Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 33°C Még több cikk.

Fideszes EP-képviselők: elfogadhatatlan a Tavares-jelentés

Teljesen elfogadhatatlan a jogállamiság magyarországi helyzetével foglalkozó Tavares-féle jelentéstervezet - mondta Gál Kinga.
Tavares: a jelentés többről szól, mint Magyarország

Túlmutat a magyarországi helyzeten mindaz, amit az Európai Parlament (EP) alapjogokkal, valamint bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságában szerdán bemutatott jelentéstervezet tartalmaz - fogalmazott a javaslat készítője, a portugál, zöldpárti Rui Tavares a bizottság ülésén.

A jelentéstevő úgy vélekedett, a valódi kérdés az, hogy az Európai Parlament mennyire veszi komolyan az Európai Unió szerződésének 2. cikkében foglalt értékeket. A dokumentummal kapcsolatban a képviselő elmondta, vizsgálata szerint a Magyarországon végrehajtott reformok rendszerszintűek, ezt a magyar kormány sem vitatja. Tavares arra a következtetésre jutott, hogy a változások révén Magyarország távolodott a 2. cikk értékeitől.

Az unió szerződésének 2. cikke kimondja, hogy a szervezet az emberi méltóság tisztelete, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, az emberi jogok, köztük a kisebbségi jogok tisztelete értékeire épül. Tavares arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha egy ország ilyen rendszerszintű változásokkal távolodik el az uniós alapértékektől, és ezt az irányt nem korrigálja, akkor az súlyos kockázatot jelent az alapvető értékekre, és a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig. Válaszúthoz érkeztünk - fogalmazott a portugál politikus.

"Az unióhoz tartozás annak biztosítéka Európa polgárai számára, hogy ezeket az értékeket megóvjuk (...) ha egyvalaki alkotmányos jogai veszélybe kerülnek, akkor mindenki alkotmányos jogai kockán forognak" - hangoztatta a képviselő.

Frank Engel, aki a téma felelőse a Fideszt is tagjai között tudó Európai Néppártban, rámutatott, hogy egyes dolgokat többféleképpen is lehet értelmezni, és egyes jogászok semmi kivetnivalót nem találnak a magyar alkotmányos berendezkedésben, jogrendben. A jelentésben foglalt ajánlásokkal kapcsolatban Engel elmondta, hogy - mint fogalmazott - szkeptikus azzal kapcsolatban, megmondhatja-e a bizottság egy országnak, hogy milyen jogkörökkel ruházza fel saját alkotmánybíróságát. Példanélküli az Európai Parlament eddigi gyakorlatában, hogy egy országnak előírjuk, hogyan kell eljárjon - fogalmazott a képviselő.

Sophie in 't Veld holland liberális képviselő szerint a bizottság dolga nem az, hogy törvényszéket vagy esküdtszéket játsszon. "Ennek a kérdésnek most már más illetékes testületek előtt kellene lennie, ezért nagyon is javaslom, hogy hivatalosan is indítsuk el a 7. cikk első pontjában lefektetett vizsgálatot" - hangoztatta a holland liberális politikus. A szerződésnek ez a cikke teszi lehetővé, hogy az Európai Unió Tanácsa, a tagállamok nyolcvan százaléka és az EP beleegyezésével megállapítsa, hogy "fennáll a világos kockázata annak, hogy egy tagállam súlyosan megsérti a 2. cikkben lefektetett értékeket". Szankciókat ez a pont nem tartalmaz.

"Ez nem Magyarországról szól, hanem arról, hogy Európa képes-e fenntartani saját értékeit"- hangsúlyozta in 't Veld, aki elismerte, hogy abban az értelemben valóban kettős mércét alkalmaz a vizsgálat, hogy eddig ilyen kezdeményezés nem volt, ugyanakkor rámutatott, hogy ez nem ok arra, hogy a múlt hibái megismétlődjenek. Kifejtette, hogy az eurózónában ma olyan dolgokkal kapcsolatban lehet kérdőre vonni egyes tagállamokat, amit tíz évvel ezelőtt meg kellett volna tenni. Az Európai Unió fejlődik, mások a válságkezelés szabályai, változzanak hát az alapvető jogi aggályok kezelésének szabályai is - mondta a képviselő.
Bauer Edit, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja EP-képviselője a jelentéstervezetben foglalt ajánlásokkal kapcsolatban azt a kérdést tette fel, hogy egy tagállam alaptörvénye elé helyezhetőek-e a Velencei Bizottság ajánlásai, valamint, hogy a javaslat készítője komolyan gondolja-e, hogy Magyarország nem jogállam, amikor azt írja, hogy a magyar hatóságok állítsák vissza a jogállamiságot.

Morvai Krisztina, a Jobbik képviselője a többi tagállam hasonló értékelését hiányolta, amelyre a dokumentumban Tavares utal. Morvai rámutatott, hogy az uniós szerződés 4. cikkelye elismeri a tagállamok egyenlőségét és nemzeti identitását, a jelentést pedig önkényesnek nevezte. Egyúttal felszólította a bizottságot, hogy hagyja abba az önkényeskedést, mert a magyarok többségének elege van abból.

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő arról beszélt, hogy a vizsgálat nem csak Magyarországról szól, hanem az úgynevezett koppenhágai dilemmáról is, amelynek a lényege, hogy míg az unió a csatlakozási folyamatban a tagjelöltekkel keményen be tudja tartatni a csatlakozási feltételeket, a csatlakozás után viszont már nem sok eszközzel rendelkezik azok betartásának ellenőrzésére. A jelentés megállapításaiból Göncz a vallási közösségek egyházi státusának parlamenti elismerésével kapcsolatos bírálatot emelte ki. A szocialista politikus azt mondta, szerinte nem az a gond, hogy a parlament dönt-e erről vagy sem, vagy hogy hány szervezet vesztette el egyházi besorolását, hanem, hogy erről szerinte politikai döntés születik jogorvoslati lehetőség nélkül.
A kedden bemutatott Tavares-jelentéshez május 21-én délig nyújthatják be módosító javaslataikat az EP-képviselők.

