Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Ezt gondolja Európa a magyar-szerb kerítésügyről

Kiderült, hogy a bevándorlók egy része károkat okoz a határ menti gazdálkodóknak. A döntést az Európa Tanács jogi biztosa is bírálta, Brüsszel más megoldást javasol.

A NATO szabályainak megfelel


13.51 - A NATO-szabványoknak megfelelő határvédelmi kerítés építését tervezi a kormány - mondta Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke.

A testület csütörtöki zárt ülése után valamennyi képviselő azt mondta: egyelőre nem sok részletet tudtak meg a szerdán bejelentett döntésről, amely szerint a kormány egy négy méter magas kerítéssel tervezi a magyar-szerb határ lezárását.

A testület alelnöke és Mirkóczki Ádám (Jobbik) az ülés után azt emelte ki, hogy ez nem jelent végső megoldást a menekültügy rendezésére, de fontos és szükséges döntést hozott a kormány.

Szél Bernadett LMP-s képviselő és Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke elítélte a kerítés építését. Molnár Zsolt ugyanakkor elmondta: mind a NATO-ban, mind az Európai Unióban megvannak az előírásai, hogy kell kinéznie egy a határ védelmét szolgáló kerítésnek, és a bizottsági ülésen kapott tájékoztatás szerint a kormány ezeknek megfelelőt tervez.

Nemzetközi sajtóvisszhang


13.08 -
A magyar-szerb határon tervezett kerítésről közölt kommentáló elemeket tartalmazó írást csütörtöki, nyomtatott számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Különösen érzékeny terv"


A konzervatív napilapban megjelent, bécsi keltezésű cikkének bevezetőjében Stephan Löwenstein arra mutatott rá, hogy a Magyarországra bevándorlók száma "húszszorosára" emelkedett. Úgy értékelte ugyanakkor, hogy a magyar történelem miatt a határkerítés létesítésének terve különösen érzékeny.

A szerző felidézte Szijjártó Péter előző napi bejelentését a tervezett lépésről, kiemelve, hogy a külügyminiszter szerint az nem mond ellent semmilyen nemzetközi kötelezettségnek vagy szerződésnek. A továbbiakban rámutatott, hogy Magyarország nem az első olyan uniós tagállam, amelyik ilyen módon akarja feltartóztatni az illegális bevándorlókat. Egy olyan országban azonban, amelyik negyedszázaddal ezelőtt a keleti tömb első államaként bontotta le a vasfüggönyt, az ilyen tervnek kiváltképp szimbolikus jelentősége van egész Európa számára - tette hozzá Löwenstein.

"Sokkoló, rasszista"


A La Repubblica olasz balközép napilap Magyarország, új fal Európa szívében címmel számolt be a magyar kormány bejelentéséről. A Corriere della Sera szintén a címoldalán közölte, hogy új fal épül Európában.

Az újság sokkolónak nevezte a döntést azt hangsúlyozva, hogy a budapesti bejelentéssel egy időben Ferenc pápa elítélte azokat, akik bezárják a kaput a segítséget kérők előtt. A római Il Messaggero megjegyzi, hogy Orbán Viktor 26 évvel a soproni páneurópai piknik után emel falat. Az újság szerint az EU-nak nem lesz semmilyen ellenvetése, ahogyan az Európában emelt többi kerítéssel szemben sem volt. A nápolyi Il Mattinónak adott interjúban Bruck Edith Olaszországban élő magyar írónő rasszistának nevezi a magyar népet hangsúlyozva, hogy amikor "fal emelkedik, az mindenki közös vereségét jelenti". A jobbközép IlGiornale szerint a magyar fal következménye az lesz, hogy megnöveli az Olaszország felé áramló migrációt. 

"Európai erőd?"


Az Európába érkező menekültáradatra adható lehetséges válaszokról közölt kommentárt csütörtökön a pozsonyi Pravda, amely cikkében az unió külső határainak megerősítésének fontosságát hangsúlyozva a magyar-szerb határon készítendő kerítést hozza fel példának.

"Európai erőd?" című cikkében a pozsonyi lap rámutat: a görög-török határ ellenőrzésének 2012-es megszigorítása után az abból az irányból érkező menekültek Bulgária felé vették útjukat, ám Szófia kerítést építtetett a török határon és a menekültek száma lecsökkent. "Ilyen, lélektanilag is hatékony korlátok nélkül a helyzet sokkal rosszabb lenne" - szögezi le a lap kommentárírója, megjegyezve: a menekültekkel szembeni rasszista megnyilvánulásokat ugyan el kell utasítani, de a probléma kezelésében fontos, hogy a józan ész felülkerekedjen azokon az érzelmek diktálta felszólításokon, hogy fogadjuk tárt karokkal az összes menekültet.

"Valamit tenni kell"

Európa úgy tesz, mintha nem látná, hogy Magyarország az illegális bevándorlás özönével szembesül, ugyanakkor a még nem létező kerítés a magyar-szerb határon jó ürügy arra, hogy az európai baloldal megint bűnbakká tegye az egyébként is „rossz sajtójú" Magyarországot – véli Jaroslaw Gizinski a Wprost jobbközép lengyel hetilap honlapján közzétett szerda esti kommentárjában.

