Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Hová forduljunk orvosi panaszunkkal?

Sokaknak gondot okoz, hogy panaszuk esetén kit keressenek, melyik intézethez forduljanak, milyen telefonszámot hívjanak.
Szeretnék néhány lehetőséget bemutatni, mikor, kit próbáljunk meg elérni:

Elsőként fontos megemlíteni, hogy megbetegedéseinkkel időben forduljunk orvoshoz, ne várjuk meg, amíg állapotunk oly mértékben romlik, hogy csak nagyobb beavatkozással, erősebb gyógyszerekkel oldható meg a probléma.

Természetesen az lenne a legjobb, ha kellő időt, energiát tudnánk az egészségmegőrzésre fordítani, és valljuk be, ez sokszor nem az anyagiakon múlik, inkább odafigyelés, elhatározás kérdése (pl. eljárni az ingyenes szűrésekre).

Ha mégis betegek lettünk, mit tehetünk?

Elsőként keressük fel háziorvosunkat, aki egyszerűbb esetekben telefonon is adhat tanácsot, általában azonban egy vizsgálatot követően tudja ellátni panaszainkat. Célszerű háziorvosunk rendelési idejét, telefonszámát „panaszmentes" időben beszerezni, hogy ne akkor kelljen keresni, amikor sürgősen kellene. A háziorvosok a fennjáró betegeket rendelőikben fogadják, a hozzájuk tartozó krónikusan fekvő vagy alkalomszerűen helyszíni ellátásra szorulókat a beteg lakásában látják el.

Központi orvosi ügyelet

Szegeden és a környező városokban, falvakban központi orvosi ügyelet működik, melynek feladata a háziorvosi ellátási időn kívül, hirtelen jelentkező, sürgős ellátásra szoruló, de mentőellátást nem igénylő betegek kezelése, szükség esetén intézetbe irányítása. Fontos, hogy az ÜGYELET NEM MEGHOSSZABÍTOTT NYITVATARTÁSÚ HÁZIORVOSI RENDELŐ. Nem tartozik a feladatai közé a rendszeresen szedett gyógyszerek felírása, a napok, sokszor hetek, hónapok(!) óta fennálló panaszok kezelése. Ilyen panaszaival munkaidőben keresse fel háziorvosát.

Gyakori probléma, hogy enyhébb tünetek, vény nélkül is kapható gyógyszerekkel orvosolható bajok miatt hívják ki az ügyeletet. Mielőtt kihívnánk az autót, érdemes a szolgálatirányítótól tanácsot kérni, sok esetben elég 1-1, a házipatikában is megtalálható szert bevenni. Pl. egy fejfájást először meg kell próbálni hagyományos módszerekkel kezelni, esetleg fájdalomcsillapítót bevenni és csak a fentiek hatástalansága esetén az orvoshoz fordulni. Ha nem tudja milyen szereket lenne jó otthon tartani, kérdezze háziorvosát, aki ismerve az Ön betegségeit, személyre szabott tanácsot tud adni.


Ügyeleti telefonszám-változás

2006. december 1-jétől Hódmezővásárhely és Kistelek orvosi ügyeletének telefonszáma azonos lesz a a szegedi ügyelet számával. A hívható telefonszám: 62/474-374
A szegedi, hódmezővásárhelyi és kisteleki orvosi ügyelet telefonszáma: 62/474-374 (utóbbiaké 2006. december 1-jétől), ahol képzett mentésirányító ad tanácsot, indokolt esetben az ambulanciára történő bejövetelt javasolja, de szükség esetén a helyszínre küldheti az ügyeleti autót is. Lakáson történő ellátás kizárólag akkor indokolt, ha a beteg az állapotából adódóan nem képes felkeresni a központi orvosi ügyelet rendelőjét.

Mentő

Ha az Ön megítélése szerint állapota olyan súlyos, hogy azonnali beavatkozást igényel, hívhatja a 104-es telefonszámon az Országos Mentőszolgálatot. A telefonáláskor vegye figyelembe, hogy az Ön által adott információk alapján dönt a mentésirányító, hogy a különböző szintű mentőegységek közül melyiket küldje. A feltett kérdéseket semmiképpen ne vegye időpocsékolásnak, hisz az ekkor „elvesztegetett" másodpercek értékes perceket, negyedórákat spórolhatnak!
Ha mást küld el telefonálni, mindig adjon kellő részletességű információt, hisz abból, hogy valaki „rosszul van", még nem dönthető el, milyen nagy a baj.

Az orvosi ügyelet ill. a mentő hívásakor gondoljon arra, hogy ha indokolatlanul megy valakihez a kocsi, akkor mindig fennáll a veszélye, hogy valahonnan máshonnan hiányozni fog!
A 112-es általános segélyhívó számon szintén bejelentheti panaszait, itt rendőr fogadja hívását, aki szükség esetén továbbkapcsolja a mentőszolgálat mentésirányítójához a bejelentőt.

Az intézetek közül hova fordulhat?

Amennyiben valamilyen sérülést szenvedett és be tud menni a baleseti állomásra, indulás előtt tájékozódjon, hogy az Új Klinika Baleseti Állomása vagy a II. Kórház az ügyeletes ellátó (újságokból vagy a mentőktől). Jelenleg naponta, felváltva ügyelnek az intézetek, de a tervek szerint ez a rendszer jövőre változhat. Ha sérülését követően nem ment aznap orvoshoz és csak később jöttek elő panaszai, munkaidőben keresse fel az I. sz. Szakrendelő Traumatológiai rendelését.

A belgyógyászati ambulanciák a klinikákon, a Neurológiai Klinika, Sebészeti Klinika ambulanciája, a II. Kórház sürgősségi betegellátó ambulanciája mind beutalóval fogadja a betegeket, panaszaival forduljon először háziorvosához, sürgős esetben a mentőkhöz.

Amennyiben kérdése merül fel, keresse háziorvosát, aki biztosan szívesen tájékoztatja a lehetséges betegutakról.

Dr. Lóczi Gerda
Az S.O.S.24 szakmai vezetője, mentőszakorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

győri eto

MTK

Győr, DAC-pálya, 13.30 ó. V.: Iványi Z. Tovább olvasom