Fideszes EP-képviselők: elfogadhatatlan a Tavares-jelentés

Teljesen elfogadhatatlan a jogállamiság magyarországi helyzetével foglalkozó jelentéstervezet, amelyet Rui Tavares portugál zöldpárti politikus terjesztett kedden az EP illetékes szakbizottsága elé - mondta újságíróknak Gál Kinga, a magyar néppárti EP-delegáció tagja.

A fideszes politikus az EP állampolgári jogi, belügyi és igazságügyi bizottságának (LIBE) brüsszeli ülése előtt úgy nyilatkozott: a szokatlanul terjedelmes - 31 oldalas - dokumentumban tényszerűen nem helytálló megállapítások, illetve csúsztatások tömkelege található, és az egész szöveg hangvétele kifejezetten sértő Magyarországra nézve.

Gál Kinga szerint a jelentéstevő lényegében azt követeli, hogy a magyar kormányoldal vonjon vissza mindent, ami Magyarországon az alkotmányosság tekintetétben 2010 óta történt.

"Ezzel a jelentéssel egyértelműen elkezdődött a választási kampány, és annak a legdurvább politikai formáját láthatjuk" - jegyezte meg.

A fideszes EP-képviselők közleményt is kiadtak, amelyben "Magyarország alkotmányos gyarmatosítására irányuló kísérletnek", illetve "precedens nélküli, balliberális politikai ultimátumnak" bélyegezték a Tavares-előterjesztést, amely szerintük "direkt utasításokat ad a magyar polgárok által választott Országgyűlés részére, az országot pedig tulajdonképpen nemzetközi gyámság alá helyezné".

A magyar néppárti képviselőcsoport "elutasítja a Magyarországgal szembeni igazságtalan eljárást és a vele szemben alkalmazott kettős mércét. A dokumentum olyan elemeket kér számon a magyar Országgyűlésen, amelyeket más országoktól az Európai Parlament nem követel meg" - olvasható a közleményben.

Gál Kinga elmondta: kezdeményezte, hogy a jelentés tárgyalását függesszék fel mindaddig, amíg a dokumentum nem tér ki a többi uniós tagállami gyakorlatokra a jelentésben vizsgált kérdéskörökben. Konkrét példaként egyebek közt felhozta: a jelentéstevő kifogásolja, hogy a magyar alkotmánybíróság nem bírálhatja el az alkotmánymódosításokat, holott ennek a lehetősége máshol sem adott. Szintén kimutatható a kettős mérce az egyházként való elismerés magyar szabályozását illető kifogásokban - tette hozzá.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja felszólította a magyar szocialista EP-képviselőket, hogy ne támogassák a jelentést.

Olvasóink írták

 • 5. rommel2 2013. május 08. 19:51
  „AZ UNIÓNAK A MEGADÓZTATOTT MULTIK ÉS A BANKOK NEM TETSZENEK !!!
  2010 ELŐTT BÁRMIT MEGTEHETTEK ÉS MEGVEHETTEK A NAGY MULTIK (MSZP-T) !!!
  A KORRUPT MSZP ELTÜNÉSÉVEL EZ A RENDSZER IS ELTŰNT ..........................”
 • 4. dödike 2013. május 08. 09:06
  „bumburnyák.:Nemcsak a jót a rosszat is el kell tudni viselni.Ha leülsz kártyázni és cinkelt lapokkal játszol,ne csodálkozz ha <moderálva>be rúgnak.”
 • 3. pillow 2013. május 07. 21:54
  „Bumburnyák: beléptünk egy közösségbe, ahova közös értékek és gazdasági érdekek is kötnek bennünket. A fidesz a gazdasági érdekeit maximálisan szem előtt tartja, vagyis tartja a markát, de a közös politikai értékéket felrúgta már régen, nyilván szúrja a szemét az uniós képviselőknek, az országgal semmi bajuk, hanem azokkal akik lenyúlták azt röpke három év alatt, nagyon remélem, hogy minket nem azonosítanak orbánnal és a fidesszel.”
 • 2. bumburnyák 2013. május 07. 20:28
  „pozdorja itt nem a fideszről van szó, hanem Magyarországról! Semmiféle fas.. köcsö.. portugálnak meg külföldinek semmi köze, főleg joga hogy bíráljon és utasításokat adjon a magyaroknak! Söpörgessen a maga háza táján! Portugáliában sokkal nagyobb gáz van mint itthon, mért nem ott készít tanulmányokat?!
  Teljesen mindegy hogy mszp, jobbik, fidesz, együtt mindenki (vagy mi a gordon?) volt - van - lesz kormányon, majd mi itthon elintézzük ha úgy érezzük hogy nekünk nem jó amit csinálnak, és kutya kötelessége kifelé is mindegyiknek ezt kommunikálni!”
 • 1. pozdorja 2013. május 07. 19:03
  „A fidesznek minden elfogadhatatlan ami kritizálja a tevékenységüket. Ők mindenkinél jobban tudnak mindent.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbantották a sárosdi erdőben talált 50 kilós bombát

Felrobbantották a Fejér megyei Sárosdon, egy erdőben talált 50 kilogrammos második világháborús… Tovább olvasom