Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Hamarosan lejár a parlagfűirtás türelmi ideje

Győr-Moson-Sopron - Egy hetük van még az ingatlantulajdonosoknak, gazdáknak, hogy területeiken elvégezzék a parlagfű-mentesítést, utána bírságolnak a hatóságok s a közérdekű védekezés költségeit is kifizettetik.

˝Az esős idő jót tesz a pollenek terjedése ellen, de sajnos kiváló a parlagfű fejlődéséhez˝ – hangzott el a ˝Parlagfűmentes régióért˝ megyei albizottság tájékoztatóján tegnap. A régió tiszti főorvosa, dr. Paller Judit elmondta: az esős idő leverte a polleneket, azonban a gombák szaporodását serkenti a párás levegő. A szolgálat lakossági tájékoztatása mellett a civil szervezeteket bevonja a védekezésbe, 30 településen 74 programot szerveznek.

A növény- és talajvédelmi igazgatóság igazgatója, Havasréti Béla tájékoztatása szerint a parlagfű jelenleg 50–60 centi magas, még nem virágzik, de a türelmi idő leteltére már virágozni fog. Az igazgatóság felkészült a közérdekű védekezésre, kiválasztották a munkát elvégző vállalkozókat. A földművelési hivatal vezetője, Janák József kiemelte: az aratás után a megyében 110 ezer hektár tarló keletkezik majd, ami kiváló területe a parlagfűnek. Ezért a gazdálkodóknak fokozottan oda kell figyelniük a növényvédelemre, a tarlók rendben tartására.

Idén a 80/205-008-as zöldszámon lehet bejelentést tenni fertőzött területekről.

A vidékfejlesztési hivatal kirendeltségvezetője, Légrády Gábor megjegyezte, a parlagfű a harmadik legveszélyesebb gyomnövény, ezért a jogszabály is szigorúan szankcionál: a fertőzöttségi szinttől függően 5-től 100 százalékig is megvonhatják a támogatást attól a gazdától, akinek parlagfüves a területe.

Az albizottság elnöke, dr. Németh Éva tudatta: a büntetéseknél és a közérdekű védekezés költségeinek kifizettetésénél nem lehet méltányosságot gyakorolni. Ha valaki nem fizet, attól az APEH hajtja be.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park őrszolgálat-vezetője, Váczi Miklós közölte: a parlagfű a bolygatott területek gyomnövénye, a termelésbe vont területeken jelenik meg. Az őrszolgálat folyamatosan figyeli a gyomnövénnyel fertőzöttséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várható útlezárások az árvíz miatt

A Dunántúlon a Rába áradása miatt már lezártak több mellékutat, újabb lezárásokra a hét végén a… Tovább olvasom