Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Befejeződött az első Wood Fesztivál Csongrádon

Befejeződött az első Wood Fesztivál a Csongrádi Művésztelepen. Vasárnap este a résztvevő egyetemisták az utolsó simításokat végezték alkotásaikon, amelyeket hat nap alatt készítettek el egy-egy kilométernyi fenyőlécből.

A képzőművészeti alkotótábor megrendezésének ötletét egy tavalyi, hasonló dániai rendezvény adta, amely idén pénzhiány miatt elmaradt - mondta Bakos Maxim szervező, a Mome Line Non-Profit Kft. vezetője.

A kedden kezdődött alkotótáborban négy csapatvezető - Huszár András, Losonczi Áron, Pozsár Péter és Szőke Gábor Miklós - irányításával összesen húsz hallgató vett részt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetéből, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről (MOME).

Az első két nap az alkotások megtervezésével telt, ezt a munkát nehezítette, hogy az elkészülő műveknek - a szállíthatóság érdekében - a csomópontoknál összecsukhatónak vagy szétszerelhetőnek kell lenniük. Ezt követte a kivitelezés fáradtságos időszaka. Ekkor jelentkezett is némi nézeteltérés a vegyesen mérnök- és képzőművész hallgatókból álló csapatok tagjai között. A mérnökök a gyakran hosszas számítógépes munka során elkészült tervek pontos végrehajtására törekedtek, a művészek inkább szemmértékükben bíztak - mesélte Bakos Maxim.

A Pozsár Péter vezette csapat egy, a barlang és a fészek típusú lakás koncepcióját szemléltető installációt készített. A Huszár András irányított társaság az alkotótábor legbonyolultabb alkotásának kivitelezésébe fogott bele. Kejfeljancsijukba oldalára fektetett állapotban belemászhatnak a nézők, és az az aljában elhelyezett súlynak köszönhetően a talpára áll.

Szőke Gábor Miklós csapata egy fáról legelő dinoszaurusz szobrát készítette el. Losonczi Áronék három kompozíciót is létrehoztak. Az egyik Pataki Attila síkba visszahajtható installációja, a másik egy statikai kísérlet, amely azt szemlélteti, mekkora minimális támaszték szükséges egy égbenyúló léc megtartásához, a harmadik pedig egy terhelési kísérlet lett.

Az elkészült alkotások szeptember végéig a Csongrádi Művésztelepen láthatók, majd a művek egy részét október elején a fővárosi Design Héten, illetve egy budapesti faipari szakkiállításon mutatják be.
Bakos Maxim közölte, hogy a sikeren felbuzdulva a Wood Fesztivált jövőre is szeretnék megrendezni, elképzelhető, hogy a dániai szervezőkkel összefogva már nemzetközi eseményként. A rendezvényt a tervek szerint fotó-, videó- és animációs workshop is kiegészítené.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak egy ifjúsági szálláson a fővárosban

Egy nő holttestére találtak vasárnap a fővárosban, egy VII. kerületi, Hársfa utcai ifjúsági… Tovább olvasom