Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Harrach: a magyar történelem nagy pillanata az új alkotmány

A magyar történelem nagy pillanatának nevezte az új alaptörvény elfogadását hétfőn a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője az MTI-nek.

Harrach Péter úgy fogalmazott: az alkotmány megalkotásának folyamata szép és nagy munka volt, "élmény volt számunkra". Legalább ilyen élményt jelentett az a történelmi pillanat, amikor elfogadta a parlament az új alaptörvényt - tette hozzá.

Kár, hogy ezt az örömöt némileg megrontotta a folyamatban és a szavazásban részt nem vevő két párt, és a voksoláskor a Jobbik viselkedése - mondta Harrach Péter.

A KDNP frakcióvezetője szerint mindez elrontani ugyanakkor nem tudta az örömöt, hiszen ez egy nagy pillanata a történelemnek. Mindenki, aki ebben részt vett úgy érezte, hogy "a gyermekeink, unokáink számára is hosszú évtizedekre szólt ez az alkotmányozás, és része annak a jövőépítésnek, amire vállalkoztunk" - emelte ki a kereszténydemokrata politikus.

Magyarország új, 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvényét hétfőn délután fogadta el az Országgyűlés.

Az új alkotmányra 262-en szavaztak igennel, 44-en nemmel, egy képviselő pedig tartózkodott. Igennel voksoltak a Fidesz és a KDNP képviselői, valamint a független Pősze Lajos. Nemmel szavazott a Jobbik-frakció és két független képviselő, Ivády Gábor és Szili Katalin.

Tartózkodott a szintén független Molnár Oszkár. Az alkotmányozásban nem, így a szavazáson sem vett részt az MSZP és az LMP.

A szavazás eredményét vastaps fogadta a kormánypárti padsorokból. A jobbikos képviselők "Áruló nem leszek!" feliratot formáztak betűkből.
Kövér László házelnök a döntés után mondott beszédében úgy fogalmazott: "történelmi pillanatnak lehettünk részesei az imént, amikor a Tisztelt Ház elfogadta Magyarország új alaptörvényét. Ezzel lezárta azt az előkészítő szakaszt is magában foglaló 11 hónapos folyamatot, amellyel létrehoztuk az alaptörvény szövegét. Lezárta az átmenetiség 1989. október 23-a óta számított több mint két évtizedét, és lezárta az elmúlt 67 évet is, legalábbis amennyiben azt alkotmányos tekintetben a legitim alkotmány érvényesülésének hiányával írjuk le".

Olvasóink írták

 • 6. load 2011. április 20. 07:35
  „4. Ing.Böck
  Legalább te ne mosd össze az 1949 évi alkotmányt az 1989 évivel!
  Érdemes két külön abalakban megnyitni őket, és úgy összehasonlítani.
  http://www.1000ev.hu/index.php?a=3¶m=8365
  http://jab.complex.hu/hjegy.php?docid=94900020.TV”
 • 5. bojtár 2011. április 19. 15:40
  „Harrach: a magyar történelem nagy pillanata az új alkotmány
  hívjuk inkább gyásznapnak”
 • 4. Ing.Böck 2011. április 19. 11:51
  „Az alkotmány mely az 1949-ben létrehozott szovjet alkotmányt hivatott leváltani, egy ideologiai tévedés, mely nem a köztársaság szellemiségén , hanem egy hamisitott koronán alapszik. Szégyen !!!”
 • 3. öszödiböszme 2011. április 18. 20:21
  „Szép nagy munka?? Két hónap alatt. tényleg az volt. Rívok is a boldogságtól, hogy megérhettem ezt a felemelő pillanatot!!! Bravó kollégista fijjúk!! Köszönjük!!”
 • 2. alacska 2011. április 18. 19:55
  „Neked már nem itt kellene nyilatkozni és az alkotmányt megszavazni ! Már rég otthon kellene ücsörögnöd-nem a parlamentben. 13 évalatt még nem szedted meg magad eléggé. Igaz kötelességetek megszavazni, mert önállóan, mint KDNP még a parlament küszöbét se léptétek volna át. Csak viktor bácsi oldalszelén surrantatok be.”
 • 1. miracle 2011. április 18. 18:47
  „"az alkotmány megalkotásának folyamata szép és nagy munka volt"
  Hát, hogy szép munka nem volt az biztos. Úgy nyomták le a torkunkon. Ez nem Mo. Alkotmánya, hanem fideszes Tákolmány.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: Gyurcsánynak érdemes lenne elvonulnia pihenni

A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferencnek "érdemes lenne egy kicsit elvonulnia pihenni",… Tovább olvasom