Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

EU-s plakátkampány itt és ott: Bírod? Neked bejönnek?

A jövő hét végi EU-s választásokról néhány óriásplakát és a listavezetők kósza road-show-ja jelzi, készül valami. Ausztiában is jártunk, ott legfeljebb egy-egy részlet letépéséig terjed a plakát-vandalizmus. A kisalfold.hu szubjektív plakátkampány értékelése: egytől ötig. Ön hogy látja, írja meg!

Idehaza öt párt plakátjait fedeztük fel, s ami szembetűnő: az MSZP-ből és Fideszesből van a legtöbb, de nem sokkal marad le a Jobbik és az MDF sem. Az SZDSZ-t nehezen fedeztünk fel, azt is átragasztotta már valaki.

A plakátok egyetlen dicsérni való momentuma - a Jobbik kivételével -, hogy arra (is) szólít, menjünk szavazni. E téren a Fidesznek jár a piros pont a SZAVAZZ! feliratért, ők ugyanis közvetlenül nem mondják kire, mire kell voksolni (a pártlogó csak a plakát jobb sarkában fityeg), ellenben az MSZP-vel, aki a baloldali értékekre (bocsánat, maradt még olyan, széles-e hazában?) szavaztatna; az MDF-fel, aki a saját listájára, és ott van még az SZDSZ, amely valami ellen hívja urnák elé az állampolgárokat.

S mindez azért is ügyes, mert épp a pártok EU-s programjairól nem ráncigálja le a leplet egyik kampányfőnök se, bár nagy elvárás lenne mindent egy plakátba belezsúfolni.

Tessék választani - Vegyesfelvágott
Tessék választani - Vegyesfelvágott

Miért és mikor?

Az már kevesebb plakátról derül ki, miért és mikor kell szavazni. Mindkét kérdésre csak az SZDSZ plakátja ad választ, igaz apró betűkkel. A Fidesz viszont dátumban erős (nagy betű). Az MSZP, a Jobbik és az MDF viszont nem tartotta fontosnak a két információt.

De mit akarnak?

Nem jár elismerés a pártoknak azért sem, mert belpolitikai tartalommal próbálnak szavazatokat szerezni. S az is jól látszik, saját táboruk mozgósítása a legfőbb programpont, mintha inkább a jövő évi nagy dzsemburira hangolnának. (Folytatás a keretes írás után.)

AUSZRIA, AUSZTRIA, AUSZTRIA

Ausztiában gúnyrajz helyett csak tépik a plakátok

Hiába, konzervatív nép az osztrák, ezt mindig is tudtuk. A Magyarországon kampányidőszakban újra és újra divatba jövő elmés bajuszkák, szemüvegek, szóbuborékok és szimpla buzizás helyett náluk legfeljebb egy-egy részlet letépéséig terjed a plakát-vandalizmus. Most sincsen másként, az osztrák kampányplakátok java része még épségnek örvend.

Az SPÖ-ről már csak egy rózsaszín bugyi hiányzik

Az osztrák szocialisták egy vígjáték-borítóhoz illő alakzatba rendeződve álltak fel a fotózáshoz, ettől némileg feldereng emlékeinkben az Amerikai Pite-sorozat. Az összhatást fokozzák az idétlen vigyorok és a „főszereplő" piros, kerek szemüvege.
Szeretjük a vidámságot, SPÖ: 4/5

Osztrák választási plakátok

Az FPÖ leszámolna

Senkit sem lep meg, hogy a szabadságpárt ismét túláradó hiperaktivitásáról tesz bizonyságot. Képviseletet árulás helyett, június 7., a leszámolás napja - harsogják, hát lelkük rajta. Mi a tavalyi parlamenti választásos képek helyett azért új kampányfotóval rukkoltunk volna ki, ha már új választásról van szó. Az FPÖ plakátját több helyütt megszaggatták. Ezért sajnos csak 2/5-re értékeltük.

