Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 12°C | 24°C Még több cikk.

Ha beüt az államcsőd, fél év alatt végünk!

Szakértők szerint Orbán Viktornak meg kell állapodnia az IMF-fel, különben elszabadulnak az árak, elapadnak a nyugdíjak és a bérek, leáll a tömegközlekedés, sötétbe borulnak a városok.
Ma még nincs csődhelyzet, senki nem dönti be a forintot, de a kormánynak komolyabban kellene vennie a nemzetközi figyelmeztetéseket – mondta a Borsnak Békesi László.

A volt pénzügyminiszter szerint a kérdés mára egyszerű: vagy van megállapodás az IMF-fel és Magyarország megússza az államcsődöt, vagy nincs megállapodás, és akkor annyi az országnak. A megállapodásnak pedig márciusig meg kell lennie – vélekedett Békesi. Szerinte immár esélye sincs a kormánynak, hogy eddigi gazdaságpolitikája módosítása nélkül megoldja a gondokat.

Magyar forgatókönyv

Az államcsőd akkor kezdődik, amikor a hitelt felvevő ország már nem tudja fizetni az adósságát. Ilyen szempontból tehát Magyarország még nincs ebben a helyzetben, de a veszély evidens – véli Török Zoltán. A Raiffeisen Bank vezető elemzője a Borsnak azt is vázolta, milyen is lehet egy esetleges magyar államcsőd „forgatókönyve". A kiváltó okot, az állam fizetésképtelenné válását természetesen nemérzik az emberek a bőrükön, de a kísérő jelenségek nagyon fájdalmasak.

- Kezdődik minden a gyenge forinttal és az állampapírok árfolyamának drasztikus megugrásával. Ezzel szinte párhuzamosan elszabadulnak az üzemanyag- és az energiaárak, de a többi import árucikk komolyabb drágulásával az ezt követő kéthárom hónap után kell számolni – véli a szakember.

- Újabb két-három hónap elteltével elapadnak az állami tartalékok, külföldi hitel nincs, az adókat sem lehet már felsrófolni, ezért megkezdődnek a drasztikus takarékossági intézkedések.

- Előbb a szociális juttatásokat faragják le, például a nyugdíjak vagy az állami szférában dolgozók bérei apadnak el, komoly spórolásba kezdenek az állami intézmények fűtésében, áramellátásában.

- Újabb hetek múlva intézményeket – iskolák, kórházak – zárnak be.

- Egy-két hónap és drasztikusan leromlik az állami szolgáltatások minősége: akadozik, vagy leáll a tömegközlekedés, éjjel sötétbe borulnak az utcák. Ezzel egyidejűleg a hangulat is romlik.

- Az életminőség ellehetetlenülése után már csak egy hónap kell ahhoz, hogy teljes legyen a káosz: a tömegek ellepik az utcákat, dúlni kezd az erőszak, megkezdődnek a fosztogatások!

Török Zoltán úgy véli, bármilyen nehéz helyzetbe is jutott az ország, ilyen durva fejleményekre nem kell számítani, mert mint mondja, felelős kormány ezt megakadályozhatja - olvasható a Bors cikkében.


