Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Hoffmann Rózsa: megfutamodni nem szokásom

Jó esély van arra, hogy az eredetileg tervezett időpontban, szeptemberben elindulhat a pedagógus-életpályamodell az új bértáblával együtt - mondta Hoffmann Rózsa a Magyar Nemzetnek, aki arról is beszélt, esze ágában sincs lemondani.
Az oktatásért felelős államtitkár a lap szerdai számában közölt interjúban elmondta, a béremelés jelentősen magasabb lesz annál, mint amekkorát a pedagógus-szakszervezetek az egész közszférának követelnek. A bérrendezés két lépcsőben megy végbe. Az első szakaszban automatikus emelésre kerül sor, majd a minősítések után a besorolásoknak megfelelően tovább növekszik a fizetés.

Az életpályához rendelt munkaidő-szabályozás szerint a Magyarországon ma mindenki számára kötelező heti negyvenórás munkaidő 80 százalékát kötött munkaidőnek tekintik. Ezt a 32 órát nem feltétlenül az iskolában kell eltölteni, például a kirándulás vagy múzeum-, színházlátogatás is beleszámít. A heti munkaidő húsz százalékát a tanítók, tanárok továbbra is szabadon használhatják fel - ismertette az államtitkár.

Az érdekvédőkkel Hoffmann Rózsa szerint sok részletkérdésben sikerült megállapodni, arról viszont nem, hogy sztrájk idején szükséges-e az iskolákban elégséges szolgáltatást biztosítani. Mivel a sztrájktörvény erre az iskolák esetében nem tér ki, a tárca ebben a kérdésben a szakszervezetekkel egyetértésben a munkaügyi bírósághoz fordult.

"Egyébként - noha a sztrájkbizottságot alakító négy szakszervezet nem mondott még le a sztrájkkészültségről - tisztázódtak és jelentősen közeledtek az álláspontok, úgy vélem, nincs ok a munkabeszüntetésre" - tette hozzá.

Az eddigi eredményekről szólva kifejtette: "korszerű, igazságos, az alaptörvényünkből eredeztetett értékrendet közvetítő, a tanulási, fejlődési esélyeket mindenütt egyformán felkínáló rendszer alapjait teremtettük meg. Joggal remélhetjük, hogy 2013-tól lényegesen jobb korszak kezdődik a köznevelés világában".

"Nyugodtan, jó lelkiismerettel állítom, hogy a szülők, a tanárok és a szakmai szervezetek többsége támogatja, mi több, igényli a köznevelési és a teljes oktatási rendszer megújulását. Mind tudják, hogy nem mehetnek úgy tovább a dolgok, ahogyan eddig volt. A kormány és az oktatásirányítás ennek az igénynek megfelelően cselekszik" - fejtette ki.

Arra a kérdésre, nem fordult-e meg a fejében, hogy a kritikák hatására visszavonuljon, azt válaszolta: a feladat elvégzésére Magyarország miniszterelnöke kérte fel, a változtatás joga is az övé. "Megfutamodni nem szokásom, az ígéreteimet pedig mindaddig, amíg rajtam múlik, betartom" - jelentette ki.

Olvasóink írták

  • 3. Santos 2013. január 02. 19:06
    „Dödike drága,hát te ezt honnand veszed?Unatkozol,irogadsz? Hát unalmassak is ezek sötét téli esték,nappalok.”
  • 2. Valaki 2013. január 02. 11:56
    „dedóka, más nevében beszélni ronda komcsi szokás. :)))”
  • 1. dödike 2013. január 02. 10:16
    „Csipkerózsika görcsösen kapaszkodik a bársonyszékbe,mint a Semjén és a többiek.Nem veszi észre hogy közutálatnak örvend.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos bántalmazás Bicskén

Halálosan bántalmaztak egy helyi lakost Bicskén január elsején, ezért a Fejér Megyei… Tovább olvasom