A Zöldek a forradalomra bazíroznak

Delacroix, A szabadság vezeti a népet című romantikus festménye jelent meg lelki szemeink előtt a zöldek plakátját vizslatva. A francia forradalmat megjelenítő, méltán híressé vált alkotáson a főszereplő melle kilóg a ruhából, a Zöldek szerencsére figyeltek, hogy ne történjék efféle ruházkodási malőr.
Zöldek: 3/5

BZÖ, a megvesztegethetetlen és ÖVP a semmilyen

Mindkét párt arra ügyelt, nehogy fogást találjon rajtuk a nép, annyira semmilyen plakáttal sikerült előrukkolniuk a 2009-es EP-választásra. Fogást mi sem találtunk, mindkettő: 2/5


Lássuk egyenként

A Fidesz belpolos üzenete világos, ELÉG! a szocialista országvezetésből (csak épp ez a választás nem erről szól). Rövid, tömör, velős, ahogy egy magyartanár tanítja a diákot, amikor a nyári élmények fogalmazásáról kell írni szeptember elsején, a becsöngetés után öt perccel. A diák ugyan nyűgnek érzi, de tudja, a kötelezőt hozni kell. 3/5Megtalálja a helyesítási hibát?
Megtalálja a helyesírási hibát?


Az MSZP ősz hajú középkorú, kék szeműje, akinek nem változott az értékrendje, mosolyogtató, az üzenet az elmúlt évek távlatában és intézkedési hullámában vérlázító. A retróra és a neonfényekre hajazó betűtípus sem megnyerő, ahogy az apró betűs Újult erővel szlogennek se nagyon hisz már senki: legalábbis a friss közvélemény kutatások ezt mutatják. 2/5Kicsik szembe egymással

Az MDF-es Habsburg György kefefrizurája Hajas Lászlóért, de ha nem is mester, minimum egy ügyes kezű fodrászért kiállt; az Új kiegyezés felhívás pedig az Osztrák-Magyar Monarchiáért? Kiegyezésről beszélni az EU választások kapcsán nagy baklövésnek tűnik. S már csak arra lennénk kíváncsiak, miért áll Habsburg mögött a háttérben valamennyi statiszta felemelt kézzel. Tornatanárosan fogalmazva: kezeket magas tartásba, négyütemű fekvőtámasz in-dul! 1/5A Jobbik két mondata közül a Magyarország a magyaroké egyértelműen szembe megy az MDF kiegyezésével, és az uniós értékek sem ezek. AZ ÚJ ERŐ viszont magabiztos szlogen, ahogy a három arc (és felsőtest) kiállása is karakánnak tűnik, még annak ellenére is, hogy Morvai nem tud mosolyogni. A trió feje fölötti fényes glória túlzás. 3/5Körútunk során az SZDSZ plakátja volt az egyetlen, amelyet átragasztva találtunk. A kirekesztés szót pedofilokra módosította a vicces kedvű gerilla. Az SZDSZ nyíltan szembe megy a szélsőjobboldali retorikával, a kirekesztés minden formája ellen kampányol, így nevezhetjük akár uniósnak. Az Egy vagy, de nem vagy egyedül szöveg leginkább a Diáksziget szebb napokat látott mondatára cseng: Te is más vagy, te sem vagy más. Kevés. 2/5

SZDSZ átragasztca
SZDSZ átragasztca - Fotók: Cseh Róbert


SZDSZ
SZDSZ


Ön mit gondol a plakátokról, írja meg!

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. adlerzsigabá 2009. május 30. 13:48
  „thurvj97 49#
  Őszintén mondom: megnevettetett!
  Idézet Öntől: "Az tény, hogy az mszp körül megalakulása óta van egyfajta bizonytalanság az értékek egyértelmű meghatározásában és azok képviseletében."
  EGYFAJTA (!?) BIZONYTALANSÁG (!?) külön-külön is nevetséges, hát még így, együtt! Csodás kontextus!
  Aztán: " ....a rendszerváltás óta folyik a dühödt kommunista ellenesség ma is a múlt örökségét kérik számon sokan a kormányon lévő párton."
  HAHÓ! Nem is volt rendszerváltás! Egyébként pedig nem attól a néhány ezer kommunistától kell számon kérni a múltat, akik ma a Munkáspártban vannak. A többiek a szellemi-erkölcsi-gazdasági múlt továbbhordozói, immár kapitalista gúnyába bújva. Ők az MSZP. Na, ezekre szavaz Ön.....
  A baloldali értékekről pedig nézze meg az MSZP reklámfilmjét, ahol a tagok (vezetők) fogalmazzák meg, hogy számukra mi a baloldaliság. Tragikomikum! Próbálkoznak, próbálkoznak, de akkora ökörségeket mondanak, hogy csak na!
  Itt látható: http://kepviselofunky.blog.hu/2009/03/20/azert_vagyok_baloldali_mert_ez_egy_ertekrend

