Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

˝Fizessenek jóvátételi adót a volt kommunista vezetők!˝

A Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy fizettethető-e jóvátételi adó azokkal, akik korábban az MSZMP vezető tisztségviselői voltak.
A Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy fizettethető-e jóvátételi adó azokkal, akik korábban a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) vezető tisztségviselői vagy a párt vezető szervezeteiben, illetve politikai apparátusában tagok voltak - közölte Lázár János hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője kifejtette: a témában több ,56-os szervezet is megkereste Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselőt, akinek javaslatára a kormánypárti frakciószövetség hétfőn megtárgyalta azt a kezdeményezést, amely arról szól, hogyan vonhatók be a korábbinál nagyobb mértékben a közteherviselésbe az egykoron az MSZMP vezető testületeiben és függetlenített apparátusaiban dolgozók.

A frakció döntést még nem hozott a kérdésben, várja a kabinet, a nyugdíjbiztosító és történészek álláspontját is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a javaslatnak - amely nem példa nélküli Közép-Európában, mert Csehországban és Lengyelországban is alkalmaztak ilyen speciális szabályokat - nagy a támogatottsága a frakcióban, amely jövő héten folytatja a vitát egy ilyen adó lehetőségéről.

A jóvátételi adóból befolyó pénzt a méltatlan körülmények között működő ,56-os szervezetek támogatására és a nehéz megélhetési körülmények között élő ,56-os túlélők megsegítésére, kártalanítására fordítanák - mondta Lázár János. A frakcióvezető közölte: az adóztatásra adott az alkotmányos lehetőség, mivel a 2012. január 1-jén hatályba lépő új alaptörvény úgy fogalmaz, hogy 1944. március 19-én megszűnt Magyarország függetlensége, és az új demokratikus jogállam 1990. május 2-án született meg, "magyarul" hatályos törvényen kívül helyezni az 1944 és 1990 közötti időszakot.

Ez azt jelenti - folytatta -, hogy azok, akik az MSZMP-nek mint "illegitim szervezetnek" a vezető beosztottjaként, vezető politikai testületének tagjaként, politikai vezetőjeként ma nyugdíjat kapnak, ez után a nyugdíj után adót fizetnének. A jóvátételi adó azokat érintené, akik politikai döntéshozók voltak helyi vagy országos szinten. Kérdésre hozzátette, hogy az egykori munkásőrökre is vonatkozna. "MSZMP, KISZ és munkásőrök" - sorolta fel.

Arra a kérdésre, mekkora lehetne az adó mértéke, Lázár János azt válaszolta, hogy ezzel kapcsolatban egy javaslat hangzott el a frakcióülésen - ahol nem foglaltak állást a kérdésben -, mégpedig az, hogy az érintettek jelenlegi nyugdíjából mindenképpen maradjon meg a minimálnyugdíj kétszerese.

Wittner Mária múlt csütörtökön közölte az MTI-vel: javasolja, a Fidesz-frakció szakmai osztálya alkosson jogszabálytervezet arra, hogy vonják meg az áldozatokénál "szemérmetlenül" magasabb nyugdíjat azoktól a "hóhéroktól", akik "az előző rendszerből éltek", köztük munkásőröktől, párttitkároktól. Ezt a pénzt pedig 56-os szervezeteknek és a megtorlások áldozatainak adná. Mint fogalmazott, "végre igazságot kellene tenni ebben az országban".

Olvasóink írták

 • 11. machers 2011. október 18. 22:03
  „Erwin!
  Nem válaszoltál!”
 • 10. rommel 2011. október 18. 21:25
  „A KOMMUNISTA-BALOS ADÓ JÓ ÖTLET !!!
  AKINEK NINCS PÉNZE AZ LE IS DOLGOZHATJA !!!”
 • 9. dorombolok 2011. október 18. 07:37
  „Pozsgay . Szűrös, Csintalan is ?”
 • 8. machers 2011. október 17. 19:46
  „Erwin!
  Nem láttam az új adótörvényeket magasztaló hozzászólásodat. Bár, mint mondtátok, megszorítások nem lesznek. Vagy ez nem az?”
 • 7. gjozsi88 2011. október 17. 18:45
  „rommel!
  Talán feltünt, hogy nem fizettünk semmit vissza, ha ugyan akkora, mint eddig volt.....csak közben eltünt még 3000 milliárd is!
  Egyébbként az adósságunk a középmezönyben volt a szocik 175 bázis CDS felárral finanszirozták, úgy hogy növekvő pályán volt a gazdaság és csökkent a költségvetés hiánya!
  Tudod hol nem volt adósság, hol küzdöttek vele sokáig?
  Romániában.....melynek diktátorát kivégezték, mert élhetetlen országot csinált emiatt!”
 • 6. rommel 2011. október 17. 17:59
  „JÓZSI
  ÉS MIÉRT AKKORA ???
  MERT A BALOS KORMÁNY ANNO 16 000 MILLIÁRD FORINT HITELT VETT FEL !!!
  MI MEG DÖGÖLJÜNK BELE A VISSZAFIZETÉSÉBE !!!”
 • 5. SC 2011. október 17. 17:01
  „1. pancser
  Ember,nem az ötvenhatosok veszítenék el a rokonszenvet,hanem a fidesz.Nálad már elvesztette,igaz csak nemrég...:-)))”
 • 4. kerteszb 2011. október 17. 16:47
  „3: nem ugyanannyi, sajnos kb 1000 milliárddal több a dilettáns gazdaságpolitikának "köszönhetően".
  A legeslegjújabb nemmegszorítási adó pedig érdekes lesz, remélem majd fizeti Pozsgay, Szűrös, Mikola stb és a többi narancsos elvtárs is. A kisebb funkciókról, Orbán apukáról vagy a Kövér családról se feledkezzünk meg!”
 • 3. gjozsi88 2011. október 17. 15:39
  „Azoknak nem kellene jóvátételt fizetni, akik úgy tapsolták el a magánpénztári vagyon 3000 milliárdját adósság csökkentés indokával, hogy az adósság ugyan annyi, mint 2010 áprilisában a kormányváltáskor volt??????”
 • 2. machers 2011. október 17. 15:13
  „Ez abban az esetben korrekt - teljesen - ha nemcsak a nyugdíjasokra vonatkoztatják, hanem a most aktívakra is. Akad belőlük a soraikban egy szekérderékkal.”
 • 1. pancser 2011. október 17. 14:38
  „Egy újabb őrült ötlet, mi jöhet még, szükségük van erre az 56-osoknak? A társadalom rokonszenvét könnyű elveszteni, ha ezt akarják rajta!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ékszerbolt kirablására készültek: a helyszínen fogták el a fegyvereseket

Meghiúsították egy ékszerbolt kirablását a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai, két férfit… Tovább olvasom