Gizinski megjegyzi: kritikus véleménye szokott lenni „a Fidesz-csapat különféle ötleteiről", de kénytelen helyeselni Orbán Viktor „többé vagy kevésbé racionális" lépéseit, ezen belül a kerítés építését is. A cikkíró, bár nem helyesli a bevándorlóellenes plakátokat és a nemzeti konzultációt, mely szerinte igazából a „kellenek-e itt nekünk mindenféle kóborlók" jellegű kérdésen alapul, leszögezi: valamit tenni kell a magyarországi bevándorlás gondjával, hiszen az idei 50 ezernyi menekült „már határozottan túl sok".

A szerkesztő rámutat: a határzárt kifogásolók figyelmen kívül hagyják azt is, hogy hasonló kerítéseket már a világ 80 helyén építettek, többek között az Egyesült Államok és Mexikó határán. A magyar megoldás „igen különös" európai visszhangjából azt a tanulságot kell levonni, hogy azoknak az országoknak, amelyeknek egyként is rossz a sajtója, - mint amilyen a közeljövőben Lengyelország is lehet – számítaniuk kell arra, hogy a másutt fel sem tűnő dolgokat is a szemükre vetik - írta Gizinski.

Károkat okoztak a gazdáknak a bevándorlók


13.03 - A magyar-szerb zöldhatáron át érkező illegális bevándorlók egy része károkat okoz a határ menti gazdálkodóknak - erről érintettek nyilatkoztak az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Az M1 több gazdálkodót és falugazdászt is megszólaltatott, akik arról számoltak be, hogy amerre az illegális határátlépők vonulnak, mindenben kárt tesznek. Voltak, akik azt mondták, eddig segítették a bevándorlókat, de azok már annyi kárt okoztak nekik, hogy elfogyott a türelmük.

Vass Antal mórahalmi falugazdász azt mondta, a vonulók fóliasátrakat vágtak már föl, kerítéseket és öntözőket rongáltak meg, és a gyümölcsösökben, a vetésekben, a búzatáblákban is kárt tettek.

Ásotthalom jobbikos polgármestere, Toroczkai László szerint a bevándorlók áradata "egészségügyi kockázatot" is jelent az ott élőknek.

Az egyik tompai gazdálkodó arról számolt be, hogy a bevándorlók sokszor egyszerűen beköltöznek az üresen álló házakba. Egy mórahalmi gazdálkodó arról számolt be, hogy nem csak letapossák az útjukba eső gabonatáblát, hanem teljesen indokolatlanul is rongálnak: például kerítéseket szaggattak le.

Brüsszel is megszólalt a magyar kerítésügyben


12.53 - A határok  őrizete tagállami felelősség, és a tagállamoknak kell eldönteniük,  hogy ehhez milyen intézkedéseket tartanak szükségesnek, de az uniós  és a nemzetközi jogot, így az érkezők emberi jogait is tiszteletben  kell tartani - hangsúlyozta az Európai Bizottság illetékes szóvivője  arra a szerdai bejelentésre reagálva, hogy Magyarország kerítést  épít a magyar-szerb határon.  
   
Az emberi jogok mellett Natasha Bertaud külön kiemelte annak  az elvnek a tiszteletben tartását, hogy senkit sem szabad olyan  országba visszatoloncolni, ahol élete, testi épsége nincs  biztonságban.  
   
A migrációs ügyekért felelős szóvivő emellett annyit mondott,  hogy a bizottság nem a kerítések alkalmazását tartja a legjobb  megoldásnak, inkább más intézkedéseket javasol, de ezeket nem részletezte.   
   
"Csak nemrég bontottuk le a falakat Európában, nem kellene ismét felhúzni őket" - mondta Bertaud.  

Jogi biztos is bírálja a kerítést

12.17 - Meggondolatlanság Magyarország terve, hogy kerítéssel állja útját a migránsoknak - így reagált az egyik mikroblogon közzétett rövid üzenetben csütörtökön az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Nils Muizieks a szerdai budapesti bejelentésre.

A lett politikus úgy ítélte meg, hogy a menedékkérelem akadályozása helyett az ahhoz való hozzáférésre kellene helyezni a hangsúlyt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán jelentette be, a kormány arról döntött, hogy a magyar-szerb határ 175 kilométeres szakaszán négy méter magas kerítést kell építeni, az intézkedést Pintér Sándor belügyminiszternek jövő szerdáig kell előkészítenie.

Merkel szolidaritést kér


11.42 - A menekültek ellátása érdekében nagyobb szolidaritásra szólította fel az Európai Unió tagállamait Angela Merkel német kancellár.

Csütörtök délelőtti, a Bundestag előtt elhangzott kormánynyilatkozatában Angela Merkel megengedhetetlennek nevezte, hogy a menekültek háromnegyedét a huszonnyolc uniós tagállam közül mindössze öt fogadja be. Az egyik legfontosabb feladatnak ugyanakkor a tengeri tragédiák megelőzését, illetve ezzel kapcsolatban a menekültek életének megmentését nevezte.

Egyéb kérdésekről szólva a kancellár úgy vélte, hogy még mindig lehetséges a megoldás a görög adósságválság ügyében. Hangsúlyozta továbbá, hogy Nagy-Britanniát az EU-ban kell tartani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

13 milliárdból emelik az egészségügyi szakdolgozók bérét

Ez azt jelenti, hogy a 2011-ben meghatározott bérkiegészítés beépül az alapbérbe, és arányosan… Tovább olvasom