Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Egymásban már megbíznak a bankok

Magyarország - Tavaly ősszel a bankok nem bíztak egymásban, ezért nem volt elég forrásuk kölcsönöket nyújtani a cégeknek. Most hiába van pénzük, ha a vállalatok működése időközben jóval kockázatosabbá vált.

˝A válság tavaly őszi kirobbanása óta megfontoltabbak a bankok, visszafogottabban végzik hitelezési tevékenységüket. Mindezt azért teszik, mert – más cégektől eltérően – döntően nem a saját pénzüket, hanem a lakossági és a vállalati betétesektől összegyűjtött forrásokat kockáztatják˝ – nyilatkozta a Kisalföldnek Horváth Ákos, a magyarországi vállalatfinanszírozás egyik legmeghatározóbb bankja, az MKB Bank nyugati régiójának vállalati igazgatója.

A szakember szerint a nemzetközi pénzpiacok működése az elmúlt hónapokban helyreállt, a bankok újra hiteleznek egymásnak. Magyarország számára ez azért különösen fontos, mert az itt gyűjtött betétek csak a hitelezési szükséglet egy részét fedezik, a többi pénzt máshonnan – jellemzően a nemzetközi pénzpiacról és a nyugati anyabankoktól – kell előteremteni. ˝Ezek a források 2008 őszén jó néhány hónapra elapadtak, de mára visszatért a bizalom. Csakhogy a válság időközben átgyűrűzött a reálgazdaságba: megrendelésállományának zuhanása miatt sok cég komoly nehézségekkel küzd. A bankok most ott tartanak, hogy likviditásuk hiába állt helyre, a kockázatvállalási hajlandóságuk mérséklődött. Ez az oka a hitelezési kedv csökkenésének bizonyos szegmensekben, illetve a hitelezési feltételrendszer szigorításának˝ – fogalmazott Horváth Ákos.

A válság időközben átgyűrűzött a reálgazdaságba: megrendelés-
A válság időközben átgyűrűzött a reálgazdaságba: megrendelés-

A bankigazgató úgy véli, a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a válság lefolyása nem W, hanem U alakú lesz, azaz nem két, hanem csupán egy mélypontot kell átvészelni. A fellendülés minden bizonnyal valamikor 2009 vége és 2011 eleje között kezdődik el. Hozzátette: a magyar gazdaság együtt fog mozogni a kelet-közép-európai térséggel.

Horváth Ákos kifejtette: a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások számára egyáltalán nem mindegy, mikor indul meg felfelé a világ- és a hazai gazdaság. Akadnak közöttük olyanok, amelyek 2010 elejéig még talpon maradnak, de 2011-ig már nem. ˝A bankok bűnbakszerepbe kényszerültek tavaly ősszel, pedig a céljuk, hogy ha kell, szakmai tanácsadással, ha kell, pénzügyi segítséggel átlendítsék a cégeket a nehézségeken. Nem csak szlogen, hogy egy hajóban evezünk: a szerződésfelmondás és a biztosítékérvényesítés senkinek sem érdeke, és csak a legvégső eszköz lehet˝ – hangsúlyozta.

Olvasóink írták

 • 6. bugriskin 2009. július 06. 18:01
  „Az ő működési köreikbe nem is szerelnek kamerát a bűnüldözők! Azt hiszik csak az utcai zsebesek zsebelnek a bankok nem!”
 • 5. Reális 2009. július 06. 08:41
  „Csakhogy a bankok,multik és a parlamenti képviselők jól élnek!Rendben van a haza!”
 • 4. Primax 2009. július 04. 20:05
  „Allelúja Testvéreim !
  Tehát : minden rendben van.”
 • 3. -upho- 2009. július 04. 19:07
  „hello Akos :-)”
 • 2. Truder 2009. július 04. 14:18
  „"Egymásban már megbíznak a bankok
  Hozzászólok!" Micsoda szerencse!!!!Legalább valaki bízik bennük.”
 • 1. Reális 2009. július 04. 13:51
  „Az a lényeg,hogy a bankok jól vannak!Az állampolgár meg le van ejtve!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadni kezdtek a folyók

Győr-Moson-Sopron - Annyit javult az árvízhelyzet a megyében, hogy nincs már szükség a budapesti és… Tovább olvasom