Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Gyurcsány: Magyarországnak tolvaj kormánya van

Gyurcsány Ferenc a demokraták nevében azzal vádolta miniszterelnököt a charta tüntetésén, hogy elveszi az emberek pénzét, barbár módon, despotaként viselkedik a köz szolgáival és a lelepleződéstől való félelmében meggyengíti az alkotmányosságot.

A szocialista politikus szerint ha ezekek a vádak bebizonyosodnak, akkor "politikai értelemben Orbán Viktor többé nem legitim alkotmányos vezetője a hazának".

A volt pártelnök-miniszterelnök a Vértanúk terén néhány ezer ember részvételével tartott kedd demonstráción úgy fogalmazott: Magyarországnak tolvaj kormánya van, a kormányfő pedig hazudott csalt és lopott.

Az első vádponttal kapcsolatban hazugnak és álnoknak nevezte, hogy a miniszterelnök arra bíztatja az embereket, ne gondoskodjanak magukról, bízzák ezt az államra. Úgy látja: Orbán Viktor nem polgárokat, hanem kiszolgáltatott alattvalókat akar. A szocialista politikus ezt visszautasította.
A második vádpontról azt mondta: a miniszterelnök arra készül, hogy "ráijesszen mindenkire, aki nem vele egy követ fúj" és azt szeretné, ha remegnének tőle.

Leszögezte: Magyarországot nem lehet megfélemlített emberekre építeni, csak büszke polgárokra, akiknek a "gerincét most akarja eltörni Orbán Viktor". Azt kérte a demokratáktól, hogy ne hagyják ezt.

A szocialista politikus a legsúlyosabb vádpontként említette: Orbán Viktor elveszi és meggyengíti az alkotmányosságot "abbéli félelmében, hogy lelepleződik a király, bocsánat a miniszterelnök".

Ha ezek a vádpontok igaznak bizonyulnak, akkor "politikai értelemben Orbán Viktor többé nem legitim alkotmányos vezetője a hazának" - közölte a szocialista politikus. Kijelentését nagy taps fogadta, ami a hasonló mondatoknál megismétlődött. Beszéde alatt többször felhangzott az "Orbán takarodj" skandálás is, utalva a Gyurcsány Ferenc ellen tüntetők ismert rigmusára.

Gyurcsány Ferenc a mártír miniszterelnök szobránál azt mondta Orbán Viktorról, hogy a ,89-es demokrata most tekintélyuralmi rendszert próbál építeni Nagy Imre, 1989 és 1956 szégyenére. Szavai szerint nem véletlen, hogy kerüli Nagy Imre szobrát, mert erre minden oka megvan. Ha Nagy Imre élne, akkor megvetné Orbán Viktort, mert nem a demokratát, hanem a despotát látná benne, mert nem hazafit, hanem nacionalistát látna benne és "gyűlölné látni, hogyan lett 1989 reménységéből 2010 csaló politikusa."

Mint mondta, kész belátni, hogy a kormányfő csapdában van, de ezt saját magának állította. Az emberek elé kell állnia és el kell döntenie, választási ígéreteit vagy az alkotmányt sérti meg - vélekedett, majd hozzátette: a demokratáknak nincs okuk tisztelni, sőt megvetik azt a politikust, aki az alkotmányosság rovására kívánja megvalósítani a programját. Értékelése szerint Orbán Viktor megcsalja mindazt, amire felesküdött, az elmúlt húsz év és azt megelőző évszázadok összes tisztességes eszményét.

Megjegyezte: minden bizonnyal hibáztak és egy sor dologban tévedtek, de soha nem gondolták, hogy a törvények felett állnak és az alkotmánynak kell hozzájuk idomulni. "Demokratikus mivoltunkban különbek voltunk és vagyunk" - hangoztatta.

Felidézte: négy évvel ezelőtt is sokan voltak a parlamentnél, egy részük azért, hogy elmondják, csalódtak benne, mások pedig azért, hogy romboljanak. Szerinte azoknak, akik a csalódottságukat akarták felé kifejezni, volt ehhez joguk, a kormánynak pedig kötelessége volt őket meghallgatni.

