Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Belvíz: másodfokú a készültség

Az elmúlt napokban hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt hétfő reggel másodfokúra emelték a belvízvédelmi készültséget a Kis-Balaton térségében - közölte a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Kis-Balaton Üzemmérnökségének vezetője az MTI-vel.

Laki István elmondta: arra még nem volt példa, hogy ilyen gyors ütemben, mindössze egy nap alatt másodfokúra kelljen emelni a védekezési fokozatot, de rövid idő alatt már mintegy 500 hektárt öntött el a belvíz. A rekordmennyiségű eső szántókat, legelőket, erdőterületeket öntött el, a víz a Somogy megyei Sávoly és Főnyed térségében a Budapest-Nagykanizsa vasútvonal töltését is veszélyezteti.

A Zala és Somogy megyei területeket érintő belvíz négy helyszínen okoz gondokat. A Zala folyó jobb partján, zalaapáti térségében szántóföldeket öntött el, a bal parti részen, Zalavár és Sármellék közelében erdők kerültek víz alá.

Keszthely és Hévíz térségében már három szivattyútelep dolgozik, mert erdőkben, legelőkön áll a víz. Itt azért van szükség gyors intézkedésre, mert ahogy újból melegszik majd az idő, a pangó víz a Kis-Balaton vízminőségének romlásához, akár halpusztuláshoz vezethet - magyarázta az üzemmérnökség vezetője.

A Kis-Balaton déli területein, Sávoly, Főnyed és Vörs közelében a vasútvonal került veszélybe. Itt a nagy mennyiségű belvíz szivattyúzásával próbálják megakadályozni, hogy a töltés átázzon és ezáltal veszélybe kerüljön a vasúti közlekedés.

Laki István kifejtette: az elmúlt években sokszor volt szükség belvízi védekezésre a Kis-Balaton térségében, de ilyen hirtelen, ennyire sok csapadék még nem hullott a térségben. Minden szivattyút üzembe állítottak, de akkora mennyiségű a víz, hogy nem kizárt, rövid időn belül harmadfokúra kell emelniük a készültséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezrek áram nélkül szombat óta

Az E.ON szombat este óta megerősített szolgálatban, folyamatosan javítja a hibákat. Tovább olvasom