Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Fodor Gábor: lenne igény egy liberális pártra

Magyarországon lenne igény egy liberális pártra - mondta csütörtökön az elsősorban politológia szakos egyetemistákból álló Policity nevű közösség konferenciasorozatának második részén Fodor Gábor.

A Liberális kultúrkör Magyarországon című beszélgetésen az SZDSZ volt elnöke ezzel arra a kérdésre válaszolt, hogy 2014-ben lesz-e liberális párt a parlamentben.
Kijelentette, hogy a környező közép-európai országokkal összevetve Magyarországon a legerősebb a liberális tradíció. Hozzátette, hogy azoknak a választóknak a jelentős része, akik korábban a liberálisokra szavaztak, ma nem nagyon találnak maguknak pártot, "kínjukban" szavaznak ide vagy oda.
Úgy fogalmazott, hogy egy masszív, elsősorban a városi lakosságba tartozó réteg jelenti a liberalizmus bázisát. Megjegyezte, hogy ezek között vannak, akik konzervatívabb, vannak akik szociális, és vannak akik a nemzeti liberális gondolathoz tartoznak.
Korai még erre válaszolni - mondta a volt szabaddemokrata politikus arra a kérdésre, hogy részese lenne-e az elkövetkező időkben egy új liberális pártnak. Azt viszont kijelentette, hogy "mindenkinek, aki érez magában tenni vágyást, annak végig kell gondolnia ezt a kérdést".
A beszélgetésen részt vett Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója is, aki úgy fogalmazott, "ha a mostani kormány intézkedései nem hívják elő a liberális ellenzést, akkor szerintem semmi nem fogja". Hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy a kabinet mindent rosszul csinál, hanem azt, hogy a kormány politikájában a szimbolikus, konzervatív, kereszténydemokrata típusú elemek, amelyek "kitermelik a maguk liberális ellenválaszát, azok lényegesen erősebbek, mint amit gondoltunk".
Megjegyezte, hogy ezek alapján minden esély megvan arra, hogy megjelenjen egy liberális ellenzék.
Fodor Gábor a beszélgetés során a rendszerváltás óta eltelt időszakot két részre osztotta. A kilencvenes éveket egy komoly fejlődés időszakának nevezte, míg véleménye szerint a XXI. századdal indult el a "populizmus korszaka", amelyet gazdasági lecsúszás is kísért.
Hangsúlyozta, hogy a liberalizmus mindig törvénytiszteletet jelent. Egyúttal a liberális gondolat fontos részének nevezte a populizmussal szembeni fellépést.
Arra a kérdésre, hogy miért válhatott "szitokszóvá" a jobboldalon a liberalizmus és az SZDSZ neve, a volt képviselő azt mondta, véleménye szerint ez a rendszerváltással kapcsolatban sokakban meglévő csalódásra vezethető vissza. Hozzátette, hogy e mögött egyúttal az SZDSZ - különösen az utolsó évtizedben elkövetett - politikai hibái is meghúzódnak.
Az MSZP és az SZDSZ 1994-es koalíciókötését helyes döntésnek nevezte. Véleménye szerint akkor egy nagyon rossz gazdasági helyzetben lévő ország érdekében a kormányzati szerepvállalásukkal akartak javítani a posztkommunista pártnak tekintett MSZP nemzetközi megítélésén. Emlékeztetett arra, hogy a közvélemény-kutatások szerint, a koalíciókötés után két hónappal 26-27 százalék körülire nőtt az SZDSZ támogatottsága.
Véleménye szerint 1996-ra viszont rendeződött minden olyan súlyos kérdés, amely miatt a liberálisok koalíciót kötöttek, ezért akkor ki kellett volna lépniük abból. Elmondta, hogy ekkor indult el egy olyan vita a pártot belül, amelyik egészen 2010-ig folytatódott.
A 2002-es koalícióról úgy vélekedett, hogy akkor viszont egy valódi ajánlatot kaptak az MSZP-től. Megjegyezte, hogy a koalíciókötés után viszont szinte azonnal olyan botrányok - például Medgyessy Péter D-209-es ügye - kerültek elő, amelyek komoly etikai kérdéseket vetettek fel. Hibának nevezte, hogy habár az SZDSZ először miniszterelnök-cserét szeretett volna, utána mégis megváltoztatták a véleményüket.
Fodor Gábor hibás döntésnek tartotta azt is, hogy az SZDSZ támogatta a Medgyessy-kormány 100 napos programját. Leszögezte, hogy a költségvetés fellazításához nem volt meg a fedezetet.

