Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 13°C | 25°C Még több cikk.

Fidesz: a Suzuki nem tartotta be az Esztergommal kötött előszerződést

A Magyar Suzuki Zrt. nem tartotta be az esztergomi önkormányzattal telekvásárlásra és közműfejlesztésre kötött előszerződését, a testület ezért indít pert az autógyár ellen.
A Magyar Suzuki Zrt. nem tartotta be az esztergomi önkormányzattal telekvásárlásra és közműfejlesztésre kötött előszerződését, a testület ezért indít pert az autógyár ellen - írta az esztergomi Fidesz-frakció az MTI-hez is eljuttatott szombati közleményében, amelyben azt is írták, hogy különböző sajtóorgánumokban téves állítások jelentek meg a képviselő-testület döntésével kapcsolatban.

Az MTI pénteken számolt be arról, hogy a szeretgom.hu portál értesülései szerint az esztergomi önkormányzat 940 millió forintos keresetet indít a Suzuki ellen, mert az autógyár előszerződésben vállalta, hogy zöldterületi mutatóinak javítására megvásárol egy telket az ipari parkban, ha a város a vételár jelentős részéből körforgalmat épít az üzemhez, a szerződést azonban nem kötötték meg. Steindl Balázs Fidesz-frakcióvezető közleménye szerint a Suzuki a telephely kötelező húszszázalékos zöldterületi arányát éveken keresztül nem tudta betartani a gyár bővülése miatt.

A területvásárláskor az önkormányzat kedvezményes áron biztosította volna a Suzukinak a területet, és erről előszerződést kötöttek. A frakcióvezető azt írta, valótlan a szeretgom.hu azon állítása, hogy egy körforgalom megépítése került 310 millió forintba, mivel az önkormányzat további csaknem egy kilométeres útszakaszt is épített. Steindl Balázs azt is közölte, hogy a gyárat többször megbírságolták, mert a munkásjáratok egy lakótelepen keresztül közlekedtek.

A Suzukinak volt útépítési kötelezettsége és egyes beruházások a Suzuki érdekében épültek az önkormányzat pénzéből azért, hogy ne kelljen bírságot fizetni a gyárnak. Nem valós az az állítás sem, hogy, az önkormányzat a megállapodásban foglalt kötelezettségeit csak részben teljesítette, ezért nem jött létre a telek értékesítése - írta Steindl Balázs. Közölte, hogy a Suzuki többször megváltoztatta a megvásárolni kívánt terület határait, háromszor kellett a vázrajzokat módosítani, többször kellett kiírni pályázatot az értékesítésre, és végül a Suzuki határidőre nem nyújtotta be ajánlatát. Ugyanakkor Steindl Balázs szerint az önkormányzat az előszerződés minden pontját betartotta.

A képviselő-testület az elkerülő út költségeinek megtérítése és az adásvételi szerződés létrehozása érdekében fordul a bírósághoz. Tétényi Éva (független) polgármester pénteken az MTI-nek azt mondta, nem ért egyet a per indításával, mivel számára fontos, hogy a város adófizetői biztonságos környezetben dolgozhassanak, mivel azonban a határozat zárt ülésen született, arról nem adhat információt. A Suzuki kommunikációs vezetője, Ruska Viktória pedig azt közölte, hogy amíg nem tájékozódott körültekintően az ügyben, nem nyilatkozik.

Olvasóink írták

  • 2. kerteszb 2011. szeptember 19. 15:48
    „Jól van "nemzetmentő" fideszes képviselő "urak", üldözzétek csak el puszta bosszúvágyból és tévesen értelmezett politikai érdekből a várost eltartó gigacéget, szánalmas...”
  • 1. gjozsi88 2011. szeptember 17. 13:56
    „Az önkormányzat pénzéből ,melynek forrásai a suzuki iparüzési adója.......!
    Jobb helyeken a város az adóért cserében mindent megtesz, hogy állampolgárai számára munkát biztosító üzem a térségben maradjon és az üzem által fizetett adó egy részét e célra visszaforgatja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A gyűlölet elviselhetetlen˝ a külföldi sajtó Magyarországról

A gyöngyöspatai romákról és a közmunka-programról közölt riportot szombati számában az osztrák Der… Tovább olvasom