Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Éjszaka a Parlamentben: nézzen szunyókáló képviselőket - fotók

Az Országgyűlés kedd hajnalban egyebek mellett elfogadta a 2012. évi költségvetést. A hosszúra nyúlt napot nem mindenki bírta frissen és üdén.
Az Országgyűlés kedd hajnalban elfogadta a 2012. évi költségvetést, amelyen még a hétfői ülésnapon is változtattak a képviselők a kormány kezdeményezésére. A büdzsé előző heti átírása után a végleges fő számok csak a határozathozatal előtti órákban alakultak ki, a parlament így 576,2 milliárd forintban állapította meg az ország jövő évi hiányát, míg a bevételi főösszeget 14.340,9 milliárd forintban, a kiadási főösszeget pedig 14.917,1 milliárd forintban határozta meg.

A képviselők 255 igen szavazattal, 48 nem ellenében döntöttek Magyarország új központi költségvetéséről. A javaslatot a kormánypárti képviselőkön kívül kizárólag a független Pősze Lajos támogatta, míg a hajnali 4 óra 15 perckor sorra kerülő szavazást kiváró szocialista, jobbikos és LMP-s politikusok ellene voksoltak. A Ház kérte a jogszabály sürgős kihirdetését.

Éjszaka a Parlamentben - nézzen szunyókáló képviselőket!

A költségvetési törvény 2012-re 4,2 százalékos éves inflációval számol, a hiány pedig GDP-arányosan a költségvetés újratervezése után is 2,5 százalék maradt, annak ellenére, hogy a kormány jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó becslése - a hétfőn beadott módosítások alapján - 0,5 százalékra mérséklődött. A kabinet 299,4 forintos euróárfolyammal számolta át a büdzsét.

Parlamenti igen az új köznevelési törvényre: minden iskola állami fenntartású lesz

Elfogadták az új köznevelési törvényt, amelynek értelmében minden iskola állami fenntartású lesz, az önkormányzatok működtetésre szerződhetnek vissza. A jogszabály három éves kortól teszi kötelezővé az óvodába járást, a tankötelezettség korhatárát ugyanakkor 18 évről tizenhatra csökkenti, emellett választható oktatási formaként meghatározza az egész napos iskola feltételeit is. A tanulók a jövőben csak ötven óra közösségi munka után vehetik kézhez érettségi bizonyítványukat.

A képviselők - éjjeli három óra előtt néhány perccel - név szerinti szavazáson 252 igen szavazattal, 62 nem ellenében hagyták jóvá a kormány, korábban több ponton módosított javaslatát. Az előterjesztésre nemet mondott Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke, szavazatát hangos taps fogadta az ellenzéki padsorokból.

A törvény rögzíti, az iskoláknak sokoldalúan és tárgyilagosan kell közvetíteniük az ismereteket, a vallási, világnézeti információkat, tiszteletben tartva a gyermek, a tanuló, a szülő és a pedagógus vallási, világnézeti meggyőződését. Lehetővé kell tenni továbbá, hogy a gyermek egyház által szervezett hit- és vallásoktatásban vehessen részt.

A jogszabály szerint a gyermekeknek, a pedagógusoknak és a szülőknek joga lesz az oktatási jogok biztosához fordulni.

Jövő februárban és júliusban is emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója

A korábban tervezettnél nagyobb mértékben, ráadásul május és november helyett már jövő februárban és júliusban nő a dohánytermékek jövedéki adója. A kormány húszmilliárd forint többletbevételt vár ettől.

A jövedékiadó-emelésről rendelkező zárószavazás előtti módosító javaslatot az alkotmányügyi bizottság még hétfőn a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvénymódosítások közé illesztette be, a Ház kormánypárti többsége pedig támogatta azt keddre virradó éjjel.

A most elfogadott változtatás szerint a cigarettát ezer darabonként 11.500 forint és a kiskereskedelmi eladási ár 30 százalékának megfelelő jövedéki adó terheli februártól. Júliusban pedig újabb emelés következik: ekkor a cigaretta jövedéki adója 11.900 forintra, illetve a kiskereskedelmi ár 31 százalékára nő.

