Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

˝Hova tűnt 3 millió ember nyugdíj-megtakarítása?˝

Az MSZP szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, válaszoljon arra, hová lett hárommillió ember nyugdíj-megtakarítása.
Az MSZP szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, válaszoljon arra, hová lett hárommillió ember nyugdíj-megtakarítása. Török Zsolt arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány hatalomra jutása a minimálbérből élőknek, az átlag alatt és az átlagosan keresőknek is "rossz üzlet" volt.

A szocialista párt szóvivője azt mondta: a Fidesz-kormánynak válaszolnia kell, hol van az a csaknem háromezermilliárd forint, amelyet az emberek a magánnyugdíj-pénztári rendszerben idős korukra tettek félre. Hozzátette, a vagyon állami kezelésbe vételével és a pénz elköltésével a korábbi magánpénztártagokat átlagosan egy-egymillió forinttal "károsította meg" a kormány.

Török Zsolt azt mondta, sok pénzt vettek ki az emberek zsebéből 2010 óta az egykulcsos adórendszerrel is. Szavai szerint egy havi nettó 130-140 ezer forintot kereső ember az elmúlt két évben havi 8-10 ezer forintot vesztett el az adójóváírás megszűnése miatt, s ez idő alatt körülbelül 160 ezer forint többletterhet jelentettek számára a különadók. Egy átlagbérből élő embertől így két adóév alatt 360 ezer forintot vett el az Orbán-kormány - jelentette ki, megjegyezve: összesítésükben nem szerepel az áfaemelés, illetve az üzemanyagok árának növekedése.

Az MSZP szóvivője arról is szólt, hogy a nettó minimálbér 2010-ben 61 200 forint volt, 2012-ben pedig csak hétszáz forinttal több. Tavalyelőtt 36 ezer forinttal, tavaly pedig 74 ezerrel többet kellett volna keresniük évente a minimálbéreseknek, ha a kormány az inflációnak megfelelő mértékben emeli a járandóságukat, vagyis ennek elmaradása összesen 110 ezer forinttal rövidítette meg őket - jelezte.

Az MSZP az átlagosan, illetve az átlagnál kevesebbet keresőknek akar kedvezni, ha kormányra kerül, számukra ugyanis "rossz üzlet" volt az Orbán-kormány hatalomra jutása - összegzett Török Zsolt. Mint mondta, adópolitikájuk a kisebb jövedelműek nettó keresetének emelése mellett a legjobban keresők jövedelmét csökkentené. A miniszteri és államtitkári fizetések a progresszív adórendszer eredményeként így 200-300 ezer forinttal lehetnek kevesebbek - mondta.

Fidesz: a baloldal tartozik válasszal

A Fidesz szerint nem a kabinet, hanem a baloldal tartozik válasszal nyugdíjügyben.

A kormánypárti képviselőcsoport ezt arra reagálva közölte, hogy Török Zsolt, az MSZP szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, válaszoljon arra, hová lett hárommillió ember nyugdíjmegtakarítása.

A Fidesz-frakció az MTI-hez eljuttatott közleményében erre válaszul azt írta: a Gyurcsány-Bajnai-szövetség magyarázattal tartozik, hogy 2010 előtt hová tűntek a magyar emberek nyugdíjmegtakarításai, hová tűnt az állami nyugdíjvagyon, miért ürült ki a nyugdíjkassza, miért csak hitelből tudták már fizetni a nyugdíjakat, és "vajon ők hová írták jóvá" az emberek nyugdíjmegtakarításait.

Hangsúlyozták, míg a baloldal külföldi kézben lévő "nyugdíjpénztárakba játszotta át a magyarok nyugdíjmegtakarításait", addig a Fidesz-kormány visszaszerezte az emberek pénzét, amelyet a nyugdíjrendszer stabilizálására és a nemzeti vagyon növelésére fordít.

