Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Bokros Lajos levele Vonának: az Audi is szóba került

Bokros Lajos azt írta Vona Gábornak, a Jobbik szélsőséges politikája tönkreteszi, elárulja Magyarországot. Vona Gábor válaszolt.


Bokros Lajos levele Vona Gábornak


"Tisztelt Vona Gábor miniszterelnök-jelölt Úr! Engedje meg, hogy ezúton nyilvános vitára hívjam Önt. Adjon nekem másfél órát, hogy bebizonyíthassam, a Jobbik szélsőséges politikája tönkreteszi, elárulja Magyarországot.

Az Önök gondolatai és programpontjai – megvalósulásuk esetén – szegénységbe és szolgaságba taszítanák a magyar embereket. Adjon nekem másfél órát, hogy bebizonyítsam: az Ön által kínált politika nemzet –és társadalomellenes. A Jobbik nemzet –és társadalomellenes, amikor azt mondja, hogy nem kell visszafizetni az IMF hitelt, amely megmentette hazánkat az államcsődtől. Ön pontosan tudja, hogy a teljes magyar közszolgáltatást, a mentők munkába állását, a rendőrség finanszírozhatóságát, több tízezer ember lakáshitelét, több százezer ember munkahelyét veszélyeztetik az ilyen mondataikkal.

Önök nem a békét és a fejlődést, hanem a káoszt és a lecsúszást szolgálják. A Jobbik nemzet –és társadalomellenes, amikor nyilvánvaló képtelenségekkel hitegeti, szédíti az elkeseredett magyar embereket. Önök azzal kampányolnak, hogy el kell kergetni a multinacionális vállalatokat Magyarországról, és helyettük a magyar embereket kell helyzetbe hozni.

Miközben Önök is pontosan tudják, hogy milyen következményekkel járna, ha hazaküldenénk az ország legnagyobb adófizetőit, a multinacionális vállalatokat, például az Audit, a Siemens-t és mindazokat a cégeket, amelyek ötszörösére növelték a magyar exportot a rendszerváltás időszakához képest, és oroszlánrészt vállaltak a munkahelyteremtésben. Önök pontosan tudják, hogy Magyarország nemzeti jövedelme abban a pillanatban a felére csökkenne, a munkanélküliség a két és félszeresére növekedne, az adóbevételek pedig drasztikusan csökkennének, ami ismét felelevenítené az államcsőd veszélyét.

Ez az Önök politikája. Tisztelt Miniszterelnök-jelölt Úr! Meggyőződésem, hogy az Önök populista demagógiája tönkreteszi Magyarországot, ezért arra kérem, üljünk egy asztalhoz, hogy véleményünket egy kulturált vita keretében részletesen kifejthessük, ütköztessük – és ezáltal megváltoztathassuk. Egy demokratikus országban az állampolgárok megérdemlik, hogy korrekt és konkrét érveket és ellenérveket halljanak.

Válaszát várva tisztelettel: Bokros Lajos, a Magyar Demokrata Fórum miniszterelnök-jelöltje."

Vona Gábor válasza:

"Tisztelt Bokros Lajos Miniszterelnök-jelölt Úr!
A Jobbik programját, elképzeléseit ön nemzet- és társadalomellenesnek nevezi azon levelében, amelyben ma reggel engem vitára hívott. Az én álláspontom szerint viszont az a neoliberális társadalom- és gazdaságpolitika nemzet- és társadalomellenes, amelynek ön világszerte hírhedt élharcosa.

Az a politika, amely a profit, a nagytőke és a multinacionális mamutvállalatok oltárán képes feláldozni embereket, közösségeket, kultúrákat és értékeket, vagyis mindent. Egyfajta elégtételként élem meg, hogy az MDF, amely ideológiai vargabetűivel és a politikai hullák sorozatos feltámasztásával a magyar közélet legbizarrabb pártjává vált, oda jutott, hogy most már a korábban napi szinten szélsőségesezett Jobbik hátán felmászva kíván némi figyelemhez jutni. Az pedig külön megtiszteltetés nekem, hogy ön – akit a globális kapitalizmus egyik hazai helytartójának tartok – a Jobbikot tekinti céljai elérésében a legfőbb akadálynak. A választási esélyeket tekintve természetesen valódi ellenfeleimnek a Fidesz és az MSZP miniszterelnök-jelöltjeit tartom, de mivel mindig is a nyílt és korrekt vita híve voltam, így nagyon remélem, hogy mind önnel, mind Orbán Viktorral, mind Mesterházy Attilával lesz módom arra, hogy hazánk és nemzetünk ügyeit a nyilvánosság előtt megvitassuk.

