Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

EKF - Bajnai: a pécsi EKF-program a példamutatásról szól

A 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program a példamutatásról, Pécs nagy lehetőségéről és felelősségéről szól Bajnai Gordon kormányfő szerint, aki erről a rendezvénysorozat megnyitóját megelőző sajtótájékoztatón beszélt a baranyai megyeszékhelyén vasárnap.

"A program példát mutat abban, hogy az igazán lényeges dolgokban Magyarországon mindig össze tudunk fogni. Össze tudjuk hangolni az ügyeket kormány és város, közszféra és magánszféra, s különböző politikai nézetek között, mert vannak ügyek, melyek fontosabbak a részérdekeknél, ezek Magyarország fejlődéséről szólnak" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Hozzátette: Magyarországnak ebben az évben két fővárosa van, Budapest és Pécs. Ez nagy lehetőséget és felelősséget jelent. Lehetőséget, hogy a baranyai megyeszékhely felkerüljön és tartósan szerepeljen Európa kulturális térképén, hiszen az EKF beruházások között több is van, amely tudományos, vagy gazdaságfejlesztési értelemben kitörést jelenthet. A szervezőknek nagy a felelősségük is, mert egy évig Pécs lesz Magyarország kirakata, a látogatók a városon keresztül látják majd az országot.

Utalt arra: a programsorozat nagyságát jellemzi, hogy mintegy 350 rendezvényt foglal magába, azaz minden napra jut legalább egy, s mintegy 35 milliárd forintba kerülnek a városban folyó és a projekthez szorosan kötődő beruházások.

"A kormány jól döntött, amikor Pécset jelölte kulturális fővárosnak Magyarországról, bár rögös és viszontagságos út vezetett idáig, nagyon sok munka kellett hozzá" - mondta Bajnai Gordon. Hozzáfűzte: a megvalósításhoz szükség volt a pécsiek kitartására, elszántságára, Toller László és Tasnádi Péter, a város korábbi és Páva Zsolt jelenlegi polgármester munkájára, valamint a kormány támogatása, melyet az EKF-program a jövőben is élvezni fog.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter arról szólt, hogy Magyarország a pécsi EKF-programmal a legjobb arcát mutatja majd, amikor kulturális és tudományos értékeinek megismertetésére törekszik, és "leteheti névjegyét Európa asztalára". Emlékeztetett arra, ez az első alkalom, hogy magyar város kulturális főváros lehet, s hazai városnak 2016-ig ilyen lehetősége nem lesz.

"Pécs nagyszerű város, évezredes történelmében mindig azt bizonyította, hogy kultúrák találkozása. Sok nemzetiség és kultúra találkozik itt, Pécsett megfordulni öröm lesz idén" - jelentette ki.
A szakminiszter köszönetét fejezte ki a helyi civileknek, akiknek türelme, kitartása nélkül szerinte nem valósulhatott volna meg a program. Kiemelte azt is, hogy személy szerint az elmúlt öt évben három polgármesterrel és nyolc menedzsementtel dolgozott együtt az EKF-projekt előkészítésén, az együttműködés sikeres volt.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt hangsúlyozta, hogy Pécs erős és felkészülten várja a programsorozat indulását. Megjegyezte: a várost befogadó, szívélyes és jókedvű polgárok lakják, és ezt láthatják majd a látogatók is. Hangsúlyozta: Pécs méltó módon fogja képviselni a régiót, Magyarországot, a Déli Kulturális Övezetet, s a Balkánt is.

A politikus bejelentette, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra az EKF-megnyitóra eozin kulturális fővárosi láncot készített, amelyet minden évben az akkori kulturális főváros birtokolhatja.

Szalay Tamás, az EKF kulturális igazgatója megemlített néhány főbb programot, Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsment Központ ügyvezetője, továbbá Rubovszky Rita, a Hungarofest igazgatója pedig köszönetet mondott a projektek előkészítésében közreműködő hazai és külföldi személyeknek, szervezeteknek.

A sajtótájékoztatón elhangzott egyebek mellett az is, hogy a Magyar Posta az EKF-megnyitó alkalmából Pécsről egy 25 bélyeget tartalmazó blokkot bocsátott forgalomba.

Olvasóink írták

 • 1. szocdem 2010. január 11. 09:43
  „bla-bla-bla-bla-bla!

  Összefogunk összehangolunk..heheheh hazudik ez is, mert azt hiszi hogy jl áll nekei!
  Összefogtunk a minimálbér megállapításánal - OÉT- ahol a netto minimál kevesebbre jött ki mint a létminimum.
  Összefogtunk az EU szociális chartajának szegénység ellenes politikáról és lakhatásról szóló cikkeinek aláírására is. Vagy a belső gazdaság bővitésére, a vásárlóerő piacélénkitő övelésére, stb. MErt ez mind az ország és lakóinak legalapvetőbb érdeke volna.
  VAgy mégsem fogtunk össze ezek megvalósítására, maradt a neoliberális országrabló, fosztogató, népnyomorító paradigma??? Akkor mért hazudik ez a vigyorgó pojáca? Azt hiszi hogy mindenkinél okosabb és mondhat bármit??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amputálták Erőss Zsolt hegymászó jobb lábát térdtől lefelé

Amputálták a lavinabalesetet szenvedett Erőss Zsolt hegymászó jobb lábát térdtől lefelé. Erőss első… Tovább olvasom