A kormánypárt emlékeztetett: az idén jóváírják az állami nyugdíjrendszerben elinduló egyéni számlákon a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket.
A Fidesz közleménye végén felszólította a baloldalt, hogy "hagyja abba a felesleges hisztériakeltést, és helyette számoljon el inkább azzal a több száz milliárdos kárral is, amit 2002 és 2010 között a nyugdíjrendszerben okozott".

Olvasóink írták

 • 16. machers 2013. április 12. 00:02
  „14.Santos 2013.04.11. 23:00
  Hombre!
  Optimista vagyok. Ezt köszönhetem annak, hogy a magam ura vagyok.
  Ha a tachó tv-t és a parlamenti közvetítést nézed, attól okosabb nem leszel. Sétálgass egy kicsit az országban, beszélgess emberekkel. Aztán meg pallérozd egy kicsit az elmédet, és tudsz majd a kérdésekre válaszolni Akkor majd komolyan veszlek.”
 • 15. Santos 2013. április 11. 23:18
  „Machers,a gyontatófülkés példát is értettem,nem vólt valami nagy rejtéj,én ennél jobbat tudnék.A magánnyugdijpénztárak már nyugateurópai órszágokban is okoznak problémákat.Ha erröl még nem hallottál,akkor jobb,ha kerülöd a vitát.Hogy 3millió ember nyugdik-megtakarítása elveszett,azt hitesd el dödikével.”
 • 14. Santos 2013. április 11. 23:00
  „Machers.Csak még annyit,nézem a magyar híreket,nézem a parlamenti közvetítést és nem azt észlelem mind te.Szerintem te született peszimista vagy.A gyontatófülkés példát is értette”
 • 13. machers 2013. április 11. 20:27
  „12.Santos 2013.04.11. 19:54
  Hombre! Ne röhögtess!
  Korrektebb, ha leírod, hogy még a kérdést sem érted.
  Ha már a "gyóntatófülkés" példa túl bonyolultnak bizonyult, akkor hogyan várhatnék tőled szakmailag korrekt magyarázatot a cikk címében szereplő kérdésre?
  Bár erre azért titkon számítottam. Arra viszont nem, hogy véleményed sincs.
  Megnyugtatlak, rogán (úr?) nélkül is tökéletesen látom és értem a magánnyugdíjpénztárak körüli problémákat.
  Ha az érdeklődési köröddel kapcsolatban legalább apró kapaszkodót adsz, akkor szívesen teszek fel kérdéseket. Természetesen csak azért, hogy itt a fórumon megmutathasd a jártasságod, a témát illetően.
  El kell, hogy keserítselek. Bár nem kell a fogkrémet végig kinyomnom a tubusból, azért nem szívesen fizetnék egy petákot is a véleményedért.”
 • 12. Santos 2013. április 11. 19:54
  „Ajánlanám Rogán urat,ö majd elmagyarázza,hogy te is megértsed.Nem lesz könnyü dólga.Ha esetleg olyat kérdeznél ami engem is érdekel?Azért elöre jelzem,nem közlöm ólcsón a véleményem.”
 • 11. machers 2013. április 11. 17:38
  „10.Santos 2013.04.11. 16:21
  Hombre!
  Azt hittem te tudsz rá válaszolni. Te a "kismindenhezértő".
  Vagy mégsem?”
 • 10. Santos 2013. április 11. 16:21
  „7.machers.Azt tölük kérdezd meg,ne itt háborogj.Esetleg egyeztes dödikével,ketten csak mentek valamire.”
 • 9. load 2013. április 11. 14:04
  „7.machers
  Többszáz milliárd!!!
  És, ez fel sem tünt az Állami Számvevőszéknek!
  Hihetetlen!
  Hallatlan!”
 • 8. load 2013. április 11. 13:52