  Túrabakancs, erikucca!
  Egyetértek!”
 • 56. AHA. 2009. május 30. 12:40
  „89 előtt azt sem tudtuk, hogy az Orbán a világon van.
  5 évvel ezelőtt azt sem tudtuk, hogy ez a bajnai a világon van!
  A JOBBIK-nak a Parlamentben a helyük!
  Azt majd megtudjuk, hogy mire lesznek képesek!”
 • 55. AHA. 2009. május 30. 12:36
  „Gondolom mert az elvtársaknak szúrja valami a szemét!”
 • 54. Phobos 2009. május 30. 10:56
  „AHA még az is ki lett moderálva hogy reklamáltál, hogy hogy miért moderálták ki...”
 • 53. Túrabakancs 2009. május 29. 23:02
  „A Jobbik még valóban nem egy teljesen kiforrott párt ami a programját és a párt tagjait illeti, de valahogy el kell kezdeni! A Fidesznek is volt
  anno mit tanulnia, sőt még most is van. Ha más nem azért kell a Jobbikra
  most szavazni, hogy a nyíltan magyarellenes SZDSZ-nek az orra alá borsot törjünk! A jövő évi választáskor pedig majd mérlegelni kell, hogy
  mekkora előnnyel tud nyeri a Fidesz. Ha a szocik kezdenének esetleg megerősödni, akkor mindenképpen a Fideszt kell előnyben részesíteni,
  nehogy kellemetlen meglepetés legyen a vége.”
 • 52. erikucca 2009. május 29. 20:44
  „Re 49
  Akkor visszakerdeznek, mi köze az MSZP-nek a baloldali beallitottsaghoz?!
  Az MSZP-SZDSZ a globalis töke magyarorszagi kepviselöi, akik prvatiazcio es a folyamatos eladositas folytan, minden nemzeti erteket es vagyont a nagytöke kezere jatszanak.Elöször kicsit tajekozodni kellene...szomoru, hogy meg mindig van aki nem latja a fatol az erdöt...”
 • 51. AHA. 2009. május 29. 13:53
  „<moderálva>”
 • 50. tibi-a 2009. május 29. 11:10
  „<moderálva>

  Egyébként egy normális párt van ma Magyarországon az a Jobbik!

  A többiekhez bizony törvénytelen dolgok fűződnek, vajon miért is ágálnak,-nyivákolnak a Jobbik ellen?
  Mert félnek, hogy kiderülnek a bűntények, amiket elkövettek.

