Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Emupárt nevelnek Újkéren

Immáron több mint fél évtizede emukat nevel az újkéri Tóth István. Mint mondja, a röpképtelen madarak megszokták az itteni éghajlatot, valamint az emberek közelségét.
Újkéren egy osztrák gazda szépen rendben tartott családi házának udvarán a tyúkok, kacsák, libák mellett szépen megfér az emupár. Már annak is kalandos története van, hogy miként is kerültek Újkérre az emuk. A házat évekkel ezelőtt vásárolta meg osztrák tulajdonosa, aki egy ausztráliai látogatása során szerette meg a nagytestű madarat. Rögtön hozatott is kettőt. Mivel azonban ritkán tartózkodik Magyarországon, a közelben lakó Tóth Istvánt bízta meg a porta rendben tartásával és az állatok gondozásával. – Az emu a déli féltekéről, Ausztráliából származik, éppen ezért az életritmusuk éppen fordított, mint a nálunk honos madaraké – kezd a mesélésbe Tóth István, aki több mint fél évtizede foglalkozik a két emu nevelésével. – Novembertől február végéig tojnak, ilyenkor óvatosnak és figyelmesnek kell lennünk, hiszen egy nagyobb hidegben hamar megfagy a tojás. Sajnos, volt már ilyen eset. Csak példaként, egy emutojás körülbelül tízszer nagyobb, mint a tyúké.
A röpképtelen madár húsa nagyon ízletes, ugyanakkor drága is: egy kilogramm 4–5 ezer forintba kerül. – Egy időben próbálkoztunk keltetéssel – folytatja Tóth István. – Ez azonban bonyolult és összetett, mert figyelni kell a kibújó fiókákra. Négy kicsit sikerült ugyan kikeltetnünk, de nem voltunk elég óvatosak, így elpusztultak, közvetlen azután, hogy kibújtak a tojásból. De nem adjuk fel, tanulmányozzuk a szakkönyveket és egyszer biztosan sikerül saját kicsiket nevelni.
– Az emuk a méretüknek megfelelően hatalmasat képesek rúgni – jegyzi meg a gazda. – A nálunk élők azonban már kiskoruktól fogva emberek között nőttek fel, illetve élnek, így bennünket már egyáltalán nem bántanak. A fogságban tartott példányok akár harmincöt évig is elélnek. A strucc után a második legnagyobb futómadár szinte minden magvat elfogyaszt, különleges igénye nincs.

Ebergőcön már nincsenek

Négy struccot tartott több mint öt éven át Ebergőcön az Ausztriában élő Ács János. Egy időben a pomogyi (Pamhagen) állatkerthez hasonló látványparkot szerettek volna itt létrehozni. Mára azonban a struccokat elvitték, éppúgy, mint a harkai telepről, ahol évekig „kísérleteztek” velük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom