Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Harmincforintos különbség eurónként

Győr-Moson-Sopron - A vendéglátók és kereskedők nagy része még nem fogadja el az eurót, de – főként a szlovákiai turizmus hatására – egyre elterjedtebb a szokás. A többség néhány forinttal a középárfolyam alatt, de van, aki 250-ért veszi át a külföldi valutát.

Az általunk megkérdezett kereskedők és vendéglátók úgy vélik: nem érdemes nyerészkedniük az eurón, mert a szlovákiai turisták úgyis tudják, hogy mennyi a hivatalos árfolyam. Kedden körülbelül 282–284 forint volt a folyamatosan változó euróárfolyam, de például az egyik közismert gyorsétterem 250 forintért váltotta. A mellette ötven méterre működő kínai ruhaüzlet 280 körüli értékre taksálta a legelterjedtebb devizát, míg átellenben velük a pénzváltó 281 forintot adott egy euróért. Mivel – főként a határ mentén – még a taxisok közül is sokan elfogadják a külföldi fizetőeszközt, találhatunk ehhez hasonló, akár 20–30 forintos differenciát is.

Ugyanakkor divatról még nem beszélhetünk: a győri Árkád üzletközpont üzleteinek nagy része még nem fogad el eurót. Aki igen, az nem rugaszkodik el a középárfolyamtól, s jól is teszi, hiszen karnyújtásnyira tőle működik a pénzváltó. Az általunk megkérdezett kereskedők és éttermek szerint nem éri meg különösebben az euróra berendezkedni, mivel például az Árkádban a szlovákiai vendégek több mint 90 százaléka kártyával fizet.

Nyerészkedni pedig nem érdemes, mert az árfolyammal kapcsolatban tájékozott turista nyomban ott hagyja az illető boltot.

˝Ez egy pluszszolgáltatás a vendéglő részéről˝ – véli a Teátrum vezetője. Képünkön Pintér Péter felszolgáló. Fotó: Krizsán Csaba
˝Ez egy pluszszolgáltatás a vendéglő részéről˝ – véli a Teátrum vezetője. Képünkön Pintér Péter felszolgáló. Fotó: Krizsán Csaba

Így vélekedik az egyik határ menti szálloda illetékese is, de neve közléséhez nem járult hozzá, mivel az euró váltása jogi szempontból még kényes kérdés. Hivatalosan ugyanis a forint a fizetőeszközünk, s ahhoz, hogy valaki mást is elfogadjon, eurókasszára van szüksége. Ennek ellenére – mondja a szálloda alkalmazottja – a határ mentén fel kell készülni az osztrák, de főleg a szlovák vendégre, ezért még a szállodához hívott taxi is elfogadja legtöbbször az eurót. Forinttal egyébként 10-ből egy vendég fizet, euróval legfeljebb 1–2, a többség pedig kártyával.

Ez a helyzet Győrben is, például a Teátrum étteremben, ahol éppen most készülnek kicserélni az étlapot, mivel azon még 240 forinttal számolták az eurót. Paár András üzletvezető elmondta: ez egy pluszszolgáltatás a vendéglő részéről, nem lehet és nem is szabad ˝kaszálni˝ rajta.

– Jelenleg kétszázhetven és kétszáznyolcvan forint között számoljuk az eurót, a régi étlapon még valóban kétszáznegyvennel kalkuláltunk. Hozzáteszem, akkor is kétszáznegyven volt, amikor kétszázharmincötért váltották hivatalosan, tehát tényleg nem szeretnék ezen nyerészkedni. Nagyon nem is tudnék, mivel a vendégeink többsége csoportosan érkezik, a pénzváltást is közösen oldották meg, s itt már forinttal fizetnek. Ha pedig valaki mégis iszik két euróért egy kávét, akkor szinte teljesen mindegy, hogy mennyivel számolunk. Naponta körülbelül húsz-harminc euró fordul meg nálunk, ezért semmiképpen sem erre rendezkedünk be, az üdülési csekkből – hogy mást ne mondjak – sokkal több haszna származik egy vendéglősnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusi gyorshajtó-rekordok: a rendőr féltette az életét

Vas megye - 90 helyett 159-cel a 86-oson, 50 helyett 104-gyel hajtott egy-egy autós Vasvár… Tovább olvasom