Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Devizahitelek: elutasították a Cetelem keresetét, pert vesztett az UniCredit

A Cetelem keresetét teljes egészében elutasították másodfokon, az UniCredit három lízingcége pedig másodfokon is pert vesztett.
Az elsőfokú ítéletet részben megváltoztatva, teljes egészében elutasította a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Cetelem Bank Zrt. keresetét kedden.

Az elsőfokú bíróság szeptember 3-án kihirdetett nem jogerős ítéletében részben helyt adott a pénzintézet keresetének, mivel megállapítása szerint bizonyos időszakokban megfeleltek a tisztességesség törvényi kritériumainak a bank euróalapú személyi kölcsöneinek általános szerződési feltételei (ászf).

A másodfokú, jogerős határozat rövid indoklásában a bíró elmondta: a törvényi feltételeknek együttesen kellett maradéktalanul érvényesülniük a tisztességesség megállapításához. A pénzügyi intézmény ászf-jei nem felelnek meg elsődlegesen az átláthatóság követelményének, egyes elemeinél nem tudni, hogy miért, mikor, milyen mértékben kerülhet sor az egyoldalú szerződésmódosításra, ezért a bíróság teljes egészében elutasította a bank keresetét. A másodfokú bíróság megállapította: az első fokon eljáró törvényszék eleget tett indoklási kötelezettségének. Lényeges eljárási szabálysértést nem találtak – tette hozzá.

A bíró közölte azt is, hogy az elsőfokú bíróság elutasította a pénzintézet kérelmét, hogy az Alkotmánybírósághoz (Ab) és az Európai Unió Bíróságához forduljon, amelyet az ítélőtábla nem bírálhatott felül. A tanács elnöke elmondta: a másodfokú bíróság sem látott lehetőséget a tárgyalás felfüggesztésére, figyelemmel arra, hogy más ügyekben a bíróság az Ab-hoz fordult. A felfüggesztés törvényileg nem lehetséges, amíg le nem zárul jogerősen az Ab előtt folyamatban lévő eljárás – jegyezte meg a bíró.

Másodfokon is pert vesztett az UniCredit három lízingcégeA Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett ítéletében másodfokon elutasította az UniCredit Bank három leányvállalatának, az Ingatlanlízing Szolgáltató Zrt-nek, a Leasing Immo Truck Pénzügyi Szolgáltató Zrt-nek és a Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt-nek a magyar állam ellen a devizahitel-szerződések ügyében benyújtott keresetét.

A bíróság elutasította a felperes pénzintézetek azon kérelmét, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Unió Bíróságához, és az Ingatlanlízing Zrt-t 580 ezer forint, a másik két felperest 530 ezer-530 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte. Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Az eljáró tanács elnöke megjegyezte, a három ügy nagyfokú hasonlóságot mutatott egymással; mind a felperes, mind az alperes lényegében ugyanazokat az érveket sorakoztatta föl a három ügyben, ezért a bíróság indokolása sem tér el jelentősen a három ítéletben.

A bíróság az indokolásban kifejtette: azért nem tartotta szükségesnek, hogy az Európai Unió Bíróságához forduljon, mert a Kúria a Kásler ügyben - amikor kimondta, hogy az árfolyamrés tisztességtelen - már bevárta az EU-Bíróság álláspontját, és ez alapján hozta meg jogegységi döntését, amelyen a mostani per keretét adó - a devizahitel-szerződések egyes kérdéseiről szóló - törvény alapul.

Ami az ügy érdemi részét illeti, a bíróság hangsúlyozta: a perben egyetlen kérdést vizsgálhatott, szigorúan az említett törvény keretei között, mégpedig azt, hogy fennállt-e a tisztességtelenség a felperes devizahiteles szerződéseiben alkalmazott általános szerződési feltételeknél (ászf). A bíróság kiemelte: a törvényi szabályozás konjunktív, vagyis ha a jogszabályban meghatározott hét elvből csak az egyiket is sérti a pénzintézet által alkalmazott ászf, akkor szükségtelen a további vizsgálódás, fennáll a tisztességtelenség. Az Ítélőtábla ezért mellőzte ítéletében az elsőfokú ítéletnek azt a részét, amely egy elv megsértésének a megállapítása után további elvek sérelmét taglalja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar ügyekben ítélkezett a strasbourgi bíróság

Az egyiket Matúz Gábor, az MTV egykori műsorvezetője, egy másikat pedig Császy Zsolt, a Magyar… Tovább olvasom