Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Csernus doktor a munkahelyi stresszről és a válságról

Magyarország - Szinte mindenki érzi a bőrén, s egyre inkább a lelkén is gazdasági válságot. A munkahelyi stressz egyértelműen növekedett az utóbbi hónapokban, de vajon tudnak-e valami okosat lépni mind a munkavállalók, mind a munkaadók ilyenkor? Dr. Csernus Imre válaszol.


"A munkahelyi stressz kifejezetten a másoknak megfelelni vágyó emberek körében gyakori, különösen azoknál, akik önbizalomhiányban szenvednek.

"Jó leszek-e ebben a szituációban?"

Kétféle önbizalomról beszélhetünk. A racionális önbizalom abból alakul ki, hogy ki milyen iskolát végzett, milyen egyetemre, főiskolára, szakintézménybe járt. Ez a racionális önbizalom a hatékony életvezetéshez kevés.


A görcsös ember teljesítménye a gazdasági válság miatti új szituációban a félelem miatt csökken, romlik a munkája - véli Dr. Csernus Imre. Fotó: Délmagyar.hu.
A görcsös ember teljesítménye a gazdasági válság miatti új szituációban a félelem miatt csökken, romlik a munkája - véli Dr. Csernus Imre. Fotó: Délmagyar.hu.


Ugyanis a valódi önbizalmat legnagyobb részben a második típusú, nevezetesen az emocionális önbizalom adja. Ettől függ, hogy egy adott ember miként kezeli az érzelmi töltettel teli konfliktusokat.

Ha valakinek az érzelmi intelligenciája alulfejlett, és ezért a munkahelyen fellépő, jelentős érzelmi töltettel bíró kudarcokat vagy sikereket, konfliktusokat nem tudja kezelni, akkor mindenképpen kialakul a stressz és a feszültség.

Megjelennek az olyan gondolatok, hogy jó leszek-e ebben a szituációban, sikerül-e megoldani ezt a feladatot?" - kezdte a munkahelyi stressz kapcsán dr. Csernus Imre.

"A vezetők először ezektől a munkatársaktól válnak meg"

Ugyanez igaz a jelenlegi helyzetre is: a gazdasági válság alatt is azok feszültebbek, akiknek az érzelmi intelligenciájuk fejletlenebb.

"A gazdasági válság által kiváltott stressz esetében is az előbb említett, másoknak megfelelni vágyókról kell elsősorban beszélnünk. Közülük is azokról, akik merev személyiségszerkezettel rendelkeznek, azaz makacsok.

Ők azok, akik egy ilyen helyzetben elkezdenek félni, nem akarják az új helyzeteket, tartanak a változásoktól. A görcsös ember teljesítménye a gazdasági válság miatti új szituációban a félelem miatt csökken, romlik a munkája. Ebből egyenesen következik az, hogy a vezetők először ezektől a munkatársaktól válnak meg" - folytatta a közismert pszichiáter.

Amikor öngólt rúgnak a cégek 

A közelmúltban megjelenő publikációk szerint a gazdasági válság okozta vállalati problémákat sikeresen lehet kezelni különböző módszerekkel, így például a coaching szerepe felértékelődött.

A coaching nem más, mint egy adott helyzetre szabott mentális tréning, életvezetési tanácsok összessége, amely segíti a munkatársakat abban, hogy az egyes munkahelyi szituációkra minél sikeresebben válaszoljanak.

Dr. Csernus Imre ezzel kapcsolatban így vélekedett: "Az az igazság, hogy a válság idején a cégek nagy része pont ezeken a területeken eszközöl megszorításokat, leépítik a coaching- és tréningtevékenységet. Nem veszik észre, hogy ezzel éppen öngólt rúgnak.

"Akiknek sikerül megőrizni a minőségi munkatársakat"

A magyarok többségének nagyon alacsony a mentálhigiénés kultúrája, a legtöbb ember nincs kondicionálva. Egy ilyen válsághelyzetben is ennek megfelelően reagálnak. A coaching hiányában nem is törődnek a fejlesztésükkel, ráadásul elbocsátják az emberek zömét.

A sorozatos kirúgási hullám pedig azt eredményezi, hogy a válság utáni felszálló időszakban nem lesznek megfelelően felépített, erős csapatok. Ráadásul nem is tudnak majd hirtelen minőségi embereket felvenni, hiszen krízishelyzetben lehetetlen jól választani!

Úgy gondolom, hogy a válságnak azon cégek lesznek a nyertesei, akiknek sikerül megőrizni a minőségi munkatársakat, akik erős csapattal vágnak neki az új kihívásoknak."

"Egyszerűen hülyének titulálják"

Az egyértelműnek tűnik, hogy egy adott cégen belül a coachingról és az egyéb stresszkezelő tréningekről a vezetők döntenek. De vajon a dolgozó ebben a helyzetben tehet-e saját magáért bármit is önállóan?

"Magyarországon az a helyzet, hogy azt az embert, aki pszichológiai segítségért fordul, megbélyegzik. Egyszerűen hülyének titulálják. A stigmatizáció miatt pedig senki nem fordul szakemberhez.

