Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Fidesz: a megszorítás a ˝Gyurcsány-koalíció˝ rögeszméje

A párt sajtótájékoztatóján kifejtették, Gyurcsány az elmúlt 24 órában kétszer is megerősítette, hogy kormányon megszorításokat vezetnének be.
A Fidesz szóvivője szerint rögeszméjévé vált a megszorítás a baloldalnak és a "Gyurcsány-koalíciónak".

Hoppál Péter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a Demokratikus Koalíciót (DK) vezető Gyurcsány Ferenc az elmúlt 24 órában kétszer is megerősítette, hogy kormányon megszorításokat vezetnének be. Példaként említette, hogy a Népszavának a volt miniszterelnök azt mondta, bárki nyer a választáson, feltehetően szükség lesz megszorításokra.

A kormánypárt szóvivője szerint a "Gyurcsány-koalíció" képtelen elszakadni attól a logikától, hogy megszorításokra van szükség, a munkavállalókra és a családokra csak úgy tekintenek mint akiktől pénzt lehet behajtani. Emlékeztetett, a volt kormányfő 2006-ban két órán keresztül ismertette kormánya megszorításait: "egy tollvonással" 30 százalékkal növelték a gáz árát, 14 százalékkal a villanyét, és 4 százalékkal emelték a személyi jövedelemadó (szja) kulcsát. A Gyurcsány-korszakban - mondta - szünet nélkül nőttek a családok, a munkavállalók és a nyugdíjasok terhei.

A "Gyurcsány-koalíció" most készülő programja megint adóemelésre épül - közölte Hoppál Péter, hozzátéve: Gyurcsány Ferenc is megerősítette, a középosztályt legalább dupla akkora adókulccsal sújtanák, mint a jelenlegi 16 százalékos. A DK elnöke csütörtök reggel a TV2-ben azt nyilatkozta kormányváltás esetén havi 400-500 ezer forintnyi jövedelem után lépne be egy második, körülbelül 30 százalékos szja-kulcs.

"Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon egymás után büszkélkednek azzal, hogy az ő programjuk fájni fog" - fogalmazott a Fidesz-szóvivő, aki szerint a baloldali ellenzék vezetői alig várják, hogy kivezessék a bankadót és a multikat terhelő különadókat, az így kieső államháztartási bevétel helyébe pedig megszorításokat vezessenek be, kezdve a rezsicsökkentés, a családi adókedvezmény és a gyed extra eltörlésével.

Értékelése szerint a "Gyurcsány-koalíció" adóemelési terve gyakorlatilag minden munkavállalót sújtana, a gyermekeseket kifejezetten.

A jelenlegi kormány adópolitikáját firtató kérdésre Hoppál Péter azt mondta: a kabinet a munkát és a munkavállalókat terhelő adók csökkentését tűzte célul, a fogyasztást terhelő adók pedig valóban magasabbak, hogy akik többet fogyasztanak, többel járuljanak hozzá az állam működéséhez. "De ez az alma és a körte összehasonlításának az esete", nem lehet összevetni a kettőt - magyarázta. Hozzáfűzte, ha a Fidesz nyeri a választást, megvizsgálják a további szja-csökkentés lehetőségét.

A napokban jelentősen gyengülő forintárfolyamról szólva a kormánypárt szóvivője úgy fogalmazott: szamárság azt képzelni, hogy a devizanemek mozgása Magyarország dől el. A "Gyurcsány-koalíciónak" egyúttal azt üzente: "tetszettek volna nem devizában eladósítani Magyarországot", akkor ugyanis nem lenne ennyire érzékeny a magyar gazdaság külföldi pénzügyi körök spekulációira. A mostani kormány éppen e devizakitettség csökkentésén dolgozik - jegyezte meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a nyugdíjasok tíz pontja

A tíz pont a körülmények javítása érdekében megvalósítandó feladatokat rögzíti, melyet a Nyugdíjasok… Tovább olvasom