Szeretném, ha az ország rettenetes gazdasági helyzetét, a mezőgazdaság, a közbiztonság, az államigazgatás elképesztő állapotait, a cigányprobléma fenyegető távlatait, valamint a – pont a neoliberális eszmeiség miatt – széthullott nemzettudat újjáépítésének lehetőségeit mind-mind górcső alá vennénk majd ezeken a beszélgetéseken. A vita időpontjául a kampánynak azon időszakát javaslom, amikor már kiderült, mely pártok tudták összegyűjteni az országos listaállításhoz szükséges ajánlószelvényeket anélkül, hogy csaláshoz folyamodtak volna, mint az sajnos az MDF-fel egy éve a ferencvárosi időközi választáson előfordult.

A kopogtatócédulák gyűjtéséhez több tisztességet, jó munkát és kitartást kívánok. Remélem, találkozunk tavasszal a miniszterelnök-jelöltek vitáján! Én ott leszek. Áldott karácsonyt és szebb jövőt kívánva: Vona Gábor a Jobbik kormányfőjelöltje."

Olvasóink írták

203 hozzászólás
 • 203. load 2009. december 28. 16:33
  „200. czindi
  A magyar munkaképes lakosság 57%- a dolgozik.
  43% nem. Ez 3 millió 400 ezer ember.
  Értem én a célzásodat, hogy ezek mind cigányok.
  De nem.
  A magyarországi cigányság számosságában nem éri el az egymilliót.
  Vajon ki lehet ez a 2 millió négyszázezer magyar?”
 • 202. gjozsi88 2009. december 26. 19:21
  „kolombela!
  A lakosság alig több, mint 10%-nak van megtakarítása!Általában néhány százezer forint, ezzel messze menni nem lehet!
  Persze olyan hülyék az emberek, vállalatok, hogy miközben a betét hoz ,most 6%-ot , inkább 20- nem ritkán 30-40%-ú THM -s hitelt vesz fel!Miközben egy vállalkozásban befektetett tőke forgási sebessége nagyobb, jobb hozamot hozhat !Arról nem beszélve, hogy a hitel fedezet, annak megtérítéséig a külföldi bank jelzáloga!
  Magyarországnak nincs belföldi tőkéje, ezt jobb, ha tudomásul veszed!
  Talán innen kellene újra értékelned "a belföldi tőkére épített" elméletet!
  Az általad javasolt út , már az elején megbukott!”
 • 201. kolombela 2009. december 26. 18:56
  „199. gjozsi88 2009.12.24. 08:48
  100 ezer Ft. is tőke, persze más kérdés, hogy mit lehet vele kezdeni. Az is vesz fel hitelt, aki rá sem szorúl, már csak azért is, mert így a saját tőkéjét meg tudja forgatni.”
 • 200. czindi 2009. december 26. 11:41
  „a 300 ft-okról: van egy népcsoport, aki évek óta nem csinál semmit, csak fölveszi a segélyt. nem fizet adót, eü-hozzájárulást, semmit. Csak követel, de azt nagyon. Ők azok, akik megtámadják a mentőt, nekiesnek és megverik az orvost, családostul-csapatostul járják a kórházakat és miattuk akarták a "mackókat" bevezetni. Nos legalább a 300 ft-os ( meg kórházi naponként a 600-at) ki kellett volna nekik fizetni. most ez sincs, az eü meg a padlón. A sok hülye meg tiltakozott ellene, mert politikai okok miatt az volt akkor a célszerű. ( normális embernek meg van eü-biztosítása, és az fizette ki a 3-il.600 ft-okat!)”
 • 199. gjozsi88 2009. december 24. 08:48
  „kolombela!
  Ha sok embernek van kisebb nagyobb tőkéje, akkor honnan jött össze az államadósság 38%-át kitévő lakossági hitelállomány és ugyanennyi vállalkozói hitel????
  Miért van az, hogy nincs magyar nagy befektető? Közbeszerzési pályázatokra szinte csak külföldi tulajdonú cégek jelentkeznek????
  Mondtam, nektek álmaitok vannak!!!!”
 • 198. load 2009. december 23. 22:55
  „195. czindi
  Nagyjából egyet lehet érteni azzal amit írtál.
  Egy kivétellel.
  A sorkatonaság eltörlését nem a Fidesz, hanem az Szdsz kezdeményezte.
  A 2006-os kampányuk erre épült.
  Még aláírás gyűjtést is szerveztek az érdekében.”
 • 197. kolombela 2009. december 23. 19:58
