Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Halál Irakban - Fél éve nem tudni, mi történt a magyar katonával

A 36 éves nagyradai Bogdán Tibor a TOIFOR alkalmazásában, teherautósofőrként dolgozott az iraki Tádzsiban. Márciusban érte a halálos lövés.

Fél évvel azután, hogy egy amerikai katona fegyverétől meghalt egy magyar férfi Irakban, még mindig nincs információ az eset körülményeiről - ezt az elhunyt volt felesége és a család jogi képviselője közölte az MTI megkeresésére. A 36 éves nagyradai Bogdán Tibor a TOIFOR alkalmazásában, teherautósofőrként dolgozott az iraki Tádzsiban, amikor március 26-án halálos lövés érte az amerikai támaszponton.

A feltételezett tettest, egy 25 éves amerikai katonát még a történtek napján őrizetbe vették. A férfitől már korábban elvált felesége, egyetlen közös gyermekük édesanyja az MTI-nek most azt mondta: a tragédia után fél évvel még senkitől sem kapott hivatalos magyarázatot a halálesetre. Magasfalvi Tünde hozzátette, kártérítést szintén senki nem ajánlott a gyermekük számára, ennek ellenére nem fogadott ügyvédet és nem is jelentett be ilyen igényt.

A volt férje munkáltatója ugyanakkor az eltelt időszakban mindvégig segítőkész volt - fejtette ki. Miután már korábban nyilvánosságot kapott, hogy a család másfél millió dolláros igénnyel állt elő, a férfi volt felesége azt mondta: egyetlen törvényes örökös a hatéves fiú, de nem ő, hanem a volt férje testvérei kérik a kártérítést. Bárándy György ügyvéd áprilisban az MTI érdeklődésére közölte: az egyik testvér megbízásából eljárva másfél millió dolláros kártérítési igényt terjesztett elő. Mostani tájékoztatása szerint azt azonban már korábban közölte a családdal, hogy amennyiben nyernek, a megítélt összeg a hatéves fiúé lesz. Hozzátette, hogy kereste a kapcsolatot a gyermek édesanyjával, de elzárkózott a megbeszélésektől . Márpedig ha megítélik a kártérítést, azt a gyermek kaphatja meg, ezért az illetékes gyámhatósággal is felveszi a kapcsolatot, hogy milyen letétben őrizhetik meg a pénz értékét a kisfiú felnőtté válásáig.

Az ügyvéd elmondta azt is, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén keresztül küldte el a levelet, amelyre egy amerikai ezredes válaszolt, felajánlva azt a lehetőséget, hogy a család részt vehet a gyanúsított hadbírósági tárgyalásán. Ennek költségeit teljes körűen fedezik. A tárgyalás időpontját azonban még nem közölték a védővel, akinek egyelőre arra kell válaszolnia, hogy a családból hányan utaznának el a bírósági eljárásra. Bárándy György hozzátette: pontosan még az sem tisztázott, hogy az Amerikai Egyesült Államok hadseregével vagy az állammal szemben folyhat a kártérítési eljárás, amelyre csupán annyi választ kapott, hogy arra még visszatérnek.

A haláleset körülményeire azonban ő sem kapott magyarázatot, megítélése szerint azért, mert ehhez az információhoz a bíróságon juthat a család. Az amerikai erők április elején közölték, hogy Irakban vádat emeltek egy amerikai katona ellen egy külföldi alvállalkozó márciusban történt lelövése miatt. A vád szerint a 25 éves Carl Stovall őrvezető Tádzsi amerikai támaszpontján lőtte le az alvállalkozót - állt az amerikai erők jelentésében, amely nem részletezte az emberölés körülményeit, nem közölte az áldozat nevét. Bogdán Tibort április 21-én temették el egykori lakóhelyén, a Zala megyei Nagyradán.

Olvasóink írták

 • 10. gjozsi88 2009. szeptember 28. 17:38
  „fortuna54!
  Ha megszerzi, meg is érdemli! Megdolgozik érte, jár neki!
  Ez a piacgazdaság! Ja, ha valaki a szociban él, annak nehéz ám ezt megérteni!”
 • 9. fortuna54 2009. szeptember 27. 17:48
  „Bárándy ur dollár után szaglászik.”
 • 8. gjozsi88 2009. szeptember 26. 14:29
  „nagykifli!
  A sztárügyvédek rárepülnek az ilyen ügyekre, amitől síker esetén növekszik a tekintélyük, a honorárium, pedig a kicsikart összeg nem kis %-a!
  Nincs összefüggés a sztárügyvéd és a család anyagi helyzete közt!”
 • 7. gjozsi88 2009. szeptember 26. 14:28
  „nagykifli!
  A sztárügyvédek rárepülnek az ilyen ügyekre, amitől síker esetén növekszik a tekintélyük, a honorárium, pedig a kicsikart összeg nem kis %-a!
  Nincs összefüggés a sztárügyvéd és a család anyagi helyzete közt!”
 • 6. Spitfire 2009. szeptember 25. 14:06
  „háborúban meg szoktak halni emberek, ez benne van a pakliban. gondolom tudta mire vállalkozik. egyébként a tényen nem lehet változtatni, hogy most amcsi vagy arab lőtte le szerintem lényegtelen. attól még nem fog feltámadni.”
 • 5. nagykifli 2009. szeptember 25. 13:39
  „ha a család sztárügyvédet fogad, akkor biztosan bodzaszedéssel foglalkoznak. amugy meg senki nem mondta neki hogy menjen oda, ahol háború van!”
 • 4. SnakeS 2009. szeptember 25. 12:38
  „Valóban, minden hírportál úgy tudja, hogy a Toifor cég alkalmazottja volt, csak a Kisalföld szerint volt katona.

  Ez egy hatalmas baki. Arra nem is akarok gondolni, hogy szándékosan elírták a címet a nagyobb olvasottságért.

  Ennyi erővel lehetett volna az is a cikk címe, hogy lelőtték a honvédelmi minisztert :)”
 • 3. kivagyokén 2009. szeptember 25. 08:19
  „Sajnálom mint embert. De a cím már megint hazugság, mint azt láthattuk pár cikknél, a jobb eladhatóság miatt. A cikk szerint férfi teherautó sofőr volt és NEM KATONA. Az amerikai pedig LEHET hogy hibázott, de lehet hogy jó magyar szokás szerint, a sofőr kezelte "lazán" a kapott utasításokat. Az amik pedig komolyan veszik a dolgokat. Túl sokat hoztak haza már nylonzsákban. Részleteket persze nem tudunk, így csak találgathatun. Mindenesetre így lehet érdekes hírt "csinálni" Vastagon szedett HAMIS cím, semmi cikk tartalom. Egy dolog azért érdekes a család ügyvédje Bárándy György ....”
 • 2. Wynetou 2009. szeptember 25. 06:55
  „Egy hazug állam, hazug háborújának vétlen áldozata”
 • 1. Jandex 2009. szeptember 25. 06:40
  „Nem lehetett olyan nehéz afgánnak vagy tálibnak nézni,az amcsi gyerek meg gondolom nem akart "bukó alak" lenni inkább lőtt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Royal flush: Mégis lesz pókertörvény

A javaslat részletesen szabályozná a pókerjáték szervezését, s adókötelessé tenné a nyereményeket. Tovább olvasom