  FÉLJENEK IS, VAN MIÉRT!”
 • 49. thurvj97 2009. május 29. 10:27
  „"aki a baloldali értékekre (bocsánat, maradt még olyan, széles-e hazában?) szavaztatna" írja a cikk írója. Persze nem kis alantas szándékkal.Mert, ha a kis firkászunk tisztába lenne a baloldali értékekkel, akkor ugye nem akarna eleve befolyásolni. Csak kérdezni szeretnék? Mi köze akár a fidesznek, akár a jobbiknak, kdnp-nek vagy az mdf-nek a társadalom legnagyobb rétegét alkotó munkássághoz? De ,írhattam volna a parasztságot is.Az tény, hogy az mszp körül megalakulása óta van egyfajta bizonytalanság az értékek egyértelmű meghatározásában és azok képviseletében.Miközben a rendszerváltás óta folyik a dühödt kommunista ellenesség ma is a múlt örökségét kérik számon sokan a kormányon lévő párton. Az is tény sajnos, hogy az elkövetett hibák kezelése is vontatottan halad . De attól létezik komoly politikai erőként a baloldal, melynek csak egyik képviselője a sokat szidott MSZP. Én mégis őket választom és rájuk szavazok.”
 • 48. Phobos 2009. május 29. 10:06
  „re: 45
  én már rájöttem, hogy nincs értelme itt veszekedni, mert úgy sem győzöl meg itt senkit, csak felidegesíti magát az ember. Az újság szégyenletes, de gondolom ők is a változás után a másik oldal hozzászólásait törlik majd :)
  ilyen az ember...meg akar élni :)”
 • 47. Primax 2009. május 29. 09:50
  „Phobos #44-nek :
  Osz´t mégis itt lebzselsz....”
 • 46. AHA. 2009. május 29. 09:38
  „<moderálva>”
 • 45. AHA. 2009. május 29. 09:37
  „<moderálva off>”
 • 44. Phobos 2009. május 29. 09:24
  „Hú.....de utálom ezt az újságot....”
 • 43. Phobos 2009. május 29. 08:41
  „Mindig osztja mindenütt az észt, ahelyett hogy dolgozna inkább.”
 • 42. Phobos 2009. május 29. 08:39
  „<moderálva off>”
 • 41. széchenyi12 2009. május 29. 00:57
  „<moderálva off>”
 • 40. load 2009. május 29. 00:23
  „37. RickCartman
  Lassan oda jutunk, hogy nem példálózhatunk a Balkánnal.
  A bulgárok megtanultak együtt élni a török kisebbséggel.
  A románok is kezdik belátni, hogy a magyarok és pártjaik stabilizációs tényező Romániában.
  Ukrajnában Romániában, Szerbiában a magyar pártok részei az ország politikai életének.
  Nálunk a nemzeti kisebbségek parlamenti képviselete a rendszerváltás óta megoldatlan.
  Tudom, az arányok mások, de talán azért volna indokolt némi nagyvonalúság.
  De nem.
  Gondolom, a történelmi sérelmek miatt, mert Trianont éppen ezen kisebbségek anyaországai ellenében voltunk kénytelenek elszenvedni.
  Nekik tartunk be itthon, mert az anyaországaik megleckéztetéséhez már gyengék vagyunk.
  Magyarország a magyaroké! Hirdeti egy Európai parlamenti választásra buzdító plakát.
  Feleslegesen, mert Magyarország másnak úgysem kell.
  Gazdasági problémáinkkal, szélsőségeinkkel, politikai instabilitásunkkal inkább púp vagyunk Európa hátán, amelynek integrálódni kellene, hogy versenyképes legyen az USA-val, Kínával, a Távol - kelettel szemben.
  Eközben mi arról vitatkozunk, hogy ki az igaz magyar.
  Ez a mi legnagyobb problémánk.”
 • 39. beleptem 2009. május 28. 21:07
  „Nem tudom, én voltam törököknél és volt csapvíz, itták is, mi is, de mivel más baktériumok vannak benne, amihez a magyar (kelet-közép európai) gyomor hozzászokott ezért elképzelhető, hogy nonstop székelés lesz belőle, már ha iszol belőle.
  Ciprus az ivóvizet sokszor -elsősorban a nyári hónapokban. Törökországtól kapja.

  Izraelben nagyon fejlett a mezőgazdaság, és a lehetőségekhez képest spórolnak a vízzel, pl. csöpögtetős öntözési rendszer.

  Jobbikot MSZP hívta életre, hogy bomlassza a jobboldalt, elsősorban a FIDESZT. Elképzelhető, hogy bekerülnek a Parlamentbe, aztán négy év után történelemmé válnak, mint a MIÉP.”
 • 38. Agent 2009. május 28. 19:46
  „Azért nem csak a két véglet van. A két féle tüntetéssel kapcsolatban csak annyit, hogy ha egy kalap alá vesszük őket akkor mindkettőt szét kellett volna verniük a rend éber őreinek.”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden tábort be kell jelenteni

Győr-Moson-Sopron - Változott a 6 és 18 év közöttiek táboroztatásának bejelentési, illetve… Tovább olvasom