Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Bokros szerint is kisebb lakásba lehet költözni

Igaza van Bajnai Gordonnak, hogy kisebb lakásba lehet költözni, ha valaki nem tudja fizetni az ingatlanadót - mondta Bokros Lajos, az MDF EP-listavezetője csütörtökön reggel a Magyar Televízióban.

"Ez igaz, még ha elnézést kért érte, akkor is igaz" - mondta Bokros Lajos arra a műsorvezetői felvetésre, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök korábban arról beszélt, ha valaki nem tudja fizetni az ingatlanadót, akkor el lehet költözni kisebb lakásba.

A politikus szerint vagyonadó helyett ingatlanadóra van szükség. Az ingatlanadó bevezetése azért fontos, mert a látható vagyont adóztatná meg. Olyan ingatlanadóra van szükség, amelyet a cégek, a jogi személyek is fizetnek, és érdemi bevételt jelent a költségvetés számára. Ez kiválthatja az iparűzési, az építmény- és a kommunális adót - mondta Bokros Lajos.

A miniszterelnök múlt héten, az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy véleménye szerint azoknál "valami probléma van", akik munkaképesek, de sokkal nagyobb ingatlanban laknak, mint amelyet fenn tudnak tartani. "Azt az ingatlant el lehet adni, lehet kisebbe menni, ha nem bírja fenntartani. Ez tudom, hogy keményen hangzik" - mondta a kormányfő.

Bajnai Gordon két nappal később elnézést kért a kijelentéséért.

Olvasóink írták

92 hozzászólás
 • 92. gjozsi88 2009. május 25. 19:34
  „Totya!
  Persze, hogy kibujnak, nem a párttársaim, mert nem vagyok elkötelezve senkinek, csak a kevesebb baromságot baloldalról hallani és álltalában a fésületlen ötleteik, amig a politikai kérdést nem csinálnak belőle, gazdasági szempontból értékelhetőbbek, addig mig a másik oldal megelégszik a populista ökörségekkel és azt mondja amit hallani szeretnél!
  Mit várunk, amikor a Gyurcsány előállt, hogy a képviselők tiszteletdíjját emeljük meg háromszor, abból adózzanak és ennyi( 400 ezerx3=1,2 millióx12= évi 14,4 millió, ez szűken adózva is kb 10 millió képviselőként)
  Kiállt a legnépszerübb párt okoskája és elmondta, hogy ilyen helyzetben mit képzel ez a Gyurcsány háromszorosára emelnbi a képviselői tiszteletdijjat!
  Eredmény: Gyurcsány ment, mint legnépszerütlenebb politikus! Ezek a képviselők meg évente jobbról- balról 20-24 millióba kerülnek fejenként!
  Ez a nép megérdemli, hogy hülyének nézzék!”
 • 91. load 2009. május 25. 11:24
  „83. pancser
  ,,A "load" féléknek írom, hogy újabb hazugságon kaptam a kormányt, meg a hazugsággépezetet történetesen az ATV-ét."

  Úgy kell neked, miért nézel párt TV-t!”
 • 90. load 2009. május 25. 11:23
  „82. Löw
  ,,Igen érdekes módon lehet így érvelni,load."
  Igen, de ez így igaz.
  Alapíts céget, fektess be, gazdálkodj, és ha adó megtakarítást akarsz, alapíts egy offshore céget is.
  Egyéb iránt óriási tévedésben vagy.
  Nem csak a politikusoknak vannak offshore cégeik.
  Helyesebben főleg nem nekik.”
 • 89. load 2009. május 25. 11:23
  „81. pancser
  ,,Mindenféle ingatlanadót, vagyonadót ellenzek, mint a legtöbben."
  Megértem.
  Te azok közé a kádári kisemberek közé tartozol, akik minden kötelezettséget elhárítanak, de semmilyen kedvezményről nem akarnak lemondani.
  Legyen ingyenes egészségügy, plusz nyugdíj, gázár támogatás, ingyenes oktatás, magas családi pótlék, de adózni, azt nem.

