Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Erdő Péter is részt vesz XXIII. János és II. János Pál szentté avatásán

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke is részt vesz XXIII. János és II. János Pál pápák szenttéavatási ceremóniáján vasárnap Rómában.

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke is részt vesz XXIII. János és II. János Pál pápák szenttéavatási ceremóniáján vasárnap Rómában - közölte az MKPK sajtószolgálata szerdán az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint részt vesz a szertartáson mások mellett Ternyák Csaba egri érsek, Spányi Antal székesfehérvári püspök és Palánki Ferenc egri segédpüspök. Az MTI információi alapján rajtuk kívül kiutazik Rómába a szertartásra Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi püspök, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Böcskei László nagyváradi püspök, Tamás József gyulafehérvári segédpüspök és mintegy ezer magyar zarándok.

Több ezer oldalas dokumentációja van mindkét szentté avatandó pápa ügyének, ugyanakkor egy átlagos szentté avatásnak nem feltétlenül tetemes a terjedelme. Mindkét pápa ügyének dokumentációja azért tartalmaz olyan sok adatot, mert "hihetetlenül szerteágazó volt a tevékenységük", és sok tanút hallgattak meg ügyükben - mondta Kovács Gergely okleveles posztulátor (szentté avatási ügyvivő) korábban az MTI-nek.

Kovács Gergely emlékeztetett arra: XXIII. János pápaságának jelentőségét leginkább az adja, hogy ő hívta össze a II. vatikáni zsinatot (1962-1965), és hiába volt mindössze öt évig a pápai trónon, korábbi egyházi működése meglehetősen gazdag. II. János Pál pápa pedig nagyon hosszú ideig volt a katolikus egyház vezetője, ami alatt több jelentős egyháztörténeti eseményt jegyeztek fel.

Az okleveles posztulátor szólt arról is, hogy XVI. Benedek pápa idején kezdődött az a gyakorlat, amely szerint a boldoggá avatásokat helyi szinten hirdetik ki, a szentté avatási ceremóniák helyszíne azonban Róma, mert mindkét pápa itt halálozott el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődtek az új Országgyűlés alakuló ülésének előkészületei

Előreláthatóan többek között szó lesz a parlament ülésezési rendjéről, a bizottsági struktúráról, a… Tovább olvasom