  „"A Fidesz-frakció az MTI-hez eljuttatott közleményében erre válaszul azt írta: a Gyurcsány-Bajnai-szövetség magyarázattal tartozik, hogy 2010 előtt hová tűntek a magyar emberek nyugdíjmegtakarításai, hová tűnt az állami nyugdíjvagyon, miért ürült ki a nyugdíjkassza, miért csak hitelből tudták már fizetni a nyugdíjakat, és "vajon ők hová írták jóvá" az emberek nyugdíjmegtakarításait.
  a baloldal külföldi kézben lévő "nyugdíjpénztárakba játszotta át a magyarok nyugdíjmegtakarításait", addig a Fidesz-kormány visszaszerezte az emberek pénzét, amelyet a nyugdíjrendszer stabilizálására és a nemzeti vagyon növelésére fordít. "
  Ad1:
  Nincs "állami nyugdíjvagyon". A felosztó-kirovó rendszerben a TB kasszába befolyó járulékot azonnal kiosztják a nyugdíjasok között.
  Ad2:
  A nyugdíj alapot azért kellett hitelekből pótolni, mert több nyugdíjat fizettek ki, mint ami járulékokból befolyt.
  A 13. havi nyugdíjnak egyáltalán nem volt meg a fedezete, mert senki nem fizetett 13. havi járadékot.
  A befizetett járulékot nyilvántartották, ebből számolták ki a nyugdíj mértékét.
  Ad3:
  A magán-nyugdíjpénztárak nem külföldi kézben voltak, hanem a tagok tulajdonában. A pénzintézetek csak kezelték a vagyont, a pénztár tagok megbízásai alapján.
  Ad4:
  Hol van az a pénz, amit a Fidesz-kormány visszaszerzett (az emberektől)?
  Erre kellene válaszolni!”
 • 7. machers 2013. április 11. 11:54
  „Még egy apróságot kihagyott a közleményből.
  Milyen több száz milliárdos kárról beszélnek?”
 • 6. machers 2013. április 11. 11:52
  „"és helyette számoljon el inkább azzal a több száz milliárdos kárral is, amit 2002 és 2010 között a nyugdíjrendszerben okozott"."
  Tartsunk sorrendet, és a fidesz helyette számoljon el inkább azzal a 3 000 milliárdos kárral is, amit 2010 és 2012 között a nyugdíjrendszerben okozott"."
  Így korrekt!”
 • 5. ISU 2013. április 10. 21:37
  „"A Fidesz szerint nem a kabinet, hanem a baloldal tartozik válasszal nyugdíjügyben."
  Ezeknek elgurult a gyógyszerük, mindannyian mehetnek Ausztriába gyógykezelésre.”
 • 4. embertelen 2013. április 10. 17:45
  „Hová lett a pénz? A nagy fideszes varázsló eltüntette! Szerintem egy jó részét Orbán barátainál kellene keresni. Egyszerűen röhejes, hogy a fidesz frakció a nyugdíjpénzek ellopását is másokra keni! Ha a mai fiatalok belenyugodnak Orbán disznóságaiba, megérdemlik, hogy ne is legyen elég nyugdíjuk. Én biztos vagyok benne, hogy ezt a kiérdemelt büntetést a sorstól meg is fogják kapni, de akkor már késő lesz gondolkodni.”
 • 3. miracle 2013. április 10. 17:38
  „A fidesz ne rizsázzon, hanem a kérdésre válaszoljon. SG például, testhez álló szóvivői feladat.
  Egyébként meg: minek kellett odaajándékozni nekik? Teljesen világos volt, hogy ellopják. Én nem is adtam nekik.”
 • 2. kerteszb 2013. április 10. 16:55
  „Hová-hová? Hát ide:
  http://index.hu/chart/2013/04/10/igy_tunt_el_2600_milliard/
  mármint így tűnt el...”
 • 1. dödike 2013. április 10. 16:53
  „Fityiszesek.:Jöttök nekem 2.5millával.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prostitúcióra kényszerített két nőt a szekszárdi férfi

Vádat emeltek egy szekszárdi férfi ellen, aki négy nőt durván bántalmazott, közülük kettőt… Tovább olvasom