  ,,Miért menne a gazdaság a vagyon adóval előbbre? Ezt nem óhajtják megmagyarázni."
  A gazdasági szaklapokban számos elemzés szól erről. Ellene is, meg mellette is.
  Olvasd el őket és ezek alapján kialakíthatod a saját véleményedet, és nem kellene ilyen szamárságokat kérdezned, meg a párt-szóvivők lózungjaihoz igazodni!”
 • 88. load 2009. május 25. 11:22
  „79. Totya
  ,,Amikor kiderül, hogy nem sikerült ez a reform sem, ,,
  Már kiderült.
  A sávosság, meg a 30 milliós értékhatár már ezt mutatja.
  Az a változat, amelyet az MSZP-s képviselők hajlandók megszavazni a parlamentben, már egy olyan kiherélt változat lesz, amit bevezetni teljesen értelmetlen és felesleges.”
 • 87. load 2009. május 25. 11:22
  „77. Totya
  Látom, nem tudsz személyeskedés nélkül társalogni.
  Ez a legegyszerűbb gondolkodásmód. Beletenni a delikvenst egy általad kiválasztott skatulyába és fejére olvasni az összes bűnt, amely a politikai frusztráltságaid okozója.
  Hiedelmeid ellenére semmi közöm az MSZP-hez. Sem tagja, sem szavazója nem vagyok és nem is leszek.
  Engem a politika csak annyiban érdekel, amennyiben hatással van a gazdaságra.
  Párt TV-ket nem nézek, pártlapokat nem olvasok. Érdeklődésemet a Figyelő, a Napi Gazdaság, a Világgazdaság, Tőzsde Fórum és az internetes gazdasági portálok elégítik ki.
  A véleményem ezért tér el azokétól, akik pártlapokból merítik gazdasági ismereteiket és visszhangozzák a pártszóvivők ostobaságait.
  Hogy én kibe vagyok fülig szerelmes, az nem tartozik ide, de az biztos, hogy a szerelmem tárgya nem politikai párt. A személyeskedés nem erősíti az érveidet, sőt kénytelen vagyok arra gondolni, hogy te vagy egy bizonyos politikai párt irányába kritikátlanul és szemellenzősen elköteleződve.
  A gondolkodásod végletekig leegyszerűsítő. Az a - mindenki, aki a legkisebb dologban nem ért velem egyet, kommunista és MSZP bérenc - féle szemlélet egy nagy önbecsapás.
  Majd rájössz.
  Hát persze hogy volt pénz Orbán alatt az egészségügyre, ki is pótolták a betegek 50 milliárdnyi hálapénzzel, a MÁV vonalain TGV szuper expressz járt, a világ fiataljai meg kezüket-lábukat törték, hogy ingyenes magyar egyetemre járhassanak.
  Mielőtt kijelentenél valamit, vethetnél néha egy pillantást a statisztikai adatokra is.
  2002-ben ugyanis egyetlen maastrichti-kritériumot sem teljesítettünk.
  Az infláció 5,2% volt, az uniós átlag 1,9%
  Árfolyam stabilitásról sem beszélhettünk, mert a forint csúszó leértékelése 2001. november 1-ig érvényben volt.
  A költségvetési deficit 8,9% volt a 3% helyett, a jegybanki alapkamat pedig 9%. Ez utóbbi érték 2%-kal térhetett volna csak el a legalacsonyabb 3 inflációjú ország átlagos kamatszintjétől.
  Amit az általad preferált párt gazdasági programjáról írsz az egy rossz vicc.
  A ,,Korrupció drasztikus csökkentése". Erre szokták megkérdezni, hogy hány éves vagy királyfi?
  Meg azt, hogy korrupció az amiből engem kihagynak.
  Így aztán kormányzó pártok változhatnak, de a korrupció köszöni, jól megvan és meg is marad.
  A különbség csak annyi lesz, hogy a nagy fekete pénzes táskákkal mások fognak szaladgálni, nem a mostani kijáró emberek.
  Mit gondolsz, Morvai Krisztina miért igyekszik az Európa Parlamentbe?
  Biztosan nem azért, hogy ott valósítsa meg választóinak árpád sávos, turulmadaras, nagymagyarországos álmait, hanem az eurós illetményért, költségtérítésért és az uniós pénzekhez való közelebb férkőzésért és befolyásért.
  Meg tudom érteni. A családon belüli erőszakot elszenvedett nők jogi képviselete nem hozhat sokat a konyhára.
  Mindez természetesen csak egy prognózis a részemről, amit te pár szóval egy-kettőre visszautasítasz, de ajánlom, térjünk vissza erre a témára úgy 5 év múlva!
