Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Elutasítva: nem lesz kedvezményes áfa az élelmiszereken

Egyik ellenzéki indítvány tárgysorozatba vételét sem támogatta a többség az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszék bizottságának hétfői ülésén. Elbukott az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfájáról és a benzint terhelő jövedéki adó csökkentéséről szóló fideszes javaslat. Nem kapnak plusztámogatást a fogyatékkal élők szervezetei, és egyelőre a tavaly novemberben megszavazott plafontörvényt sem módosítják.
Nem csoportosítanak át 60 milliót a kormányzati kommunikációból a fogyatékkal élőknek és a nagycsaládosoknak

A fideszes Hirt Ferenc és a KDNP-s Soltész Miklós az idei költségvetésről szóló törvény vonatkozó részeit javasolta módosítani. Valamivel több mint 60 millió forintot csoportosítottak volna át a Miniszterelnökség fejezetéből a Szociális és Munkaügyi Minisztérium fejezetébe. Az indoklás alapján a szerintük felesleges kormányzati kommunikációs kiadásokból juttattak volna pénzt fogyatékkal élők szervezeteinek, összesen hatnak, valamint a Nagycsaládosok Országos Egyesületének. Soltész Miklós szerint az összeg megegyezett volna az érintett szervezetek tavalyi támogatásával, amit az idei infláció mértékével korrigáltak volna még. A javaslatot azonban nem vette tárgysorozatba a bizottság.


Nem csökkentik az élelmiszerek áfáját és benzin jövedéki adóját

Hosszas, és néhol éles hangú vita előzte meg a Fidesz és a KDNP közös javaslatát, amely szerint az alapvető élelmiszerek áfáját 20-ról 5 százalékra csökkentették volna, a benzint terhelő jövedéki adó nagyságát pedig 87 forintra mérsékelték volna literenként. Ezzel havonta 4500 forinttal kevesebbet költött volna élelmiszerre egy átlagos család, egy tankolásnál pedig 1350 forintot spórolhatott volna meg a Fidesz számításai szerint. A Pénzügyminisztérium szakállamtitkára azzal érvelt, hogy idén 102, jövőre több mint 250 milliárd forint bevételtől esne el a költségvetés az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsával. A benzin esetében 50 milliárd forint körül mínuszt okozna a jövedéki adó mérséklése a tárca becslése szerint. A javaslatot végül nem vették tárgysorozatba.


Már tisztázták: sem a koktél, sem a fröccs nem új jövedéki termék

Nem kapott kellő támogatást Szatmáry Kristóf és Kovács Ferenc fideszes képviselők önálló indítványa sem, amelyben kezdeményezték jogszabályban tisztázását annak, hogy új jövedéki terméknek számít-e a koktél és a fröccs. A Pénzügyminisztérium szakállamtitkára szerint ezt a kérdést már tisztázták, egyik sem számít új jövedéki terméknek, és az erről szóló állásfoglalást nyilvánosságra hozta a vám- és pénzügyőrség.


Nem tárgyalnak a plafontörvény módosításáról sem

Plafontörvény kettőként emlegette Kóka János Fodor Gáborral közös javaslatát, amellyel a tavaly novemberben megszavazott plafontörvényt akarták volna módosítani. Az indoklás szerint azért, hogy tartani lehessen a költségvetés egyensúlyát, a Reformszövetség javaslataival összhangban. Az előterjesztésben 355 milliárd forintban határozták meg az idei kiadáscsökkentés mértékét. Megjelölték azt is, hogy 2010 és 2013 között a költségvetési kiadások nem haladhatják meg a GDP 48, 46, majd 44, végül 2013-ban a 42 százalékát. Ez sem kapott kellő támogatást.

Olvasóink írták

 • 9. AHA. 2009. március 18. 11:42
  „Ha kevesebb cég kényszerülne megszűnésre akkor a bevétel is növekedne, nem?
  Az áfát lehet emelni, csak az élelmiszerekéhez nem kellene nyúlni!”
 • 8. mindigatutit 2009. március 18. 11:26
  „nem tudom mit olyan qva nehéz felfogni,ha valmit csökkentünk ,akkor a másik oldalon növelni kell a bevételt?”
 • 7. AHA. 2009. március 18. 09:46
  „Hunicum 2009.03.18. 07:36

  Úgy bizony! Meg az adó és járulékcsökkentést!
  Ez mindenhol működik,csak nálunk nem! Mert ugye gyurcsány mindenkinél mindent jobban tud! Azért zárnak be sorra a gyárak! A magas járulékok miatt nem tudnak versenyképes árajánlatot adni a pályázatokra!”
 • 6. Hunicum 2009. március 18. 07:36
  „Ezt a populista kampányfogást alkalmazza az unio többsége!”
 • 5. F.L. 2009. március 18. 06:33
  „Primax, egyetértek veled, de "talán" érezhetőbb lett volna az árkompenzáció... :-)”
 • 4. Primax 2009. március 17. 19:46
  „Ugye nem gondolja azt senki sem, hogy egy - esetleges - ÁFA-csökkentés után a boltokban arányosan olcsóbbak lettek volna az élelmiszerek ?
  Populista kampányfogának viszont nem rossz...”
 • 3. Lobbo71 2009. március 17. 19:31
  „A Fidesz mindig nagyon jól tudja, hol kell adót csökkenteni meg pénzt adni az embereknek. Csak épp azt felejti el közölni, hogy miből... De ugye a populizmushoz ez nem is kell, csak a hülyeségek hajtogatása. Nyugodtan beállhatnak az MSZP mellé, egyik kutya, másik eb.”
 • 2. kiscsaj089 2009. március 17. 19:21
  „Szerintem érdemes végig hallgatni!
  http://video.google.com/videoplay?docid=-2042748610088709917”
 • 1. F.L. 2009. március 17. 19:12
  „Gy.k.: dögöljünk éhen?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kaposvár az ország egyik legolcsóbb városa

A közszolgáltatási díjak szempontjából Kaposvár az ország egyik legolcsóbb nagyvárosa - ez derült ki… Tovább olvasom