Olvasóink írták

153 hozzászólás
 • 153. öszödiböszme 2012. január 09. 16:44
  „152. Joebacsi70 2012.01.09. 11:56
  Jó a példa. Csak ne hogy mi is szamizdat írók legyünk. Hála a viktátor személyi kultuszának!”
 • 152. Joebacsi70 2012. január 09. 11:56
  „Valaki, most látom, hogy Te a Sztálint bírálni merő Szolzsenyicint isteníted. Vigyázz, ha ezt a mini "dittatore" meglátja, még bajba is kerülhetsz. Példakép ellensége nem lehet a barátod. Tudod, aki nincs velünk az ellenünk van.”
 • 151. Joebacsi70 2012. január 09. 11:52
  „149. Valaki
  Le a kalappal előtted, tényleg meggyőzően tudsz érvelni, meghajlok szellemi nagyságod és a tények előtt.
  Kérlek segíts, hol lehet jelentkezni a pártba ? <moderálva> lebegni szeretnék a narancsálomban. Szeretnék ütemesen tapsolni és azt kiabálni: Viktor, Viktor !
  Ebben csak annyi a szomorú, hogy a főnökeid is kábé hasonló színvonalon működnek. Csak nekik a harag és az egyszerűség mellé még hatalmuk is van. Tudod, ez olyan, mint a szorgalom és a hülyeség kombinációja.
  Ó, és eseteleg nézz utána, ki volt Antall József egyik pénzügyi jobbkeze, aki azt tanácsolta, hogy mindent azonnal privatizáltassanak. Egy ortodx liberális "szakember". Csak nem az a Matolcsy György Huba lenne, aki most főnökével egyetemben ezt az unortodox nemzeti sz..rságot szajkózza. Így kell ezt csinálni, elk..runk valamit, és ha nagy a baj, mi leszünk a saját ellenzékünk !
  Csak a fidesz !”
 • 150. öszödiböszme 2012. január 09. 11:26
  „136. Valaki 2012.01.09. 08:25
  Senki! A Financial Times azt írta 1998-ban a fityesz terített asztalhoz ült le. Na ennyit a városi legendádról. Ti akiknek az agyuk helyén narancslé lötyög mindig sztereotípiákat és összeesküvés elméletet gyártotok. Ergo aki utálja az orbánt és bagázsát az nem mind vörös!”
 • 149. marianna1211 2012. január 09. 11:22
  „Jimmybátyó! Hozzászólásod tündéri kicsi fiaméhoz tudnám hasonlítani/volt vagy ötéves/ amikor a Balatonon nyaraltunk, mindent meg akart vetetni, és amikor mondtuk, hogy nincs rá pénzünk, azt mondta, hogy menjünk a bankautomatához, tegyük be a kártyát, és az majd ad pénzt.”
 • 148. Valaki 2012. január 09. 11:19
  „Fiúk ott a vörös ködben, ami nem megy azt minek eröltetitek? Szolzsenyicin idézet: ...”
 • 147. westminster 2012. január 09. 11:07
  „ezt a sorozatot a narancsos úgysem tudja értelmezni, úgy hogy kár volt a gőzért.
  ők leragadtak az emút8évnél, mondjuk többet nem is várok tőlük.
  a bokros-csomag sokat hozott a konyhára, amit aztán a stafétabot átvételével el is síboltak. pl a millenniumi zászlókkal, és azokat felavató ünnepségekkel.
  aztán jött a 3gyerek, 3szoba, 4kerék szlogen. a zöme el is kezdett költekezni, az eredménye mára világossá vált.
  a kampány alatt a d-209-est belevezették a ki ígér többet csapdába, annak ellenére, hogy ők, mint kormánypárt tudták, hogy nincs rá fedezet.
  miután legnagyobb döbbenetükre mégis d-209 lett a befutó, nem pedig ők, elkezdték 8 éves gáncsoskodásukat.
  megbuktattak mindent ami ha nem is volt ésszerű, de szükséges lett volna valamilyen módon, csak mert nem ők húzták a hasznot belőle. még úgy is, hogy ők privatizálhattak kórházat(Tapolca). igaz ők is felhalmoztak több száz milliós adósságot, ezért ők is megbuktak.
  naponta szajkózta a papagájuk, hogy az elszabadult üzemanyag- és devizaárak ellen mit kellene tenni. most, hogy ők vannak ismét megteszik, amit anno szajkóztak.
  nem.
  a fletó megbuktatása után szakértőkből álló kormányt követeltek, most mindegyik miniszter szakértő?
  egyik sem.
  nagyon bízok abban, hogy az imf nem tudja megadni a kegyelemdöfést. sokakkal ellentétben nem szurkolok ezért mert ez az én hazám is, nem lehet egyeseknek kisajátítani, a másképp gondolkodót kirekeszteni.”
 • 146. load 2012. január 09. 10:45
  „144. Jimmybátyó
  Jimmybátyó,
  Ha még nem hallottál a hiperinflációról, olvasd el ezt:
  http://www.otvenentul.hu/penzugyek/38371
  Hangyaszövetkezet....:-)
  Egyébként honnan szedted össze ezt az irdatlan zagyvaságot?
  Legalább valami forrást adj, hogy biztosan el tudjam kerülni!”
 • 145. Joebacsi70 2012. január 09. 10:44
  „144. Ez szép volt. Pénznyomtatás fedezet nélkül. Meg a gigainfláció, ugye ? A jó magyar pengő. Majd a mill, meg bill pengő ? Én javaslom, hogy egyből svájci frankot nyomtassunk, azt már ismerik mindenhol.
  Mindenki magyar állampolgár azonnal kapjon százmilliárd svájci frankot, elosszuk egymás között, melyik állam adósságát vesszük meg és rabigába hajtjuk őket. Felkérem Matolcsy György Huba gazdasági miniszter urat, hogy intézkedjen a mihamarabbi végrehajtásról !
  Köszönjük, Emese !
  Maga az ötlet nem rossz, de ezt lokálisan nem lehet végrehajtani, csak globálisan, Mondjuk egy atomháború után. A túlélők elkezdik a termelést, a cserekereskedelmet. Az áru lesz a fedezet. Pontosabban, lesz fedezete a cserealapnak. A pénznek már jóideje nincsen, csupán ígérvények (hitelek) vannak mögötte.”
 • 144. reader 2012. január 09. 10:31
  „129. westminster 2012.01.08. 21:02