  Ha az autópálya építkezésből egyetlen fillér nem kerül pártokhoz, ha egyetlen megnyert pályázatból sem kell lecsorgatni a 20%-ot, mint ahogy az önkormányzatok építési tendereiből sem, akkor itt ezen nyilvánosság előtt elnézést kérek majd tőled és megkövetlek.”
 • 86. Totya 2009. május 25. 10:36
  „Gjocó: már le lett írva világosan mennyire jár jól az átlagember elvtársaid legújabb reformja után. Úgy, mint eddig. A drága jó elvtársaid továbbra is kibújnak az adózás alól, majd fizetnek azok, akiknél több család lakik egy nagy értékű ingatlanban. Szerencsére a közfelháborodás akkora lett az ingatlanadó kapcsán, hogy az átlagember valóban nem lesz sarcolva az általad oly nagyrabecsült globális kifosztóid jóvoltából, de ha a civil felháborodás nem lenne ekkora, akkor ti ezt a féle újabb bőrlehúzást is megmagyaráznátok. Januárban majd indulhat az osztogatósdi játék..........”
 • 85. gjozsi88 2009. május 23. 16:09
  „pancser!
  Ha eddig átlagjövedelmed volt és tisztességgel adóztál, akkor a tervek szerint kb 150-180 ezer marad évente a zsebedben az szja csökkentés után, ebből kellene a vagyonadóra 30 millás házra kb 100 ezret fizetni, a maradvány még mindig pozitív!
  Ha meg csaltad az adót, vagy alig járultál hozzá a közös költségekhez, akkor ily módon járulsz hozzá ahhoz, ami mindenkinek jár,(egészségügy, oktatás, közlekedés és egyébb támogatások)
  Tudom, nektek igaz magyaroknak a szemlélete, be semmit, de nekem minden jár!
  Fogjuk meg és vigyétek!
  Na ebből van elege azoknak akik eddig eltartották ezt a be nem fizető, de az állami gondoskodást elváró igaz magyarokból,mint te is vagy a jobbos szerencsétlenekkel együtt!”
 • 84. Reális 2009. május 22. 20:05
  „3x4 méteres cella pont jó lenne nekik!”
 • 83. pancser 2009. május 22. 18:21
  „A "load" féléknek írom, hogy újabb hazugságon kaptam a kormányt, meg a hazugsággépezetet történetesen az ATV-ét. Azt mondják az emberek 95%-át nem érinti a 30 millás határ. A családi házasok nagy veszélyben vannak és az nem csupán 5%. Kiváncsi lennék "load" büszke maszopos képére amikor vegzálja az APEH, hogy 25 millót ér a háza vagy 31-et! Aki nagyon gazdag az nem itt épít nyaralót, hanem pl: az Adrián ezután. GYF-nek nincs más lakása csak egy panel. Oszd meg és uralkodj, jól bevált bolsi módszer. Bezzeg vajon Bajnai mennyi adófizetés alól bújt ki, emlékszünk még a Fittelina kft ügyére. Akik Győr környékére költöztek, Újfaluba, Zámolyra, Újbarátra, készülhetnek a sarcra. Megkoplalták a házat a kertet? Most folytathatják az adóval növelt hiteleket. A lakótelepi sarki kocsmában időt mulatóknak ilyen gondjai nem lesznek, azok a jó állampolgárok, nem fognak ingatlanadó miatt szembe kerülni az APEH-al. Sőt kárörömmel nézhetik az igyekvő szomszédot, aki családját kimenekítette a betondzsugelből egészségesebb helyre!”
 • 82. Löw 2009. május 22. 17:34
  „Igen érdekes módon lehet így érvelni,load.
  ...Offshore céget alapítani nem bűncselelkmény. A Btk. és a Ptk. sem bünteti. Előtted is nyitva áll a lehetőség...
  Azért nem olyan vakok az emberek,hogy ne lássák, miként jutottak a lehetőséghez ezek a minden üzleti érzékkel megáldott vörös ingesek.
  Amíg az elmúlt időszakban (jó 50 év) a melós a munkával volt elfoglalva(hogy megéljen), addig ezek a húsos fazék körüli helyeket biztosították ki maguknak.
  Nekik még sorba se kellett állniuk vállalkozói hitelért. A lehetőséget+kiskapukat a jó ku..va anyukájuk/apukájuk biztosította számukra. Arról gondoskodtak,hogy még véletlenül se legyen Btk és Ptk. Paragrafus zavaruk. Aztán tettek még egy lapáttal rá: titkosították még az atyaúristen nevét is.
  Csak úgy mellékesen: ismerem a fajtájukat,mert volt velük gondom éppen elég.”