Hozzátette: a tiltakozók másik része viszont azt akarta, hogy nép törvényesen megválasztott vezetését puccsal távolítsák el azok, akik bujtogatták őket. Úgy látja, az akkori ellenzéket a személyes uralom és a bosszúvágy vezérelte ez ügyben.

Kitért arra: tetszetős lehet a kormány azon állítása, mely szerint "a jog semmi, az igazság minden", de szerinte az igazság képlékeny fogalom, sokan érezhetik azt, hogy nekik van igazuk. Ahol csak igazság van és nincs jog, ott mindig csak az erősek igazsága kerül hatalomra. A jog dolga, hogy sokak igazságából, közös igazságot faragjon - vélekedett.

Arról is beszélt: "mély sajnálatukra, közös szégyenükre és alázatos megbotránkozásukra" kiderült, hogy a Sándor-palotában nem a köztársasági elnök, hanem a Fidesz bábja ül, aki nem az ország polgáraihoz, az alkotmányhoz hanem a kenyéradó gazdáihoz hű. Kijelentette: Schmitt Pál ezzel elveszítette a demokraták megbecsülését.
Sólyom Lászlónak - akit a vitáik ellenére szavai szerint respektált - azt rótta fel, hogy nem demokratikus államférfiként viselkedik, hanem egy hete hallgat. Kiemelte: a volt államfőnek már csak egy esélye van arra, hogy a demokraták ne veszítsék el benne a hitüket, ha kiáll az alkotmány védelme érdekében.

Reményét fejezte ki, az utolsó mentsvárként működő Alkotmánybíróság tesz azért, hogy az alaptörvény szelleme megmaradhasson azután is, ha a betűje már szembekerül ezzel.

Kiemelte: a kérdés az, a köztársaság meg tudja-e őrizni önmagát. Ehhez képest érdektelennek tartja, hogy a demokratákat belül mennyi vita osztja meg, mennyi vita van az MSZP és az LMP között. Úgy vélekedett: nem ahhoz kell tehetség, hogy valakit kiátkozzanak egy közösségből, hanem ahhoz kell erő és politikai bölcsesség, hogy összefogják a demokraták széles táborát, hiszen ugyanazt akarják.

A szocialista politikus ezzel összefüggésben azt MSZP-ről azt mondta: ha a párt a demokraták vezető ereje akar maradni, akkor nem azt keresi, hogy a meglévő baloldaliak milyen pontokon térnek el egymástól, hanem még nagyobb közös tábor építésén dolgozik, mert csak közösen tudnak nyerni úgy, hogy a végén a köztársaság győzzön.

Gyurcsány Ferenc a következő hónapok legfontosabb ügyének tartja az új alkotmánnyal kapcsolatos népi kezdeményezésüket, és azt kérte a demokratáktól, győzzenek meg minél több embert annak érdekében, hogy a nép mondhassa ki a végső szót az alaptörvényről.

Olvasóink írták

 • 16. load 2010. november 04. 21:44
  „15. nagyfulesbagoly
  Ha Szanyi elmúlt nyolc év pártján belüli eredményeit nézed, az nagyon szerény.
  Abszolút második vonal.
  Egyetlen eredménye, hogy idén megnyerte a körzetét.
  Ettől sem az intellektusa, sem a vezetői képessége nem hatalmazza fel arra, hogy ő legyen az MSZP ideológusa és programalkotója.
  Az MSZP egy túl nagyra fújt lufi volt hívő tagozattal, hard core kommunistákkal, liberális demokratákkal és technokratákkal egy pártban, hogy praktikusan működni tudjon.
  Ez a mindenki érdekeit képviselni tudó attitűd a Fidesznél sem fog működni.
  Ennek már vannak jelei.”
 • 15. nagyfulesbagoly 2010. november 04. 16:53
  „SZANYI NEKIMENT GYURCSÁNYNAK

  A szocialista képviselő áttételesen leárulózta a bukott miniszterelnököt
  Áttételesen árulónak nevezte Szanyi Tibor szocialista képviselő Gyurcsány Ferencet a baloldaliak meghatározó közösségi portálján. A politikus szerint ha az "idol" nem dugja vissza a kardját, azt árulásnak fogják tekinteni.