Olvasóink írták

 • 6. Goldmund 2011. május 13. 10:35
  „Igazából normális konzervatív párt sincsen Magyarországon, sőt normális baloldali sem.

  Egy konzervatív párttól én kiszámítható, értékelvű politizálást várok.
  Ahol a magánnnyugdíjpénztárakat sitty-sutty elveszik, ahol visszamenőleges adókat találnak ki, ahol az Alkotmánybíróság jogkörét csorbítják, ott nincs kiszámíthatóság.
  Ahol a legfőbb ügyészre olyan szabályt találnak ki, hogy addig marad a posztján, amíg a Fidesz+KDNP-nek együttvéve lesz egyharmada a Parlamentben (tehát akár élete végéig), ahol olyan "álamfőt" neveznek ki, aki közröhej tárgyává teszi magát helyesírási baklövéseivel, ott nincs értékelvűség.
  A mostani kormánypártok tehát az én felfogásomban nem nevezhetők (jó értelemben vett) konzervatív pártnak.

  Normális baloldali pártnak a munkások, beosztott dolgozók, alacsonyabb jövedelműek érdekeiért ki kéne állnia. Hát, a gázártámogatáson (ami ablakon kiöntött pénz) és a c....-k nyakló nélküli segélyezésén kívül nem sokat tett érte az MSzP. Amelyet egyébként milliárdos nagyvállalkozók irányítanak.

  Normális liberális párt? Nos, egy jó konzervatív vagy baloldali párt sok liberális értéket eleve felvállal, ezért a modern demokráciákban a liberális pártok általában a marginális kérdésekre hegyezik ki programjukat: melegek, cigányok, bevándorlók érdekképviselete. Ezt viszont általában úgy túlzásba viszik, hogy sok családszerető, tisztességesen adózó, jó közbiztonságra vágyó ember megutálja őket. De liberális felfogás az is (legalábbis Magyarországon), hogy pl. a nemzeti hagyományainkat, értékeinket ne védjük (mert az szégyellnivaló szerintük), hogy a tévékben gagyi, ám látványos vetélkedők, való világok és nagy testvérek, Mónika- és Balázs-showk meg hasonló agyatlanságok menjenek, mert ennek magas a nézettsége. Ez az értéknélküliség, ami sokakat (engem is) nagyon taszít a liberális pártoktól.”
 • 5. amalfi 2011. május 13. 07:44
  „OK, pontosítok. :)
  Az emberek (és nem a zemberek) :) egy részének szüksége lenne normális és hiteles jobboldali, baloldali, és liberális pártra.”
 • 4. hokiel 2011. május 13. 07:10
  „neked van szükséged, nekem nem”
 • 3. amalfi 2011. május 13. 06:45
  „Egy normális liberális pártra lenne igény, igaz normális jobboldali és baloldali pártra is. Az LMP nem liberális párt, nekem még nem sikerült rájönnöm, micsoda. :)
  És még egy mondat: akinek a liberalizmus szitokszó, az nézzen már utána, hogy mit jelent!”
 • 2. pirosász 2011. május 13. 06:15
  „Az elmúlt húsz évben a liberálisok azt csináltak amit csak akartak! Nekem speciel tele van a<moderálva> velük!”
 • 1. Dr.Lang 2011. május 13. 04:07
  „Lenne igeny? Ott van az LMP.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IKSZ: álságosak és cinikusak a Jobbik Samu Tamás Gergőt védelmező kijelentési

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség álságosnak és cinikusnak tartja a Samu Tamás Gergő… Tovább olvasom