Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Hende: akkor van jövőnk, ha a múltunkkal szembenézünk

"Csak akkor van jövőnk, ha a múltunkkal szembenézünk, de nemcsak annak dicsőséges, hanem a keserű oldalával is, nemcsak a szenvedésünkkel, hanem saját bűneinkkel is."
Hende Csaba a második világháború és a málenkij robot Siklós és környéke áldozatainak tiszteletére rendezett megemlékezésen hangsúlyozta: egy közösség, egy nemzet történelme a benne élők összetartozásának története. Minket magyarokat ez a tudat tett képessé a reménytelen helyzetekben való helytállásokra, az újrakezdésekre - mondta a honvédelmi miniszter a várhoz közeli római katolikus templomban, mintegy száztagú hallgatósága előtt.

Hende Csaba fontosnak nevezte, hogy minden nemzedék ismerkedjen közössége történetével, tagjai találkozzanak hősökkel, katonákkal, a megkínzott nemzedék szenvedéseivel, hogy a régi bűnöket és hibákat kikerülve, a régi erényekből és sikerekből tanulva megfelelő válaszokat adjanak az élet új kihívásaira.

Hende Csaba a második világháborút idézve arról szólt, hogy Magyarországot érintően a nemzetiszocializmus és a nemzetközi szocializmus vívott egymással kíméletlen, totális háborút, s e két nagyhatalom között őrlődött fel a magyar szuverenitás, a magyar állam és az emberek élete is.

"Magyarország nem a nemzeti érdekeinek védelmében üzent hadat és ment a második világháborúba, sokkal inkább olyan kényszerpályák szorításában, amelyeknek nem tudott, vagy nem akart ellenállni" - szögezte le a miniszter.

Emlékeztetett: a maga teljességében nem látszott, hogy a második magyar hadsereg lehetetlen küldetésre indul, menet közben derült ki, hogy készületlenül, alkalmatlan eszközökkel, és elegendő tartalékok nélkül kellett volna elvégezni egy irreálisan nagyra méretezett feladatot. A magyar második hadsereg honvédei ennek ellenére megállták a helyüket, és ennek a helytállásnak köszönhető sokak hazatérése.

A miniszter szavai szerint manapság sokat hallani az első megszállásról, annak borzalmairól, áldozatairól, és sokat hallani a kollaboránsokról, a zsidókat feljelentő haszonélvezőkről is. "Aztán eljön az idő, hogy igazat szóljunk a második megszállásról, annak kollaboránsairól, haszonélvezőiről is, azokról, akiknek utódai manapság kötelet ígérnek nekünk" - mondta.

Rámutatott: akkoriban olcsó volt az emberélet, nem védték sem a nemzetközi egyezmények, sem a könyörület, sem az erkölcs, amit a nemzeti szocializmus és a nemzetközi szocializmus ideológiája mint fölösleges dolgot vetett félre.

A miniszter felidézte, hogy a Szovjetuniónak rabszolgákra volt szüksége hatalmas emberveszteségei pótlására, "vittek mindenkit". Az elhurcoltakra pedig nem volt szabad emlékezni, a megbékélés és a múlt feltárásának lehetősége a Szovjetunió felbomlásával, a rendszerváltással jött el - közölte.

Hende Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország idén megint egy korszakhatár előtt áll, s "mindannyiunkra fontos döntés vár". "Mögöttünk a múlt és előttünk a jövő, amelyet meg kell nyernünk" - mondta a honvédelmi miniszter.

Tiffán Zsolt, a Baranya megyei közgyűlés fideszes elnöke arról beszélt, hogy a fiataloknak meg kell tanítani a magyar történelem fájdalmas, sötét korszakainak szenvedéstörténetét, hogy soha többé ne fordulhasson elő az emberek származási, faji, vallási, vagy egyéb alapon történő üldözése, elhurcolása, meggyilkolása.

A politikus, akinek családjában négyen is érintettek voltak a málenkij robotban, hozzátette, hogy Magyarország új alaptörvénye minden korábbinál szélesebb jogokat biztosít, deklarálja az emberi méltóság sérthetetlenségét, a szabadsághoz, a biztonsághoz való jogot és a tulajdon védelmét. "De a legfontosabb, hogy minden szabályozás, törvénykezés ellenére emlékezet és emlékezés nélkül nincs magyar nemzet.

A megemlékezés keretében ökumenikus istentiszteletet tartottak, ezután a résztvevők a várkertben megkoszorúzták a hősök emlékművét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most eltalálta? Az ötös lottó nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az 5. héten megtartott ötös lottó és Joker… Tovább olvasom