Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Egyelőre önkéntesek maradnak

Nagylózson továbbra sem tettek le arról, hogy önkéntes köztestületté alakuljon át az önkéntes tűzoltó egyesület. Rövid távon azonban a szorító anyagi gondjaikra kell megoldást keresni.
Nehéz helyzetbe került a 118 éves nagylózsi önkéntes tűzoltó egyesület. Tavaly, bár több helyre is pályáztak, csupán 300 ezer forint támogatást kaptak, miközben a működési, fenntartási költségek folyamatosan nőnek. A két gépjárműfecskendőre, a műszaki mentőre és az egyéb felszerelésekre akkor is költeni kell, ha a szerben állnak.
A tagok azt mondják, térségünkben szükség lenne egy olyan közbeiktatott tűzoltóságra, ahonnan a riasztás után néhány perc alatt már az eset helyszínén lehetne a segítség.
Az alapgondolat úgy egy évtizede merült fel. Akkor Sopronhorpácson lett volna a köztestület. A helyzet azután változott meg, hogy Csepregen létrejött a tűzoltóság, így az a térség már ellátottnak számít.
– Tavaly beadtuk a kérvényünket, hogy önkéntes köztestületté válunk, azonban mire a szerződés megkötésére került a sor, úgy megváltoztak a feltételek, hogy azokat már nem vállalhattuk – mondja Marton Ferenc, a tűzoltó egyesület parancsnoka. – Amikor egy nyolctagú bizottság járt nálunk, felírta, milyen pótlásokra lesz szükség, a becsült költség 4 millió forint volt. Ígéretet kaptunk, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Központtól megkapjuk ezt az összeget. Kiderült: csupán 3,5 milliót kapnánk, de ebben már a tavaly decemberi működési költség is szerepel. Azaz 2,5 millió jött volna a 4 helyett. Ilyen körülmények között döntöttünk úgy, visszavonjuk a kérelmünket. A második pofont ezt követően kaptuk. A tűzoltószövetség elutasította a pályázatunkat. Most úgy néz ki, hogy veszélyben van a működésünk, ugyanis a kassza üres. A napokban megtartott összejövetelen a vezetőség elhatározta, újabb listát készítünk arról, hogy milyen felszerelések hiányoznak még, és mindez mennyibe kerül. Amint megvan ennek a fedezete és pótoltuk a hiányosságokat, ismételten beadjuk a jelentkezésünket.
Marton Ferenc próbaképpen előveszi a személyi hívóját és leadja a riasztást. Nem telik el három perc, és megjelenik hét önkéntes. A jelzés után öt–hat perccel már készen állnak a vonulásra. A parancsnok szerint ez is bizonyítja, hogy hatékonyan tudnák segíteni a hivatásosok munkáját, a tűzoltást és a kárenyhítést. (Tegyük hozzá, mindez szombaton történt, és csupán Nagylózsra igaz, ugyanis a többi településen jóval nagyobb a riasztási idő.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös európai harci alakulat

Közös európai harci alakulat felállításának tervében állapodtak meg szombaton a visegrádi országok… Tovább olvasom