Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Elkelt a Postabank

A Postabank privatizációjából befolyó bevétel a jövő évi fejlesztések, mindenekelőtt az Európa-terv keretében meghirdetett autópálya-építési programnak lesz egyik forrása"

Mindezt  Medgyessy Péter miniszterelnök közölte közleményben, miután a Postabank privatizációs pályázat eredményének nyertesét László Csaba pénzügyminiszter csütörtökön kihirdette az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nél (ÁPV).

„A Postabank 99,965 százalékos részvénycsomagjáért folytatott verseny nyertese az Erste Bank der Österreichischen Sparkassen AG lett, a pénzintézet 101,298 milliárd forintos ajánlattal végzett az első helyen a Budapest Bank és a BA/CA előtt. A Budapest Bank Rt. 69,222 milliárd forintot ígért, a Bank Austria Creditanstalt AG (a magyarországi HVB Bank tulajdonosa) 85,1 milliárd forintot ajánlott a Postabank-részvényekért.

Bíznak a befektetők a magyar gazdaságban

A miniszterelnök szerint „a kormány gazdaságpolitikájának célja a hosszú távon is fenntartható gazdasági növekedés feltételeinek biztosítása. A várakozásokat felülmúló vételár azt jelzi, a befektetők bíznak a magyar gazdaság fejlődésében."
A pakettet a folyamatban lévő peres ügyek és a jövőbeni esetleges perfenyegetettség miatt állami garanciával értékesítik. Kisbenedek Péter, az Erste Bank Hungary Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Postabank nevet nem „dobják" el.
A vételárat a vevő két részletben fizeti ki: az Erste Bank a Postabank-részvények átvételéről szóló szerződés aláírásakor 10 százalékot utal át. A tranzakció lezárása 2003 végén várható, ekkor fizetik ki a második részletet.

A Postabankot, miután a bank Princz Gábor vezetése alatt az évek során a tőkéjét is meghaladó veszteségeket halmozott fel, 1998 decemberében konszolidálta a kormány, árfolyamértéken 152 milliárd forintos tőkeemeléssel. Az összes konszolidációs kiadás meghaladja a 200 milliárd forintot is.

Felülmúlta a várakozásokat

A nyertes által megajánlott ár felülmúlta a várakozásokat, miután megfigyelők – a kiszivárgott első fordulós vételárakra alapozva – korábban azt valószínűsítették, hogy a június végén 36,5 milliárd forintos saját tőkéjű hitelintézetért akár 80 milliárd forint is befolyhat az államkasszába.

A bankot az eredeti tervek szerint a konszolidációt követő két éven belül privatizálták volna. A korábbi privatizációs tanácsadó javaslata alapján nem nyilvános pályázatot írtak ki, hanem az OTP Bank Rt.-vel kezdtek kizárólagos tárgyalásokat. A vevőjelölt akkori piaci hírek szerint hivatalosan 25 milliárd forintot ajánlott a Postabankért, amit később informálisan 30 milliárdra emelt, a kormány azonban ezt kevésnek találta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szokatlan ablakformák

Gyakorlati hasznán túl az ablak az enteriőr egyik alapvető dekorációs eleme. Alakja, stílusa, mérete… Tovább olvasom