  „193. gjozsi88 2009.12.23. 16:30
  <moderálva>a hímnemű emlősöknek van. Tőkéje pedig nagyon sok embernek van, kinek kisebb kinek nagyobb. Gondoltam, hogy nem fogod érteni,ezért is írtam azt amit, legalább jót nevettem, köszönöm a kellemes perceket.”
 • 196. gjozsi88 2009. december 23. 17:19
  „czindi!
  Én azt gondolom, hogy a mindenkinek igaza van, egy kicsit a Vonának is, a Bokrosnak is kezdettel igazából az érdektelenséget sikerült elérned!
  loadnak igaza van, itt markáns vélemények ütköznek!
  A jobboldal markánsan érzelmek mentén, vélt, valós sérelmekre építve visszamutogatnak, miközben a legapróbb elörelépést nem hajlandók tudomásul venni! A velük ellenkezök a gazdasági racionalitáson, a világgazdaság müködési mechanizmusai, ahhoz integrálódó véleményt fogalmaznak meg!
  Ha vitából kivesszük az érzelmeket és a multat kiindulópontnak tekintenénk, arra keresnénk a megoldásokat eukonform módon, akkor láthatnánk, hogy a mérleg egyik oldalában belelapátoljuk a Vona javaslatait a jövöre nézve, messze nem képesek ellensúlyozni a Bokros által vázolt, realitásokon alapuló, kicsit fájdalmasabb , de szükségszerű javaslatokat!
  Az MDF ,mint elsö kormány a kártpótlással és az elkezdett privatizációval jelentősen megterhelte a szocializmustól még nem szabadult ,rogyadozó gazdaságot!
  A Bokros szinre hívása, annak ellenére, hogy őt a józan ész logikája szerint támogathatónak tartom, az MDF egy jelentös politikai életben maradási kisérlete, melyre jó okot ad, az MSZP-böl kiábrándult, de a józan logikát elváró hatalmas tömeg megmozgatásának lehetösége! Tekintettel arra, hogy az utóbbi szavazásokon az átlag szavazók nagyon kis száma jelent meg, tehát van tartalék! (kivétel: az akar ön fizetni 300 ft-ot cimű bohozat)”
 • 195. czindi 2009. december 23. 16:55
  „Hogy egynehány ember egymással van elfoglalva - persze ez is jó! - és velem nem törődik, az nyilván azt jelenti, hogy igazat ad nekem. Ennek örülök. ( vagy el sem olvassa a másik írását, csak azét,akivel vitatkozni akar? Mindegy. Kellemes Karácsonyt!”
 • 194. gjozsi88 2009. december 23. 16:39
  „jánosi!
  A külföldi multi, csak addig ad számunkra munkát, amig megéri neki!
  A magyar GDP nagy %-t a külföldi érdekeltségű cégek termelik meg!
  Ha nem éri meg neki, viszi tovább a munkát és ettöl még uralja a világpiacot! Nem attól, hogy a letelepedésért kap esetleg kedvezményt, mint ahogy induló magyar vállalkozás, normális üzleti tervre, kedvezményes hitelt! Hanem attól, hogy óriási töke áll a háta mögött és nem karton és raklapszám rendel árut, hanem vagonszámra! A mennyiségi rendelés jelentös árengedménnyel jár, melyet kis tételben vásárlók ellehetetlenítésére tudja felhasználni!
  A nagy hal megeszi a kishalat!!!!”
 • 193. gjozsi88 2009. december 23. 16:30
  „kolombela!
  Tudod milye van a magyaroknak?
  Álmai!
  Hitelre vettek mindent!
  Az államadósság 76%-a lakossági és vállalati hitel fele-fele arányban!!!!
  Az nem a magyaroké, az a külföldi bankoké!!!!!!”
 • 192. pancser 2009. december 23. 15:03
  „A multi nem akar egyszintre kerülni a magyar kisválalkozókkal, ezt én sem akarnám. Mert az a szint a bányászbéka feneke alatt van helyenkért. A magyar gazdaság ha virágzik ott mindenhol multikat kell keresni. Ha elüldöznék őket, mondjuk Vona Gábor és csapata, magukra vessenek, mert ezt az emberek többsége igen rossz néven venné. Több százezer ember maradna munka nélkül, a bevásárlóközpontok megszűnnének és jönnének a "jó" magyar munkaadók, sok-sok icike picike boltocska ahol egy igaz magyar boldogan turkálhatna 5 gatya között mint régen. Hogy mit tennének sokan ezért Vona Gáborral meg a gárdájával, ezt mindenkinek a fantáziájára bízom.”
