Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 0°C | 7°C Még több cikk.

Belvíz - Közmunkások segítik majd a védekezést a Közép-Dunántúlon

Közmunkások segítik majd a védekezést a belvízzel elöntött területeken, s végzik el a megelőzést és védekezést szolgáló munkákat a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság három megyét magába foglaló működési területén - mondta el az igazgatóság vezetője szerdán Cecén.

A programban 257 közmunkást alkalmaznak, ők nemcsak az állami, hanem a társulati és az önkormányzati kezelésű vízfolyásoknál is segédkeznek majd. Felvételük várhatóan a hónap közepén kezdődik meg az önkormányzatok javaslatait figyelembe véve - tette hozzá Csonki István azon a sajtótájékoztatón, amelyet a terület legnagyobb vízfolyása, a Bakonyból és a Velencei-tóból, valamint a fehérvárcsurgói tározóból érkező vizeket befogadó Nádor-csatorna és a belvízzel borított földek mellett tartott.

Mint mondta, az önkormányzatoknak nem kell hozzájárulniuk a közmunkások foglalkoztatásának költségeihez, azok tíz százalékát a vízügyi igazgatóságok, a többit az állami költségvetés finanszírozza.

A térség belvízgondjainak megoldására már hat évvel ezelőtt elkészült egy komplex táj- és vízrendezési terv. Az akkori elgondolás a Nádor-csatorna teljes szakaszának, valamint száz kilométernyi vízelvezető ároknak a rendezését, a fehérvárcsurgói tározó kapacitásának bővítését, Soponyán, Sárszentmihályon, valamint Berhida-Csór térségében pedig új tározó építését tartalmazta. Ez forrás hiányában nem valósult meg, az idén is csupán a Malom-csatorna rendezéséhez tudnak hozzálátni - mondta Csonki István.

Tájékoztatása szerint a megelőzés érdekében első lépésként a vízelvezető árkokat kellene rendbe tenni, vissza kellene állítani a termőföldeken a táblaközi árkokat, tározókat kellene építeni, illetve folytatni a fehérvárcsurgói tározó bővítését.

Dorkota Lajos, a Fejér megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízott szerint a kormány által a bel- és árvízi munkákkal kapcsolatos megelőzésre elkülönített pénz elosztásáról "szigorúan szakmai alapon" még januárban megszületik a döntés.

Fejér megyében mintegy száz négyzetkilométernyi területet borít a belvíz. A legsúlyosabb a helyzet a Nádor-csatorna melletti területeken, a Mezőföld déli részén, ahol a víz alatt levő földeken már az őszi mezőgazdasági munkákat sem tudták elvégezni a gazdák - hívta fel a figyelmet Varga Gábor (Fidesz), a terület országgyűlési képviselője.

Olvasóink írták

 • 1. stewe7109 2011. január 13. 08:13
  „"....vissza kellene állítani a termőföldeken a táblaközi árkokat"
  Rájött! Nem véletlenül voltak azok ott. Meg nem véletlenül volt mindenki felelős a telke előtti árok tisztaságáért!
  Na, akkor most neki lehet ugrani a szájtépés helyett, vagy nagyon rá fognak ....fázni.
  Persze az most óriási ötletnek tűnik, hogy közmunkával akarja helyreállítani amit a sok barom elcseszett, de ki volt aki hagyta?
  Ezért régen akasztottak....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a Sajó térségében

A kormány szerdai ülésén veszélyhelyzetet hirdetett az árvízi helyzet miatt Sajóecseg, Felsőzsolca… Tovább olvasom