Nyugat-Európában teljesen más a szocializáció, ott akkor is elmennek pszichológushoz az emberek, amikor még semmilyen baj nincs, csak azért, hogy felmérjék az állapotukat" – folytatta Dr. Csernus Imre.

"Felszínre kerülnek a párkapcsolati problémák is"

"Mivel pszichológushoz senki nem fordul, a válság miatt felgyorsulnak az önpusztító folyamatok. Ráadásul a pénzügyi nehézségek egy újabb ördögi körbe taszítják az embereket.

A konfliktuskerülők és alacsony önbizalommal rendelkezők korábban megszokták, hogy anyagi eszközökkel kompenzáljanak. Most azonban mivel kevesebbet keresnek, erre nincs lehetőség. A pénz csökkenésével például sokkal több időt töltenek a párjukkal és adott esetben felszínre kerülnek a párkapcsolati problémák is.

Az otthonnak hívott szituáció is abszolút egy negatív fogalommá lép elő. A munkahelyi feszültség, az otthoni stressz és a kompenzáció hiánya pedig komoly belső feszültségekhez, problémákhoz vezet, aminek a végén akár testi tünetek is jelentkezhetnek.

Az egyetlen helyes út a válságban 

Az orvos nem talál semmit a komoly testi problémáknál, mert azok szomatizáció miatt alakultak ki. Azt gondolom, hogy általánosan válság idején az egyetlen lehetőség a mentálhigiénés kultúra emelése, az érzelmi intelligencia fejlesztése" - zárta szavait Csernus doktor.
 

Cégek, figyelem: pályázati lehetőség!

A Szívbarát Munkahely pályázat éppen ezért pont azon a cégek nevezését várja, amelyek tesznek többek között a munkahelyi stressz csökkentéséért és motiválják dolgozóikat a kiegyensúlyozott életre.

Május 31-ig még bárki nevezheti munkahelyét: a megtisztelő cím mellett a legjobbak értékes nyereményeket is kapnak. Minden nevező garantált ajándéka A boldogság nyomában című film DVD-n.

Május 31-ig lehet még nevezni a Szívbarát Munkahely pályázatra, amelynek idén a a fő kommunikációs témája a munkahelyi stressz csökkentése. ami most a gazdasági válság közepette különösen aktuális kérdésnek számít. 
 


Olvasóink írták

 • 8. GROUCH 2009. május 21. 22:55
  „Nagyon igaz az a megállapítás, hogy egy elmegyógyász idővel maga is elmebeteggé válik. "Az érzelmi intelligencia fejlesztése"! Jobbulást kívánok Csernus Doktor Úr!”
 • 7. adlerzsigabá 2009. május 21. 22:09
  „Beszélgetős "Lagzi Lajcsi". Ugyanaz a réteg a vevője.”
 • 6. Ms.Wolf 2009. május 21. 13:18
  „Becsület! Teljesen egyet értek veled.
  Na, meg az az ember ne nézzen le senkit, aki a háborúban otthagyja családját, hazáját. Pepecsszájú, öntelt ( csak tudnám mire...) bökhendi, ennyi a véleményem róla- a műsorai, interjúi alapján.”
 • 5. obama 2009. május 21. 10:51
  „ja de nem artana a csernusnak is kezeltetni magat mint valamikor a kekesi dr.”
 • 4. SC24 2009. május 21. 09:13
  „Hát kivácsi leszek hány cégnek sikerül megőrizni a minőségi munkatársakat.”
 • 3. kanga64 2009. május 21. 08:23
  „Hát, igen, nem stresszelni, hülyének nézni kellene az embereket - amit a politikai "elit" még turbóz is -, hanem őszintén beszélni.”
 • 2. Becsület 2009. május 21. 07:29
  „Én azt vallom, hogy nem kell senkinek ,,elszállni" magával, mert mindenki egy lánc szem a hosszú láncon! Mindenkiben van jó és rossz tulajdonság is! Az a baj, hogy ha elvégez valaki egy iskolát, már azt gondolja, hogy az aki evvel az iskolai végzettséggel nem rendelkezik az nálad alacsonyabb értékű! Ígyx is viselkedik! Ha vezető beosztásba jut valaki, lenézi a beosztottat és uralkodni kíván a beosztottai felett! Ha nagy és szép lakása van valakinek lenézi a szomszédját! De ha ránéz a cipőjére, ott talál valamit! Erről elfelejtkeznek sokan! Véleményem: Tiszteljük egymást, ne akarjuk megváltani a világot, legyünk toleránsak és a békés egymás mellett élés szabályait tartsuk be! De sajnos az ember esendő, így kapzsi, intoleráns, erkölcstelen és csörtető! Tisztelet a kivételnek! Így egymás agyára megy. Ez pedig hosszútávon betegséget idéz elő!”
 • 1. LOLka 2009. május 21. 07:00
  „Ezt így ebben a formában én is eltudom mondani, nem kell hozzá bögredobáló dokinak lennem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyes, gyed: jövő héten dönthetnek a változásokról

A gyes-t az eddigi három év helyett két évig lehet majd kérni, az ikerterhesség esetében azonban nem csökkentik a juttatás folyósításának idejét. Tovább olvasom