 • 81. pancser 2009. május 22. 14:34
  „Mindenféle ingatlanadót, vagyonadót ellenzek, mint a legtöbben. Természetesen az MSZP által fizetett béttollnokok nem, hiszen Júdás is megkapta a 30 ezüstöt. Az őket érintő vagyonadó miatt kárpótolva lesznek. Mindazonáltal maszopos szlogeneket rigmusokat írogatnak, ami úgy ostobaság a nép szempontjából ahogy van. Miért menne a gazdaság a vagyon adóval előbbre? Ezt nem óhajtják megmagyarázni. A tevékenységből származó bevételből igen, de abból is úgy, ha növekedés van. Azt csak a fizetett bértollnokok hiszik, hogy a Fidesznek nincsen gazdasági programja. Mindenki figyelmébe ajánlom, hogy a Fidesz kormányzása idején a GDP 52 %-a volt az adósság, mára az MSZP bűnszervezet ezt 80 % fölé tornászta. Úgyhogy kushadajtok bértollnokok, mint "load" 3/3 és társai!”
 • 80. Domestic 2009. május 22. 12:55
  „Köszi fiúk!
  ...és ezeket még mi szavaztuk meg magunknak?
  Gondold el mit szóljon ehhez az oroszlán, akinek csak 7 négyzetméteres a cellája? (az is mehet kisebbe...?)”
 • 79. Totya 2009. május 22. 10:16
  „Amikor kiderül, hogy nem sikerült ez a reform sem, akkor elmondják, hogy mert nem fizetett mindenki ingatlanadót. Ha meg a FIDESZ alatt jobbra fordul, az a mostani sikeres reformokból ered. Ebben volt igaza Fletónak, hogy mindent meg lehet magyarázni. Kérdés az, ki hiszi el és mennyi ész kell ahhoz, hogy ezeknek még higgyen valaki. Ezekből a Bokros féle mondatokból látszik az, hogy kit képviselnek: minket, vagy az ő-és a globális kifosztóik érdekeit.”
 • 78. girzelda 2009. május 22. 10:09
  „Hát, ennek az embernek sincs önkritikája az biztos!”
 • 77. Totya 2009. május 22. 09:54
  „Load, ha nem lennél fülig szerelmes az általad oly nagyra becsült elk*rókba, akkor könnyen kiszámolhatnád, hogy az általad említett középréteg nem az átlagos embert jelenti, hanem az átlagbéren élőt. Vagyis a legtöbben 100.000 ft-os nettót keresnek nem 122.000-et. De ha az általad említett átlagbért vesszük alapul, akkor is elmegy az üzemanyagtöbbletre és ÁFA-emelésekre a megmaradt plusz, nem beszélve, ha megszűnik a Cafeteria.
  AZ IMF hitelt nem számoltam a két és félszeres államadósság növekedésbe (8200 milliárdról 18.500 volt tavaly a év végén).
  A programok tekintetében ugyan ki látta elvtársaid programját (mondanak valamit, aztán vagy lesz belőle valami, vagy nem), és vajon mi valósult meg pl. a 2006-osból a ,,nagy adócsökkentés kormányától"?
  A jobb oldal alatt volt pénz erre az egészségügyre, MÁV-ra, ingyenes oktatásra, mióta ti vagytok pedig rekord elvonás és egyre csökkenő, gyatrább ellátás mellett a súlyosan növekvő adósságokkal. 2002-ben két kritériumot teljesítettünk, aztán folyamatosan egyet sem az Euro bevezetéshez, ma ott tartunk, hogy lassan teljesül megint egy, vagy kettő, de a céldátum már nincs is, hiszen a színvonalat kölcsönökből tartjuk.
  Korrupció drasztikus csökkentése, hazai vállalkozások támogatása, segílyekből élők szaporítása helyett a munka becsületének és értékének helyreállítása a tisztességes réteg gyerekvállalása mellett.”
 • 76. load 2009. május 22. 09:29
  „75. Totya 2009.05.22. 07:17
  Ha a személyeskedés és a jóslások helyett informálódnál, akkor már tudnod kellene, hogy:
  - Az ingatlanadó (vagyonadó) sávos lesz, vagyis a sávokon belüli rész adózik az adott kulccsal.
  - A bevallott jövedelemmel rendelkező középrétegek jobban járnak, mert az általuk fizetett vagyonadó kevesebb, mint a személyi jövedelemadó csökkenéséből adódó adómegtakarítás.
  - Az IMF hitel nem növelte az adósságszolgálatot, mert a hitel csak adósság törlesztésre fordítható. Amennyivel növeli az adósság állományt, ugyanannyival csökkenti is.
