Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Év elejétől alkalmazható az ekho

A január 1-jétől szerzett bevételekre, az ezekkel összefüggő kötelezettségekre már alkalmazható az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho). Az erre vonatkozó 2005. évi CXX. törvény szerint a magánszemély és kifizetője a jogszabályban felsorolt foglalkozások esetén munkaviszonynál, vállalkozási, megbízási szerződésnél egyaránt alkalmazhatja az ekhót.
Adás a Magyar Rádió szegedi stúdiójából. Rádiósok is választhatják az ekhót. Fotó: Karnok Csaba
A magánszemély az ekho választására, illetőleg mértékére vonatkozó nyilatkozatát az adóévben bármikor megteheti. A kifizető a nyilatkozatot a még nem számfejtett összegre veszi figyelembe.

A törvényben nevesített szakmák képviselői az ekho alapján elszámolt jövedelmük után 15 százaléknyi, a kifizetők 20 százaléknyi adót, járulékot fizetnek. A 15 százalékból 11 százalék a személyi jövedelemadó, 4 százalék a nyugdíjjárulék. Amennyiben a magánszemély nyugdíjas, vagy az adóévben a nyugdíjjárulékot a járulékfizetés felső határáig megfizette, akkor ezt a 4 százalékos részt nem kell megfizetnie. A magánnyugdíj-pénztári tagok esetében a 4 százalékból 0,1 százalék a nyugdíjjárulék, 3,9 százalék a magánnyugdíj-pénztári tagdíj. A kifizető által teljesítendő 20 százalékból 11 százalék az egészségbiztosítási, 9 százalék a nyugdíjbiztosítási járulék.

Az ekho szerint adózó jövedelemnél csak annak 50 százaléka alapján jár majd nyugdíj ezekre az évekre, ennek magyarázata, hogy a nyugdíjjárulék is ezzel arányos. Az alacsonyabb egészségügyi hozzájárulás miatt csak természetbeni egészségügyi ellátást lehet igénybe venni, táppénzt nem.

Kik választhatják?

Az ekho a következő szakmákban választható: könyv- és lapkiadó szerkesztője; újságíró; rádióműsor-, televízióműsor- szerkesztő; egyéb magasabb képzettséget igénylő kulturális foglalkozások; író; műfordító; képzőművész; iparművész; zeneszerző; rendező; operatőr, fotóművész; egyéb alkotóművész (díszlettervező, jelmeztervező, dramaturg); színész, előadóművész, bábművész; zenész, énekes; koreográfus, táncművész; rádióműsor-, televízióműsor- szerkesztő munkatárs; könyv-
és lapkiadó-szerkesztő munkatárs; segédszínész; segédrendező; népzenész; cirkuszművész; egyéb művészeti foglalkozások; fényképész, fotó- és mozgófilm laboráns; világosító és egyéb filmgyártási foglalkozású; egyéb kulturális, sport, szórakoztatási szolgáltatási foglalkozások, feltéve, hogy azok a mű elkészítésének folyamatában alkotó jelleggel, attól elválaszthatatlan módon vesznek részt. Ilyenek különösen a fotóriporter, korrektor, designer, képszerkesztő, művészeti vezető, hangmérnök.

Az ekhót azok választhatják, akik évenként 25 millió forintnál kevesebb jövedelmet kívánnak így elszámolni. Amennyiben a magánszemély általános forgalmi adó fizetésére kötelezett, a figyelembe vehető összeghatáron az általános forgalmi adóval csökkentett bevétel értendő.

Az összeghatárt csökkenti az a bevétel amelyet az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozó, egyéni vállalkozói tevékenységet (is) folytató magánszemély ilyen bevételként vesz figyelembe. Az ekhót nem alkalmazhatja az egyéni vállalkozó a vállalkozói szerződés alapján járó azon bevételre, amelyet az eva szerint vesz figyelembe. Az összeghatárt csökkenti az eva hatálya alá tartozó társas vállalkozás bevételéből a társas vállalkozás ekhót választó tagjának (tulajdonosának) az adózott eredményből való részesedése, ennek hiányában a jegyzett tőkéből való részesedése.

Az ekho igénybevételének feltétele az is, hogy a magánszemély munkaviszonyból, egyéni vállalkozóként vállalkozói kivét címén, társas vállalkozás tagjaként, személyes közreműködés ellenértékeként, vagy vállalkozási, megbízási szerződés alapján egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyként olyan jövedelmet szerezzen, amely után az általános közteherviselési kötelezettségeket teljesíti. Amennyiben az ekho szerint adózó ki szeretné használni a 25 millió forintos értékhatárt, akkor az általános adó- és járulékfizetést vállaló jövedelemrésznek el kell érnie az adott évben kötelező minimálbért. Ha ez a jövedelemrész a minimálbérnél kisebb, akkor arányosan a 25 millió forintnál is kisebb rész vehető figyelembe az ekhónál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörös Gabriella: Aranykoporsó

Vörös Gabriella múzeumigazgató Móra Ferenc Aranykoporsó című regényéről beszél. Tovább olvasom