos eddigi százalékon jelentős bevétel volt az államnak. most őt adókedvezményben részesítjük.

  a kisember meg kap minimálbérre 16% adóelvonást, adórendőrséget.

  és persze ne is beszéljünk arról, hogy általában a szegényebbek (nem kisebbségiek) nem vállalnak gyereket.

  Ha tehát felső-osztálybeli négygyerekes vagy, na akkor jársz jól.

  JA, ÉS HOL VAN A JÚLIUSI ADÓCSÖKKENTÉS????????? ELFELEJTETTÉTEK ,FIDESZESEK????????????”
 • 4. janika 2010. június 08. 18:29
  „Kíváncsi lennék rá, hogy benn van e ezek közt az igazságügy és a törvényalkotás megreformálása?”
 • 3. Jerry 2010. június 08. 17:42
  „a bankok, biztosítók, lízingcégekre kivetett adót rá fogják hárítania cégek az ügyfelekre, mivel onnan van nekik is pénzük.A saját hasznáról nem tud lemondani egyik cég sem, hiszen a biztosító is pl abból fizeti a biztosítási összegeket, a bankok abból fizetik betétek után a kamatot.Végső soron ez adóként a lakosságtól fog befolyni a kormányhoz ez a pénz. A nagy takarékosság pedig csak a végrehajtói állományt fogja érinteni, kevesebb lesz a hivatalnok, hosszabbak lesznek a sorok, lassabb lesz az ügyintézés.A nagy takarékosság jegyében az orbán kormányban már most több államtitkár van,meg helyettes államtitkár,meg azok helyettese van, mint a bajnainál volt.Ezek mindegyikének majd új iroda, autó meg titkárság jár,új bútorok stb.a megszorítás majd a kis önkormányzatokra vonatkozik,ahol már 20 éve ugyanazok a bútorok vannak, és tűzoltóságra, ahol 35 éves locsolókocsival vonulnak ki.A pártok finanszírozását csak 15 %-al csökkenti,de pl nem nyúl a lépviselők egyéni költségelszámolásához, béréhez, egyéb díjához, a kormánytagok béréhez, sőt azt megemelték. Viszont hozzá nyúlna a nyugdíjakhoz, ami ugye egy ember magántulajdona.Főleg a magánynyugdíj számlája.Mintha nem egészen ez lett volna a választási ígéretekben.Pálinkát lehet majd főzni otthon 2/3-os narancsból, mert másra nem fogja futni.Hát igen, két hete van csak a fidesz,és már jönnek a botrányok. Dilettáns elszólások a szószátyároktól, három napa alatt összedobott program, mert 8 év alatt nem volt idő kidolgozni egyet.Az ov készen volt a kormányzásra,/hatalomra/ csak kormánya nem volt hozzá, meg programja. Hát csak a fidesz képes arra, hogy kiröhögtesse hazánkat fél Európával,és magára haragítsa a másik felét két hét alatt.Köszönjük.Mi lesz itt még négy év alatt? Reméljük, nem a fidesz”
 • 2. Eüdolgozó 2010. június 08. 17:17
  „A plusz terheket a biztosítok és a bankok át fogják ránk ügyfelekre hárítani ez biztos! Csalódnék ha nem így lenne!”
 • 1. makacs 2010. június 08. 16:53
  „Ez a bútor-, gépkocsi-vásárlási stop ez korrekt,ha a minisztériumokra is vonatkozni fog. A 98%-os adó is tetszik és a bankok adóztatása is, persze ennek csak úgy van értelme, ha a banknak nincs módjában a kuncsaftra hárítani. Ahogy az EON továbbhárította Robin adót a népre. Csak okosan!
  Persze a legjobb a szabályos otthoni pálinkafőzés gondolata.:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymásnak esett két család Taktaharkányban

Két taktaharkányi család tizenöt tagját vette őrizetbe a rendőrség; csoportosan, felfegyverkezve… Tovább olvasom