  Ezen kívül szeretném látni a ,,harmadik erő" gazdasági programját, azt, hogy mit kezdene a nyugdíjrendszerrel, az adórendszerrel, az eladósodott önkormányzatokkal, az egészségüggyel, a közalkalmazottakkal, oktatási rendszerrel, a lerohadt MÁV-val, úgy általában az egész trágyakupaccal, amit az MSZP-SZDSZ az ellenzék hathatós támogatásával volt szíves összelapátolni az elmúlt 7 évben. Ilyen terveket a ,,harmadik erő" honlapján sajnos nem találok, pedig igazából ezen a kérdések megoldásának sikeressége dönti el, hogy egy politikai erő milyen távra lesz képes berendezkedni a jövőben.
  Minden más csak propaganda és reklámszöveg, ahogy azt az utolsó mondatodban voltál szíves említeni.”
 • 75. Totya 2009. május 22. 07:17
  „Megjött a szavazóbázis? Fizessetek ti, ti szavaztatok ezekre, a ti erkölcsi színvonalatokon vannak! Eva, nem igazságosabb lenne 30 millió fölött csak a 30 millió fölötti rész után fizetni? Sőt, igazság szerint az adóelkerülőkkel kéne foglalkozniuk, és nem egy kalap alá venni mindenkit, aki tisztességgel leadózott és azt aki nem. Sokszorosan megbukott kormányotok még mindig a középréteget sarcolja, miközben van egy kb. egymilliós dologtalan réteg, és a korrupció is az egekben jár, az Uniós pénzeken meg nagyvállalatokat támogatnak, melyek összességében sokkal kevesebb embert alkalmaznak, mint a kisvállalkozások. Semmit nem képesek felmutatni az elmúlt 7 év után, csak a két és félszerezett államadósságot az IMF-hitellel, valamint a hiteltelen politikájukat, hogy bevezetik-eltörlik, bedobják a köztudatba, aztán mintha nem is ők találták volna ki. Jövőre már azt fogjátok szajkózni, hogy a FIDESZ akart ingatlanadót, és nem ti. Így aztán lehet vitázni, de minek? Lejár az időtök, és aztán ha a FIDESZ nem áll neki az igazi rendszerváltásnak, akkor eljön a harmadik erő ideje. Ez törvényszerű, és nem jóslat! Már nem fog működni a propagandátok sem, hiszen a valóság mindig egyre messzebb kerül a reklámszövegektől.”
 • 74. load 2009. május 22. 00:03
  „67. Muaddib
  Kedves Muaddib.
  Offshore céget alapítani nem bűncselelkmény.
  A Btk. és a Ptk. sem bünteti.
  Előtted is nyitva áll a lehetőség.
  Alapíts egy céget Magyarországon, meg egy másikat a Kajmán szigeteken!
  A magyar cég által megtermelt árut add el a kajmámi offshore cégednek önköltségi áron, de akár ár alatt is eldhatod. Az offshore céged eladja a vevődnek a kialkudott áron, így a nyereség az offshore cégednél jelentkezik, ami után ott fizetsz legfeljebb 1% adót.
  Ilyen egyszerű.
  No, mi tart vissza?”
 • 73. Eva- 2009. május 21. 23:41
  „58-hoz!

  Kívánok neked kedvező alternatívát:
  OV győzelem esetére
  a. minden földi jó---adósságból és további eleadósodásből--ha még adnak hitelt

  nem szociáldemokrata elven működő m,egszorító csomag fokozás

  (mellette közérzet javítónak néhány kirakatper.)--mert az ember "vérengző"-az el is tereli figyelmét más elemekről.

  Az a baj, hogy koherens a cselekvéssor: szociáldemokrata.

  (de gondoljátok meg: nem lesz közteherviselés---fizessenek a gazdagok szlogen alapján.
  Aztán elszaladnak az évek, meg az infláció és pillanatok alatt mindenki fizet adót.
  Nem lett volna jobb most 0.3-0.5 %-osan fizetni mindenkinek?
  Az tervezhető és kiszámítható lett volna.
  Akkor nem ordibálnának irigykedve arra a határérték körül birtoklók, akik éppen az adó alatti /feletti kategóriába kerültek
  És mi van, ha sikerül a felbecsül ingatlant pár millióval többért eladni--akkor az eladó pótlólag fizet vagyonadót?
  szóval inkább mindenki fizetett volna %-osan arányosan,”
92 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak még rosszabb lett...

Győr-Moson-Sopron - Tovább olvasom