  "Kinek "mutassátok meg"?"
  Hát a parasztnak, hogy termeljen ha már Ti így tudjátok! A külfödi sem fog olcsóbban adni nektek semmit ha egyre jobban nőnek az energiaárak, és ha esetleg még az únijó bebukik ráadásul. Azt nem kell elfelejteni, hogy az ország eleve szinte a legrosszabb feltételekkel csatlakozott ehhez a tákolmányhoz!

  Ez az ország a büdös életben nem mászik ki a gödörből, és köszönhető annak is, hogy mindent lenulláztak ami működött is egyáltalán! De az röhej, hogy maghiarország most ojrópa legnagyobb gondja.

  "Különben meg ne aggódj, itt is van tőkeerős magyar vállalkozás."
  De nem sokáig! Itt magyarnak nem is szabad vállalkozásba fognia mert biztos belebukik! Ezt jól megoldották az elmúlt 22 év alatt.”
 • 143. Jimmybátyó 2012. január 09. 10:20
  „Milyen megoldás lehetséges, hogy elkerüljük ezt? Nos egyértelmű a helyzet, a forint kibocsátási jog az idegen kézben lévő MNB-é (Nevében Magyar Nemzeti Banké). Ezt a kibocsátási jogot azonnali hatállyal megvonni és állami pénzkibocsátás azonnal. Azaz új Forintot bevezetni. Kettő, helyi pénzekre építeni, ugyanis ahány helyi pénz annyi lábon áll a gazdaság és fő pénz ingadozása vagy éppen bedöntése mellett is lehetőséget biztosít a gazdaság és az emberek megélhetésének biztosítására, még abban az esetben is, amikor az egész világ recesszióba torkollik. Lásd Svájcot, ahol a gazdasági bevételek 50% a helyi pénzeken bonyolított kereskedelem adja. Amiben a magyar világelső az szürkeállomány és a mezőgazdaság. Tehát Innováció Innováció, Innováció. Ki kell ebrudalni az összes idegen cég által delegált szabadalmi ügyvivő testületi tagot ÉS MINDEN stratégiai fontosságú magyar találmányra állami garancia és védelem! Piacvédő intézkedések bevezetése, azonnali hatállyal! Multik akkor maradhatnak, ha profitjuk legalább 50%-t itt fektetik be innovációra és oktatásra. Másrészt államilag garantált felvásárlási árak kikényszerítése, melynek egyik eszköze lehet a hangyaszövetkezet és helyi bolthálózatok kiépítése, ahol csakis kizárólag a helyben termesztett előállított termékeket lehet forgalmazni, mást nem. Országos erdősítési program és az árterületek mentén rezervációs tározók azonnali megépítése. (aszály és árvízvédelem, vízkincs megőrzés). Katonaság újbóli bevezetése! Nehogy véletlenül valakinek kedve szottyanjon fosztogatni. A fenti lépések következményei!: A fentiek mind, mind biztosítják, a munkahelyteremtést
  , megszüntetik az elnyomó világhatalom garázdálkodási és harácsolási lehetőségeit. Egy kapnak ők forintot, de régit max a duplabetűsen használható érték mellett. Államadósságot el kell felejteni ui. már legalább 12 szeresen visszafizettük. NAGYON FONTOS NEMZETI ÖNTUDAT ERŐSÍTÉSE, de csak a fentiek megléte mellett van értelme. Ugyanis akasztott és éhes ember könnyen zsarolható és árulásra késztethető. Vagy éhen döglik és vagy megfagy a családjával vagy beáll spiclinek. Nos ezt, ha fentiek nincsenek meg nem is vethető a szemére. Értelmetlen halált nem várhatunk senkitől se! <moderálva>”
 • 142. Joebacsi70 2012. január 09. 09:22