Ugyanígy két lépésben emelkedik a szivar, a szivarka és a fogyasztási dohány jövedéki adója.

Átalakul a rokkantellátás rendszere

Elfogadta az Országgyűlés keddre virradó éjjel a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak átalakításáról szóló törvényt, amely rögzíti, hogy január 1-jétől rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék és átmeneti járadék nem állapítható meg.

A Ház 253 igen szavazattal, 67 nem ellenében fogadta el Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter javaslatát.

A megváltozott munkaképességű emberek két típusú ellátást kaphatnak ezután: rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást. Az előbbiben azok részesülhetnek - legfeljebb három évig -, akiknek a foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, illetve akik tartós foglalkozási rehabilitációt igényelnek. Az utóbbit pedig azok kaphatják, akiknek a rehabilitációja nem javasolt.

A következő évtől az lesz jogosult a megváltozott munkaképességűek ellátásaira, akinek az egészségi állapota 60 százalékos vagy annál kisebb mértékű.

Ingyenessé vált az első szakképesítés megszerzése

Az Országgyűlés keddre virradó éjjel megszavazta a szakképzésről szóló törvényt, amely egyebek mellett rögzíti, hogy az állam ingyenesen biztosítja az első, általa is elismert iskolai rendszerű szakképzés elvégzését.

A képviselők 239 igen szavazattal, 64 nem ellenében hagyta jóvá az új jogszabályt, amelytől a kormány azt reméli, hogy egy a nemzetgazdaság igényeinek kielégítésére alkalmas, rugalmas, a foglalkoztathatóságot ösztönző szakképzési rendszer alakul ki.

A törvény szerint a szakképzés szakközépiskolákban, szakiskolákban, állami felnőttképzési intézményekben, valamint felnőttképzésről szóló törvényben meghatározott, iskolarendszeren kívüli szakmai képzést folytató intézményekben zajlik. A szakképző iskola a szakképzési feladata hatékonyabb ellátása érdekében térségi integrált szakképző központ (tiszk) keretében működik.