  A Kapcsolat.hu egyik blogjában (pontosabban annak kommentjei között) olvasható bejegyzés szerint az MSZP elnökségi tagja azt állítja: Gyurcsány nem hajlandó együttműködni a pártvezetéssel. ,,Így aztán nekem tök mindegy, hogy mit füstölög. A pártot, a frakciót körülbelül százszor verte át, szóval egy kezelhetetlen, követhetetlen ember tirádáival nem kívánok foglalkozni" - írta saját blogjának kommentjei között Szanyi Tibor.
  MHO/Nol.hu”
 • 14. Stickers 2010. november 03. 13:14
  „Avaka, és mit csinált a te ellenzéked 8 év alatt? Töketlenkedett? Felvette a fizetést? Mocskolódott Brüsszelben? Uszította az embereket? Soroljuk még? Ki kellene herélni ezt a Neo-Rákosit.”
 • 13. Fürgeszarvas 2010. november 03. 12:24
  „No comment : http://nol.hu/allami_cegvezetok_fizetesi_toplistaja__talaltunk_egymilliardot”
 • 12. Avaka 2010. november 03. 11:27
  „Hát ez szép....nem tudom Gyurcsány elvtárs agymosáson ment át???? Teljesen elfelejti, hogy Ők mit csináltak? Mit lehet itt még ellopni? Mi az amit még Gyurcsányék nem vettek el tőlünk?
  Amit Ő elqrt azt kinek kell helyre hoznia??????????????????
  Sajnálom, hogy neki még hisz valaki, azok után amit művelt ezzel az országgal!!!!!!!!”
 • 11. stewe7109 2010. november 03. 10:35
  „Egy tolvaj réteg nőtt a fejére az országnak. Nem most, nem tegnap.”
 • 10. bősárkányi 2010. november 03. 08:59
  „Mindig is az volt!”
 • 9. Fürgeszarvas 2010. november 03. 07:35
  „Igaza van ! A Fidesz nem talicskával tolja ki a pénzt,hanem kamionnal hordja ! Aljas tolvaj banda ! Rákosi a padlást söpörte le,ezek a szemetek pedig a" megfelelő" utódai , és a kor "vívmányainak" megfelelő módszereket alkalmaznak a "padlássöprésben" ! Egy év múlva kiváncsi leszek arra,hogy a most gyurcsányozó-szitkozódó embereknek mi lesz a véleménye arról.hogy Orbán kotorászik a zsebükben,a pénztárcájukban ! Talán addigra ők is észreveszik,hogy átqurták a fejüket !”
 • 8. szeretem-a-hazám 2010. november 03. 07:22
  „Ideje lenne már, hogy a börtönből kiabálja a hülyeségeit!”
 • 7. tamo75 2010. november 03. 05:42
  „Még mindíg él ez az ember,el se hiszem.
  Nem igaz,hogy nem akar eltűnni a pofátlan tolvaj,hazugja.
  Nem kéne hagyni hogy még valamit elqrjon az országba.”
 • 6. janika 2010. november 03. 05:37
  „,,Ha az olvasó1960 után született, nagyon jó esélye van rá, hogy erőszak, járványok vagy éhínség végezzen vele”
 • 5. meir 2010. november 03. 03:06
  „azert azt megnezem hogy ugy egy ev mulva mennyi kigyot-bekat frocsogtok!!”
 • 4. Csetneky 2010. november 02. 21:48
  „Kit érdekel, mit mond az elquró? Böszme likból böszme szél fúj!”
 • 3. knifemaster 2010. november 02. 21:16
  „2. hozzászólás miracle 2010.11.02. 21:09
  Akkor most örülsz,hogy nem vagy egyedül?”
 • 2. miracle 2010. november 02. 21:09
  „Akkor te is.”
 • 1. knifemaster 2010. november 02. 20:59
  „Jó vicc.
  A jelenlegi alkotmányunk sem legitim,ideiglenesen erőltették ránk.
  65 éve minden cselekedet és szereplő illegitim.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: Gyurcsánynak fáj a végkielégítések megadóztatása

A ˝pofátlan˝ végkielégítések megadóztatása személyesen fáj Gyurcsány Ferencnek és embereinek, hiszen ők azok, akik ezeket felvehették - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Tovább olvasom