 • 191. kolombela 2009. december 23. 14:02
  „183. gjozsi88 2009.12.22. 20:36
  Nana, a magyaroknak is van olyan "tökeereje" mint a nyugati multiknak.”
 • 190. jánosi 2009. december 23. 13:18
  „és ha a multik is úgy adóznának mint a magyar vállalkozók ? dehogy kell elüldözni őket !
  Egyenlően kell kezelni minden vállalkozást, akkor semmi probléma .............”
 • 189. pancser 2009. december 23. 10:05
  „Egy cseppet sem tartom elképzelhetőnek, hogy a multikat elüldözzék. Előbb fogják <moderálva> minthogy a bevásárló központok bezárjanak, az embereknek munkát adó Audi és más vállalkozások elmenjenek. Ahogy a karácsonyi bevásaárlások hömpölygő tömegét elnézem, itt akiknek nincsen helye, az a nacionaista rasszista kisebbség. Minden bajunkat beszámítva a tényleges vásárló erő többszöröse az akárcsak a 10 évvel ezelőttinek. A külföldi befektetők jóvoltából a szocializmus rettentő áruhiányát, az azt követő garázsboltok korszakát, az abdai bazársor fénykorát csak nagyon kevesen sírják vissza.”
 • 188. meir 2009. december 23. 06:15
  „Srangerlaszlo!!
  -es el is tudja on hinni azt a hulyeseget hogy az eluldozendo multik csak ugy onkent es dalolva hagyjak magukat eluzni?? vagy azt hogy ures zsebbel mennek el "HA" mennek??gondolom mindegyik viszi a vagyonat amit ott befektetett!!
  mive valik az az orszag ugy??? mibol is allna talpra?? milyen kolcsonokbol ezuttal??es ki ill. kik reszerol??”
 • 187. pancser 2009. december 22. 23:39
  „"sragnerlaszlo", "load", bizony így van ez.”
 • 186. load 2009. december 22. 23:02
  „182. sragnerlaszlo
  Az ide írogatók csak kevéssé cizellálják a mondanivalójukat.
  Az a mondat, amely ilyen formában jelenik meg: ,,társadalmunk zaklatott állapotának, a megosztottságnak, az össznépi sértődöttségnek és "majd-én-megmondom-mi-a-frankó" öntudatnak "gazdag" szövegtanulmánya kerekedik ki egy ilyen csekély jelentőségű hír kapcsán is."
  vagy: ,,A demokrácia tanulásában előbbre tartóknak javaslom, hogy társadalmi tünetegyüttes demonstrációjaként, indulatok nélkül olvassák a hozzászólásokat!" - az itt véleményt nyilvánítóknak nagyon keveset mond.
  A többség számára értelmezhetetlen.
  Ha itt akarsz véleményt formálni - ami talán nem reménytelen - akkor törekedned kell a tőmondatok, vagy legalább az egyszerű bővített mondatok használatára.
  Nem tudsz vitázni azzal, aki nem ért meg.
  Ez nem a blogok fennkölt világa.
  Itt adok-kapok van, és csak nagyon ritka, hogy egy polémia vége a ,,no akkor hagyjuk abba".
  Ebből arra következtethetsz, hogy az érvek a túloldalon elfogytak és talán győztél.
  Beismerés sehol.
  Az elégtétel az, hogy - úgy gondolod - talán megértettek.”
 • 185. pancser 2009. december 22. 22:33
  „Izraeli diktatúra MO-n. Ez kapitális baromság, kb. akkora mintha valaki azt állítja Jézus magyar volt. Az kormányozza az országot akit a többség választott. Ennyi van és nem több. "Túrabakancs" veszi magának a bátorságot, izraeli diktatúrát emleget. Rosszul aludt mert megfeküdte a gyomrát az ősmagyar versenyteve pörköltje, ilyenkor az ember ökörségeket álmodik. Ébredj már fel!”
 • 184. Patriot 2009. december 22. 20:43
  „sragnerlaszlo! Ámen,Ámen,Ámen.......

  Igazán felemelő érzés volt olvasni ezt a csokorba gyűjtött közhelyet. Bátor állásfoglalás volt,ezért semelyik oldal nem sértődhet meg.”
203 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfagyott egy férfi Szekszárdon

Megfagyott egy ember Szekszárdon, az 54 éves férfi az idei tél hideg éjszakáinak első áldozata Tolna… Tovább olvasom