Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Emmi: közvetlen állami fenntartásba kerülhet a Pető Intézet

Közvetlen állami fenntartásba kerülne a budapesti Pető Intézet egy, az emberi erőforrások minisztere által támogatott javaslat szerint, így működtetését a kormány garantálná - erről Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár beszélt csütörtökön egy müncheni világkongresszuson.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Maruzsa Zoltán a kongresszuson beszámolt arról, hogy mivel a Pető Intézet az elmúlt években súlyos anyagi helyzetbe került, Balog Zoltán miniszter az intézmény azonnali anyagi megsegítése mellett a fenntartható, stabil működtetés érdekében munkacsoport felállítását kezdeményezte.

A munkacsoport javaslatának első változata elkészült, s Balog Zoltán támogatásával hamarosan a kormány elé kerülhet.

A javaslat lényege, hogy az intézet az anyagi segítségnyújtáson túl közvetlen állami fenntartásba kerülne, így működtetését a kormány garantálná, köznevelési intézménye pedig gyakorlóiskolaként működhetne tovább. Ez a konstrukció hosszú távon stabilizálná az intézmény működését - olvasható a közleményben.

A helyettes államtitkár kiemelte: a magyar kormány szellemi hungarikumnak tekinti a Pető-módszert, és sokat tesz annak hazai és nemzetközi elterjesztéséért.

A Pető Egyesület által szervezett, 8. "Mozgás és Egyensúly" címmel megrendezett müncheni világkongresszus orvosi, oktatási és filozófiai szempontból keresi a választ arra, hogy milyen módon lehet integrálni, beilleszteni a fogyatékossággal élőket a társadalomba.

Az Index hírportál augusztus végén írt arról, hogy a mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete csődbe mehet.

Balog Zoltán szeptember 19-én jelentette be, hogy megduplázzák az intézetnek járó 105 millió forintos kiegészítő támogatást.

Olvasóink írták

  • 2. dödike 2013. október 11. 09:21
    „Ezt is úgy szétverik mint az oktatást meg a többit.Ahova a kormány keze beteszi a lábát ott kő kövön nem marad,de jönnek a csókosok.”
  • 1. öröksoproni 2013. október 10. 20:26
    „Na, végre megtudjuk, kinek kell egy igazgatói állás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyó-per - A vádiratban leírtakat támasztotta alá a HÉV utastájékoztató rendszere

A vádiratban leírtakat támasztotta alá a Kecskeméti Törvényszéken, a Hagyó Miklós egykori… Tovább olvasom