  „Egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésére (ami persze azóta kétkulcsos, de erről mélyen hallgatnak)
  Csakúgy, mint a sávos gázárról.
  Ne feledkezzünk meg a különadókról, amit nem az emberekkel fizettetnek meg.
  MNYP pénztárak szétverése és 3000 milliárd forint saját zsebbe irányítása.
  Médiatörvény és média hatóság.
  Alkotmány.
  Közterületek átnevezése.
  Adóemelések új adónemek bevezetése.
  Közintézmények átnevezése. (amiben nemzeti szó szerepel, az már rossz nem lehet)
  Külföldön élők szavazati joga.
  Választókerületek átalakítása, választási törvény.
  Pártfunkcionáriusok mindenhol.
  Dohánykereskedelem állami monopóliuma.
  Biztos sokat kihagytam, ezt a sok felesleges sz.rt ki tudja nyomon követni.
  Szóval, narancsosok, szerintem arcokat alaphelyzetbe. Szerénység, elvtársak.”
 • 141. Joebacsi70 2012. január 09. 09:10
  „Akarod az "elmúltmásfélévet" is, persze csak a nagyját, mert annyi sz.r van, hogy nincs annyi karakter a világon:
  Kósa államcsőd szöveges forintdöntögetése. 29 pontos gazdasági akcióterv, amely egy hétvége alatt készült el. Ilyen jól felkészültek voltak 8 év alatt a narancsbarátaid.
  Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata (enélkül nem lehet élni és dolgozni).
  Visszamenőlegesen 98%-os adóteher (bocs, ha jogszerűtlen, akkor az egészet vissza és büntetőügy).
  Alkotmánybíróság hatáskörének csökkentése (mivel elkaszálták elsőre ezt a marhaságot).
  MAL Zrt. és vörösiszap, katasztrófahelyzetekben az állam átvehesse a magáncégek irányítását (mi a katasztrófahelyzet?).
  14 hónapon át a kormány megállítja a magánnyugdíjpénztárakba történő befizetéseket.
  Folytassam, még csak 2010 őszén járunk.”
 • 140. pancser 2012. január 09. 09:02
  „A fidesz lassan még a piacgazdaságot is felszámolja: megmondja mennyi legyen az árfolyam, a kamat, mennyi lehet az árrés, mit vehetnek a boltok, mekkora áruházat lehet építeni, ki számít magyarnak, kötelező magyar árut venni stb. De szerintem János bácsi sokkal rendesebb ember volt mint a észak-koreai beütésű Orbán Viktor. Hitler is népszerű volt, ott is kevesen vették észre, hogy ő lesz Németország tragédiája.”
 • 139. Joebacsi70 2012. január 09. 08:57
  „El kellen dönteni, hogy akkor most van pénz vagy nincs pénz ?
  Nincs? Akkor miért MOL csomag ? Akkor miért ügyészi prémiumok ? Akkor miért 400 milliós rendezvényszervezés ?
  Miért BKV, MÁV, MALÉV ? Miért vasúti szárnyvonal, kisposta, kisiskolák ? Miért millió és egy önkormányzat ? Miért emelkedő képviselői fizetések? Miért lézerblokkoló és miért költségtérítés ?
  Miért Észak-Korea, Kína, Oroszország, arab országok ? Miért Matolcsy ? Egyáltalán, mi a jó francért van narancs ? Mi a fenéért van egyáltalán politikus ?”
 • 138. Joebacsi70 2012. január 09. 08:51
  „138.Kisbarátom, akkor folytassuk a sort a fidesz ámokfutással. Ó, ez persze még nem az "elmúlt másfélév", ez a korábbi saruk:
  A költséges infrastrukturális beruházásokat költségvetési trükkel az államháztartáson kívülre helyezték, és így próbálták meg kozmetikázni a hiányt.
  Megszavazta a Fidesz a 13. havi nyugdíjat, amely minden évben háromszázmilliárd forintba kerül.
  A Fidesz 2005-ben, hogy az úgynevezett ,,garanciatörvényekkel"egyszer és mindenkorra lehetetlenné próbálta tenni, hogy a kormány szükség esetén csökkenteni tudja a kiadásokat, és ezzel útját tudja állni az államadósság növekedésének.
  Támogatta a Fidesz a Parlamentben a közalkalmazottak 2002-ben elhatározott 50 százalékos béremelését.
  Nem kifogásolta a Fidesz a plusz egy havi családi pótlékot.
  Nem emelt szót a Fidesz Magyarország történetének legnagyobb és így legköltségesebb autópálya építési programja ellen.
  Ellene szavazott a Fidesz a 2006-os adócsökkentési programnak.
  Nem támogatta-e a Fidesz 2006-tól a költségvetési hiány és az államadósság növekedését megállítani célzó kiigazítási lépéseket.
  Az úgynevezett ,,szociális népszavazás" kezdeményezésével és győzelemre vitelével nem egyszerűen százmilliárdos bevételektől fosztották meg az államot, de egyben útját is állták a köz- és magánfelelősség átalakítását célzó reformoknak.
  Köszönjük fidesz !”
 • 137. Valaki 2012. január 09. 08:36
  „Ezt a butaságot melyik pártgyűlésen súlykolták beléd? :)))”
 • 136. Joebacsi70 2012. január 09. 08:33
  „135. rubeola
  Elfeledkeztél egy Bokros csomagról. Ennek eredményeképpen kezdhette el az osztogatást a királyod (amit utána a szoci kormány is folytatott). Melyik része is volt ennek a "szarból kihúzás" ?
  2001-ben egyes köztisztviselők bérét 70 százalékkal emelte.
  Olyan lakástámogatási programot indítottak el, amely több mint 300 milliárd forint költségvetési támogatást igényelt. (ezt még most is nyögjük, a támogatott forinthiteles sem kisebb teher, mint a "svájcifrankos")
  Az Orbán kormány 2001-2002-ben összességében mintegy 450 milliárd forint költségvetésbe tartósan beépülő extrahiányt hagyott utódaira.
  Esetleg a Bajnai kormányt dícsérő szavai voltak hazugok, amikor megköszönte a válságkezelést?
  Szerintem nézd meg a benzinárt, az áfát, a CDS felárt, a különböző árfolyamokat, és köszönd meg szépen a kedves vezetőnek !”
 • 135. Valaki 2012. január 09. 08:25
  „135. rubeola 2012.01.09. 08:14

  mazsi és hasonszőrűek! A ti agyatokat pedig sötétvörös köd borítja. Ideje lenne felébredni! Ki húzta ki a sz.ból az országot ´98 és 2002 között? Talán a szegfűs szabad madarak? Ők taszajtottak ide bennünket ahol vagyunk az elmúlt 8 év alatt. Jó lesz, ha ezt vésitek az agyatokba.

  Persze az egész még 1948-ban kezdődött, de 1988-tól folyamatosan rombolták le az országot!”
 • 134. rubeola 2012. január 09. 08:14
  „mazsi és hasonszőrűek! A ti agyatokat pedig sötétvörös köd borítja. Ideje lenne felébredni! Ki húzta ki a sz.ból az országot ´98 és 2002 között? Talán a szegfűs szabad madarak? Ők taszajtottak ide bennünket ahol vagyunk az elmúlt 8 év alatt. Jó lesz, ha ezt vésitek az agyatokba.”
153 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Röviden: íme a vállalkozásokat érintő adóváltozások

A parlament által 2011 utolsó napjaiban elfogadott törvények a személyi jövedelemadó és az általános… Tovább olvasom