Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Balaton: húsz emberen segített már idén a sürgősségi mentőhajó

Eddig húsz esetben bizonyította a balatoni sürgősségi mentőhajó, milyen nagy szükség van rá, más hajóval nem sikerült volna segíteni a bajbajutottakon - közölte a vízimentők szakszolgálata és a mentő egyesület pénteken Csopakon.
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ)és a Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesület (MMME) közös sajtótájékoztatóján a két szervezet sürgette a vízi mentés sürgősségi betegellátása törvényi hátterének megteremtését.

Az érvényben lévő mentési rendeletben nem szerepel a mentőhajó fogalma, ez évek óta gátolja "a vízi mentés finanszírozásában uralkodó áldatlan állapotok" felszámolását - mondta Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke.

A Balatonon a VMSZ működteti a sürgősségi esetkocsik mintájára minden szükséges orvosi műszerrel és eszközzel felszerelt Rupert sürgősségi mentőhajót - idén június 13-tól szeptember 5-ig -, amelyhez az MMME adja a mentőorvosból, mentőtisztből, illetve mentőszakápolóból álló személyzetet. A Rupert a mentőhelikopternél is öt perccel előbb ér átlagosan a part menti helyszínekre, a vízben történt a súlyos baleseteknél pedig nélkülözhetetlen.

Tóth Attila, az MMME elnöke is arról beszélt, hogy jelentős változást hozott a balatoni vízi mentésben a sürgősségi mentőhajó működtetése.

Gyorsaságának, szakszemélyzetének és felszereltségének köszönhetően a hajó egyebek között két sikeres újraélesztésben is közreműködött ezen a nyáron.

Az európai norma szerint 15 percen belül orvosi segítséget kell kapnia a bajbajutottaknak, és ha a mentésre joga van ingyenesen minden magyar állampolgárnak, akkor ennek igaznak kell lennie a vízen is - hangsúlyozta Tóth Attila. Egyetértett Bagyó Sándorral abban, hogy az ehhez szükséges feltételek megteremtéséhez sürgősen módosítani kell a mentési rendeletet. A szakember szerint a jövőben több ilyen mentőhajóra lenne szükség az ország vizein. Fontos lenne a vízi mentés országos szintű, centralizált megszervezése, továbbá rendezni kell a mentőhajón szolgálatot teljesítő szakszemélyzet foglalkoztatásának feltételeit és bérezését.

Az MTI kérdésére válaszolva Bagyó Sándor elmondta, az új kormány fogadókésznek mutatkozik arra, hogy rendezze a vízi mentés jogszabályi hátterét, a munkát a VMSZ kidolgozott javaslattal segíti. Hozzátette, nem csak balatoni ügyről van szó, hiszen többi között a fővárosban, a Dunán is szükség lenne a Ruperthez hasonló hajókra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak a Dunában Budapesten

Holttestet találtak a Dunában Budapesten a Gubacsi hídnál pénteken, a rendőrség kizárta az… Tovább olvasom