A határozathozatalokat követően az elnöklő Lezsák Sándor lezárta a hétfői ülésnapot. A képviselők reggel 9 órakor folytatják munkájukat.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. pancser 2011. december 21. 17:46
  „Ezek a képek növelik a képviselő felelősségről alkotott pozitív véleményt, hiszen éjszaka is dolgoznak, sőt még álmukban is a hazát szolgálják. <moderálva> csak kipihenve tudtok csak komoly döntéseket hozni!”
 • 35. öröksoproni 2011. december 21. 17:15
  „Látszik, hogy nincsenek hozzászokva a munkához. Egy orvos órákon keresztül operál, néha egész nap nem jön ki a műtőből.”
 • 34. zsi-ci 2011. december 21. 13:26
  „és azt se felejtsük el,hogy a szavazások alkalmával is rendszerint elfogy az összes alkohol a parlamenti büféből!!! Csak a Jobbik frakció tagjainak tilos az alkohol fogyasztás a Parlamentben( ez saját frakció tiltás). Melyik munkahelyen lehet büntetlenül alkoholizálni??? Hogyan lehet fontos törvényeket hozni részegen???”
 • 33. poltergeist84 2011. december 21. 13:02
  „zsi-ci: gondolod, hogy ha a Jobbik kerülne hatalomra (rájuk szavaztam) nem ugyanezt csinálnák? Én is bőven jobbos gondolkodású vagyok, de szerintem nincs becsületes politikus. Ilyenkor jut eszembe a Legényanya c. film, melyben Rozi (Pogány Judit) mondja a parlamentben a szobroknak, hogy hiába ültették a legokosabbat a vezetői székbe, azonnal elbutult az is. Így szélsősként is azt gondolom, hogy a Jobbik is csak olyan, mint az ovis, aki nem kapott a sütiből, és most meg van sértődve. Ők is akarnak egy szeletet a PÉNZből, és erre a nemzetiesebb gondolkodású embereket használják fel. Nem mondom, hogy jól látom, de bizonyítékot nem tud felmutatni egyik se, akkor meg minek higyjek én bárkinek? Nekünk jobb egyiktől se lesz, ez tuti. El van ez már baltázva... :(”
 • 32. soproni 2011. december 21. 12:54
  „Álmukból felriadva persze,hogy mindenre igennel szavaznak :)”
 • 31. nakivagyokén 2011. december 21. 12:35
  „Szavazás előtt aludtak rá frissiben.”
 • 30. MSangel 2011. december 21. 12:07
  „Szégyen.. ez csak a mi országunkban történhet, hol máshol?! Mégis milyen döntés születik így, menjenek haza mindegy hol vannak ezek a semmirevalók. Ennyi fizetésért bárki bejárna egyet szundítani, nem?”
 • 29. embertelen 2011. december 21. 09:28
  „Ez a magyar parlament az idióták gyülekezete. Az hiszik, hogy ha éjjel is szavaznak, akkor jól végzik a munkájukat. Az igazság az, hogy teljesen mindegy, hogy mikor szavaznak, mert nem az a lényeg, hogy mikor szavaznak, hanem az, hogy amit megszavaznak, az nem jó a magyar nemzetnek.”
 • 28. zsi-ci 2011. december 21. 08:08
  „Szeretném jelezni,hogy nem mindegyik párt képviselői járnak aludni a Parlamentbe!!! A Jobbik frakció tagjai NEM aludni járnak be. Sajnos a hazai média nagy része ezt ,a fontos tényt nem közli,hanem egybemossa az összes pártot. Pedig van egy igazi Nemzeti párt is ott a sok kutyaütő között!!!”
 • 27. oPTiKa 2011. december 21. 08:07
  „Nézzétek a jó oldalát: Amíg alszanak, nem beszélnek hülyeségeket.”
 • 26. tradermike 2011. december 20. 23:55
  „Egy részük csukott szemmel is tudja hányas kérdésnél melyik gombot kell megnyomni, másik részük tudja, hogy tökéletesen felesleges egyáltalán a képviselői léte.”
 • 25. skorpio66 2011. december 20. 21:08
  „Lenne egy törvénymodositó javaslatom.
  Mondjuk tiz ember szavazata elég lehessen ahhoz hogy az országgyülési képviselőnek / persze ha nem alszik a munkehelyén, meg ha alszik is/ meg lehessen szüntetni a mandátumát ha nem végzi a munkáját.”
 • 24. Truder 2011. december 20. 20:46
  „Jobb lenne, ha nem félkómásan döntenének a sorsunkról. ..”
 • 23. nakivagyokén 2011. december 20. 20:06
  „Álmodik a nyomor!”
 • 22. pappe 2011. december 20. 20:00
  „19-hez: "Nem véletlen lett szinonima Magyarországon a politikus és a gazember szó!" Bizony, sok országban szinoníma eme két szó. Csak párat említek: Kolumbia, Paraguay, Szomália, Myanmar (ex-Burma), Jemen, stb.”
 • 21. Losba 2011. december 20. 19:06
  „..nem beszélve a kapott 13.-15. havikról, meg egyéb extra juttatásokról...
  ..jaj nagybetűvel kellett volna írnom az egészet:)”
 • 20. mazi 2011. december 20. 18:16
  „Álmosan az ország sorsa felett dönteni felelőtlenség! Ezt is vállalták azzal, hogy lesznek nehéz napok és a kiugróan magas bérezés mellett becsülettel eltudják látni feladatukat. Így hogy lehet döntéseket meghozni! Ők alszanak, de a nép ébren van!!!”
 • 19. juhi 2011. december 20. 16:09
  „Nem véletlen lett szinonima Magyarországon a politikus és a gazember szó!”
 • 18. engel 2011. december 20. 16:06
  „Hát igen ők ezért kapják, a fizetésüket ezért tart itt az ország ahol most van. köszönjük VIKTOTOR”
 • 17. Losba 2011. december 20. 15:55
  „..még kér a nép...”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggeszthetik a szocialista és a fideszes képviselő mentelmi jogát

A szocialista Juhász Ferenc és a fideszes Horváth Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését javasolja… Tovább olvasom